Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Eurolite z-20 zigzag - Nie zawsze chce działać

digger4 11 Sty 2007 18:18 11909 37
  • #1 11 Sty 2007 18:18
    digger4
    Poziom 11  

    Mam wielki problem z zigzagiem.podczas sylwestra coś się zepsuło.na początku działał elegancko,ale gdy go później włączyłem to żarówki świecą ale się nie obraca.Sam nie mam pojęcia co mogło paść.Nie został uszkodzony mechanicznie.Może ktoś miał podobny problem.Proszę pomóżcie.

    0 29
  • #2 13 Sty 2007 14:08
    wolus
    Poziom 2  

    Naprawiałem urządzenia dyskotekowe i może ci pomogę .
    Musisz napisać dokładnie o co chodzi. Jakie jest zasilanie żarówek.
    Najprawdopodobniej poszła przekładnia z silnikiem lub elektronika sterująca w rytm muzyki.
    Jeśli masz z tyłu jakieś potencjometry lub przełączniki sprawdź je w pierwszej kolejności

    Pozdrawiam
    Robert

    0
  • #3 13 Sty 2007 14:27
    digger4
    Poziom 11  

    żarówki są dwie 120V/300W.Z tyłu jest tylko pokrętło do zmiany czułości mikrofonu i bezpiecznik.Bezpiecznik sprawdziłem i jest dobry.Wczoraj go rozbierałem i nic nie jest prawdopodobnie przepalone.Może to silnik?Ale był dobry i nie wydaje mi się żeby się spalił.a może być to wina potencjometru,bo światło opierało się na nim?

    0
  • #4 13 Sty 2007 15:25
    elektronik8
    Poziom 19  

    Weź zobacz na obudowie silnika na jakie napięcie jest on zasilany (prawdopodobnie na 12V) doprowadz do niego takie napięcie i jak ruszy to bedziesz miał pewność ze to elektronika sterująca <proste jak budowa cepa>

    0
  • #5 17 Sty 2007 07:15
    digger4
    Poziom 11  

    Jednak była to wina silnika.Podłączyłem drugi i działa.Elektronika jest wpożo.Dzięki.

    0
  • #6 25 Paź 2009 22:51
    jez733
    Poziom 9  

    Pozwólcie że dołączę się do tematu żeby nie zakładać specialnie nowego.
    Otóż też posiadam lampę zigzag i mam z nim taki problem, że:

    Na niektórych imprezach śmiga normalnie w rytm muzyki kręci w prawo i w lewo a czasem jak się uweźmie kręci w jedną a w drugą za boga nie chce. Robi to bez reguły na jednej imprezie kręci w obie a np na dwóch następnych już tylko w jedną.

    Zaglądałem do niego kiedy był włączony to w środku mrugały 2 diody, jedna gdy kręcił w prawo a druga gdy w lewo. I właśnie kiedy występuje problem z kręceniem tylko w jedną stronę to właśnie ta jedna diodka też nie mruga.

    Czego to wina i czy będzie to drogie w naprawie?

    0
  • #7 26 Paź 2009 13:10
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nie pamiętam dokładnie tego urządzenia ale wydaje mi się, że coś nie tak jest z przerzutnikiem lub jakimś analogicznym układem.

    0
  • #8 26 Paź 2009 23:05
    jez733
    Poziom 9  

    jest to do naprawy, jeśłi tak to czy jest to kosztowne?

    0
  • #9 28 Paź 2009 13:00
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Łatwe do naprawy i nie drogie.

    0
  • #10 28 Lis 2009 11:59
    damc1o
    Poziom 2  

    Ja natomiast mam problem innego rodzaju... Mam takową lampe gdy ja wlaczam przez chwile dziala normalnie a potem zarowki zaczynaja mrygac az w koncu po jakims czasie calkiem gasna, przy czym silniczek dalej sie obraca. Pierwsze na co wpadlem to problem zarowek bo w sumie juz dlugo sie swiecily i myslalem ze ich zywot dobiega konca. Wymienilem na nowe ale problem nie zniknal. Jakies pomysly co to moze byc? I tym bardziej jak to naprawic?;/

    Przyjrzalem sie blizej problemowi i zauwazylem ze jedna z zarowek nie laczy, po prostu nie wchodzi do konca nie wiem czemu. Mam ta lampe juz kilka lat i zawsze bylo dobrze a teraz nie wiedziec czemu zarowka nie chce wejsc do konca i wypada;/

    0
  • #11 19 Gru 2009 12:55
    DjDaniel11
    Poziom 27  

    Każde urządzenie ma zalety jak i wady.
    Niestety wadą tej taniej lampy są właśnie oprawki. Z czasem, po prostu się luzują, i żarówki albo nie łączą, albo czasem nawet wypadają.
    Polecam wymienić oprawki (chyba nie duży koszt :) ) i problem powinien zniknąć całkowicie.
    PS: Mój zigzag ma już przepracowane ok 100h, 3lata pracy, i ani nie mam z nim żadnych, nawet najmniejszych problemów :))

    0
  • #12 10 Sty 2010 22:52
    rapciu11
    Poziom 8  

    Witam ja mam ze swoim taki problem ze kiedyś spadł z stojaka (oczywiście żarówki się zczepały) ale jeszcze skądś wypadły takie małe 2 blaszki:O i teraz przy zmianie kierunku obrotu jest takie stukanie od czego to może być wie ktoś? i dodam jeszcze ze po upadku 2 nowiutkie żarówki się spaliły po 2 h:/ a teraz wytrzymały już 10h ale z odpoczynkami. podejrzewam ze może byc luz na silniczku? Pomoże ktoś?

    Nie bardzo rozumiem co się stało z żarówkami.
    Regulamin p.15 Proszę poprawić post.
    [Art]

    0
  • #13 11 Sty 2010 18:44
    modeno
    Poziom 10  

    Podepne się pod temat
    Kupiłem go dopiero i próbowałem go jak chodzi i dziwi mnie dlaczego tak szybko się grzeje że po minucie nie można dotknąc tego"klosza"? Blacha jest mocno gorąca Też tak macie ? Myślałem może zmienić żarówki na 150W?

    0
  • #14 11 Sty 2010 18:54
    DjDaniel11
    Poziom 27  

    rapciu11 rozkręć, i wstaw jakieś fotki, bo na ślepo to ciężko powiedzieć co tam może latać :)

    modeno, przecież w tej lampie montuje się 2 żarówki halogenowe każda o mocy 300W . Czego się spodziewałeś? Z resztą pary 64 też się strasznie grzeją :D Mimo dużo lepszego chłodzenia ale nikt ich nie dotyka podczas pracy, czy zaraz po :)

    0
  • #15 11 Sty 2010 18:58
    modeno
    Poziom 10  

    Jeśli tak ma być to nie mam więcej pytań :sleeping:

    0
  • #16 11 Sty 2010 20:14
    rapciu11
    Poziom 8  

    jutro zrobię fotki bo go nie mam w domu jutro go przywioze:) a mi sie wydaje ze gdzies sie luz zrobił przy silniczku poprzez to ze wypadły te blaszki ale nie wiem dokladnie.

    0
  • #17 11 Lut 2010 15:00
    jeeday
    Poziom 13  

    więc ja też sie podepne: jak myslicie czy kabel 2x0.7mm wystarczy do zig zag'a??

    0
  • #18 11 Lut 2010 17:00
    DjDaniel11
    Poziom 27  

    Jak już to 3 razy, ponieważ nie możemy zapominać o uziemieniu! A poza tym to ja do sterowników mam grubsze kable.

    0
  • #19 14 Lut 2010 19:31
    karolinter
    Poziom 18  

    Mam pytanko, gdzie można dostać silniki do zigzag-a macie jakieś hurtownie może?

    0
  • #20 14 Lut 2010 19:52
    DjDaniel11
    Poziom 27  

    Swego czasu widziałem na allegro. A tak poza tym, to jakbyś się dowiedział na jakie napięcie (chyba 24V) i jaką przekładnie ma to możesz dalej kupić jako silnik DC z przekładnią.

    0
  • #21 16 Lut 2010 10:37
    unky
    Poziom 18  

    Ja mam problem z notorycznie wypalającymi się gniazdami żarówek. CO chwilę wymieniam to ustrojstwo na gwarancji, ale gwarancja mi się kończy.
    Czy wiecie gdzie można kupić solidne oprawki do tych żarówek tak żeby je wymienić i mieć raz na zawsze spokój?
    Pozdrawiam

    0
  • #22 01 Cze 2010 23:23
    jez733
    Poziom 9  

    Witam ponownie.
    Pisałem już wyżej bo miałem problem z pierwszym zigzagiem.

    Teraz pojawił się problem z drugą moją lampą tego samego modelu.
    Problem jest taki że po prostu mój zigzag robi spięcie i wywala korki.

    Kiedy zdjąłem obudowę zauważyłem że podczas spięcia iskrzy się w okolicy silnika gdzie takie blaszki dotykają tego bębna..

    Macie jakieś sugestię co to i jak naprawić?

    0
  • #23 01 Cze 2010 23:43
    DjDaniel11
    Poziom 27  

    Musisz go rozkręcić, i zobaczyć czy jakieś jakieś blaszki się nie odgięły w nie właściwą stronę. Prawdopodobnie to szczotki z silnika przez ułamek sekundy znajdują się razem na jednym kawałku metalu, np. obudowie.
    Już nie pamiętam czy silnik jest na 12 V czy na 24 V, ale odłącz go od układu i podłącz szeregowo przez żarówkę do zasilacza. Zmień również bieguny aby silnik zakręcił się w drugą stronę. Jeśli żarówka się w pewnym momencie zapali oznacza to zwarcie, które wywala ci korki. Jeśli nie, to masz pewność, że to nie silnik. Może układ przenoszenia napięcia na oprawki żarówek ? (nie pamiętam czy to na przewodach było, czy na szczotkach).
    Pozdrawiam

    0
  • #24 01 Cze 2010 23:52
    jez733
    Poziom 9  

    no są takie cztery szczotki, dwie po prawej i dwie po lewej.
    Na tych po lewej robi się zwarcie. Wykręciłem je i widać na nich czarne ślady po spięciu.

    Czasami lampa chwilę pokręci a czasami korki wywala zaraz po podłączeniu do prądu.

    0
  • #25 03 Cze 2010 08:45
    karolinter
    Poziom 18  

    Sprawa jest bardzo prosta, grafit z którego wykonane są szczotki, kruszy się podczas obracania się silnika. Grafit jest materiałem bardzo dobrze przewodzącym prąd i po pewnym czasie gdy nazbiera się go więcej powoduje zwarcie, a że napięcie idące na żarówki oraz na szczotki to 230V to stąd właśnie idą ci korki. Sprawa jest bardzo prosta musisz rozkręcić zigzag i bardzo dobrze go wyczyścić z tego właśnie grafitu który przez cały czas użytkowania zebrał się na ruchomych częściach w okolicy szczotek i silnika. Najlepiej zrobić to za pomocą drobnego papieru ściernego delikatnie wyczyścić wszystkie blaszki oraz metalowe części gdzie poruszają się szczotki a później dokładnie jeszcze wszystko umyć np benzyną ekstrakcyjną. Należy pamiętać także o oczyszczeniu plastikowych części gdyż także tam grafit może się zbierać i robić zwarcie. Jeśli wszystko zostanie dokładnie wyczyszczone a grafit usunięty problem na pewno zniknie. Przerabiałem to już wiele razy w moich zigzagach i zawsze przyczyna była taka sama.
    Pozdrawiam!

    0
  • #26 14 Lis 2010 01:52
    siemanosiemano
    Poziom 13  

    Witam, żeby nie zakładać nowego tematu, to ja znów mam całkiem inny problem, gdy lampa jest włączona to świeci, ale nie kręci się(silnik słychać). uszkodzona jest przekładnia, a dokładniej dwa tryby które powinny być ze sobą złączone i akurat te które idą od razu od silnika(są plastikowe, reszta jest metalowa) włożona jedna w drugą (mniejsza w większą). Próbowałem je skleić, albo z góry i z dołu owinąć drutem oś na której są osadzone(żeby nie miały miejsca sie ruszać, wtedy musiały obie naraz naraz), żaden ze sposobów nie wytrzymał nawet 5 minut, przy takim obciążeniu i temperaturze, czym to połączyć lub zastąpić? Jeszcze dodam że mniejsza zębatka jest ukruszona przez co w jedną stronę sie słabiej kręci(możliwe że też przez silnik). Przez tą zębatkę w ogóle sie teraz nie kręci. Czekam na pomysły, pozdrawiam!

    0
  • #28 14 Lis 2010 15:45
    siemanosiemano
    Poziom 13  

    chodzi o to, że nie opłacalne jest kupowanie oryginalnych silników razem z przekładnią, gdyż przekracza to wartość tej lampy w moim wypadku, jeszcze ma wyblakłe kolory w soczewkach, także lepiej by to było jakoś zrobić, a jakby to koło zębate całkiem wyrzucić, zostawić tylko trzy metalowe i w silniczku zmienić na mniejszy metalowy żeby wszystko ładnie weszło? Tyle, że z silnika nie chce zejść ten co jest na nim.

    0
  • #29 06 Gru 2010 21:12
    karolbogus
    Poziom 13  

    Witam. Kupiłem od kolegi Zig-Zag-a, i mam pytanie. Otóż po podłączeniu- g dy się obraca słychać stukanie (jakby tarcza była luźna) co mam zrobić?

    0
  • #30 06 Gru 2010 21:16
    siemanosiemano
    Poziom 13  

    A obraca się?
    U mnie tak samo było że stukał, teraz się nie kręci przez poluzowaną zębatke, ale może można spróbować przesmarować, wyczyścić i nasmarować jeszcze raz.

    0