logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy spaliłem wzmacniacz? Podpięcie aktywnej tuby pod radio.

padass 11 Sty 2007 19:57 2231 6
  • #1 3434795
    padass
    Poziom 2  
    Witam mam następujący problem, podpiełem dzisiaj aktywną tubę pod radio, wszystkie kable podpiełem prawidłowo ale zasilanie od akumulatora pomyliłem i podpiełem na chwilkę odwrotnie bieguny. Poszło troche dymu, ale patrzyłem po układach scalonych i wyglądają normalnie, wtyki tak samo, wyglada na to że dym poszedł od wtyku we wzmacniaczu gdzie się podpina kable. Głośnik działa a jak podłączam prawidłowo kable to świeci się kontrolka że wzmacniacz współpracuje z radiem i jest włączony ale głosnik nie gra. Ustawiłem w radio maxymalną głośność na subwoofer ale i tak nie gra. Co mogło się spalić w wzmaku? i czy można to naprawić? tuba to Tonsil SAS 150, nie ma bezpiecznika.
  • #2 3434941
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Modłeś zniszczyć koncówkę mocy, posprawdzaj wszystkie półprzewodniki na początek no i oczywiście ścieżki.
    Pozdrawiam Michał
  • #3 3435272
    padass
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź ale można jaśniej? ja zielony jestem w tym temacie, co do tego mam pytanie. Duży koszt naprawy?
  • #4 3435421
    mickemaster
    Poziom 27  
    Ocena: 166
    Zobacz jakie siedzą tam scalaki, pewnie jakies TDA... i sprawdź ilke takie kosztują w jakimś sklepie internetowym, do wymiany będą tez pewnie kondensatory elektrolityczne (takie duże walcowate elementy), poza tym wpisz w wyszukiwarke model tego wzmaka, zdaje sie ze na forum juz cos o tym było...
  • #5 3435444
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    padass napisał:
    Dzięki za odpowiedź ale można jaśniej? ja zielony jestem w tym temacie, co do tego mam pytanie. Duży koszt naprawy?

Zanieś do serwisu i Ci powiedzą jaki jest koszt naprawy, wątpie żeby Ci sie udało naprawić ten wzmacniacz własnoręcznie.

Pozdrawiam
  • #6 3435460
    padass
    Poziom 2  
    Dzięki za zaintersowanie, a w ogóle warto go naprawiać?
  • #7 3435611
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Nie wiadomo, bo nie podałeś jaki masz wzmacniacz.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył aktywną tubę Tonsil SAS 150 do radia, jednak przez chwilowe odwrotne podłączenie zasilania od akumulatora pojawił się dym przy wtyku wzmacniacza. Po prawidłowym podłączeniu kontrolka wzmacniacza świeci, lecz głośnik nie działa mimo ustawienia maksymalnej głośności na subwooferze. Podejrzenie padło na uszkodzenie końcówki mocy wzmacniacza, w szczególności scalonych układów (np. TDA) oraz kondensatorów elektrolitycznych. Brak bezpiecznika w tubie utrudnia ochronę przed takim uszkodzeniem. Zalecane jest sprawdzenie półprzewodników i ścieżek na płytce, a także ewentualna wymiana uszkodzonych elementów. Naprawa może być kosztowna i wymagać serwisu, zwłaszcza dla osób bez doświadczenia. Brak dokładnego modelu wzmacniacza utrudnia ocenę opłacalności naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA