Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Bora 1,9 TDi problem ze wskazaniami zużycia paliwa

Peter0868 12 Jan 2007 19:30 4224 10
    Peter0868
    Level 10  
    Proszę o informację i pomoc. Proszę mi powiedzieć w jakim przedziale powinno się kształtować zuzycie paliwa w VW Bora z silnikiem 1,9 TDi i automatyczną skrzynią biegów, zwłaszcza w jeździe miejskiej. Zauważyłem bardzo duże rozbieżności we wskazaniach komputera (podczas ruszania wskazuje nawet 26 l/100km). Podejrzewam, że coś jest nie tak z komputerem ale zanim pojadę na diagnostykę chciałbym już coś o tym wiedzieć. Z góry dziękuję.
    ziarus1
    Level 22  
    wszystko w normie zawsze podczas ruszania gdy silnik jest bardzo obciażony spalanie jest bardzo duże ,toyota corolla 2.0 D4d potrafi pokazywac nawet 45 l.
    grzestv
    Level 28  
    hehe,ja testowałem takie coś w VOLVO 850 i tam komp pokazywał chwilowe spalanie 56L (benzyna)
    zbyniuś
    Level 26  
    A może byś napisał ile to auto pali na 100km.
    jarokx
    Level 15  
    A w Scorpio 2.9 przy ruszaniu możesz zrobić 80 litrów na 100 km...
    tarzan107
    Level 20  
    Witam.
    W SAAB 9000 miałem przy ruszaniu z lawetą do 60l.
    Normalnie, palił średnio 11l.
    Pozdrawiam.
    arkadesh
    Level 11  
    to nie jest rzeczywiste spalanie paliwa.
    Peter0868
    Level 10  
    Dziękuję za wszystkie informacje. Zastanawiałem się nad tym ponieważ staram się ruszać raczej bez szaleństw. Jeśli chodzi o spalanie to w trasie przy predkości do 110 km/h wyrabiam się w 5,5 - 6 l, natomiast w mieście trudno mi powiedzieć, ale obawiam się, że zbliżam się do 10l/100km. Jest jeszcze coś co mnie niepokoi, czasem nawet na postoju np. w korkach, komputer wskazuje spalanie ok. 10l czy to również jest normalne? Wskazania nie zawsze są takie same.
    franzmauler
    Level 16  
    To są po prostu przekłamania licznika, tak naprawdę tyle nigdy ten silnik nie spali, choćbyś się naprawdę mocno starał.
    dayv
    Level 24  
    Witam kolege

Prosze podac kod silnika. 10l w miescie dla afn-a jak i ahu to sporo za duzo nawet w automacie i sporym sandale. Chyba ze silniczek ze 130konnym motorem ale w tedy na trasie nierealnym jest wyrobienie sie w 6l :)

Mam parę pomyslow ale bez podpięcia vaga to można wróżyć...
    Peter0868
    Level 10  
    Błędy jakie się pojawiły to 17656 P1248 i 17948 P1540, a symbol silnika ALH. Mechanik przestawił delikatnie rozrząd i wykasował błędy. Miało być dobrze, ale niestety zużycie paliwa to nadal 10 - 11l miasto przy naprawdę delikatnej jeździe, natomiast wydaje mi się, że silnik nie pracuje tak miękko jak poprzednio. Może to tylko moje odczucie, ale jest trochę głośniejszy. Jeśli macie jakieś sugestie co to może być chętnie skorzystam i z góry dziękuję.