Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dyskoteka! --> walentynki! Starczy nam ten sprzęt??

DanielzaplatA 12 Jan 2007 23:07 4739 37
    DanielzaplatA
    Level 16  
    Witam! Razem z kumplem dostaliśmy zadanie aby zrobić "DYSKOTEKE" na walentynki. Wiem że to jeszcze kupa czasu ale wole już pytac niż potem narobić sobie obciachu!
    Moje pytanie brzmi "czy ten sprzęt nam wystarczy?"
    Salka na której będzie impreza ma jakieś 15-20 metrów kwadratowych
    NASZ SPRZĘT TO:
    Kolumny:
    Estradowe sony+tonsil własnej roboty 38/100 bas + 2x GDWT 9/80
    Nadstawki ALTUS 140
    Wzmacniacz:
    PIONEER SA-608 450WATT poboru prądu z sieci czyli jakieś 4x100
    mixer 2kanałowy
    mikrofon-AZUA
    słuchawki-PHILIPS :)
    SWIATŁO:
    kolorofon RLF-4 (4 kolorowe żarówki po 60wat każda)
    2xSTROBO 150WAT
    LAMPA UV 120cm
    kogut niebieski
    kula lustrzana
    kula plazmowa
    Wytwornica dymu
    Flower
    halogen (garażowy) - do "wejśc" w piosenkach TECHNO ;)
    Sterownik do oświetlenia własnej konstrukcji 10 kanałów (jest to sterownik za pomocą którego włączamy poszczególne światła lub wyłączamy)
    to było by na tyle... Da rade tym czy jeszcze coś potrzebujemy?
    aha no i jeszze jedno pytanko---> czym mamy grać? komputerem czy 2x DISCMEN'ami :) ??
    Czekam na odp i pozdrawiam!
    Hefajstos
    Level 35  
    Estradowe Sony?
    I druga sprawa "PIONEER SA-608 450WATT poboru prądu z sieci czyli jakieś 4x100 ". Tak się nie liczy. Żeby ustalić jaką ma moc, trzeba poszukać googlem opisów, recenzji, itp. I na pewno nie 4*ileś tam tylko 2 razy i wyjścia na dwa komplety kolumn. Jaką impedancję mają wasze kolumny?

Tak czy inaczej jak tam jest na prawdę 20m², to sprzętu wystarczy, nie wiem tylko jak pomieścicie ludzi;)

--
    pozdrawiam
    Hefi

PS: Nie przejmujcie się tak tym, że nie macie tych 400W, w takiej sali na altusach będzie masakra przy 50W;) Tylko sprawdzcie czy kolumny są 8Ω.
    DanielzaplatA
    Level 16  
    Zeczywiście jest głośnik estradowy firmy SONY 38cm 100WAT znamionowej i 200 wuzycznej 98DB
    Są na bank 8OHM Wzmacniacz ma jakieś 80-100
    Hefajstos
    Level 35  
    No to będzie w miarę ok.

--
    pozdrawiam
    Hefi
    Gilotyn@
    Level 30  
    obciachu nie będzie raczej małe pomieszczenie w sumie a sprzęt dość spory jak na nie źle nie powinno być.
    altusman
    Level 17  
    Sala taka jak mój pokój a tyle sprzętu..same Altusy 140 wystarczą.
    RADMOR_MAN
    Level 17  
    Tyle sprzętu do takiego pokoiku? Kuurczę.... napewno dobrze podałeś powierzchnię pokoju? Altusami 140, a nawet małymi altonami 80 + ws-503 byś tam masakrę zrobił. Przynajmniej mi by to wystarczyło do takiego pokoju.
    gigamaas
    Level 16  
    Moim zdaniem, do takiego pokoju wystarczyłby nawet 2x wzmacniacz WS-354 i dwie pary Kolumn SPACE 86. W końcu macie sie dobrze bawic a nie zagłuszyc...:)
    Pozdrawiam
    Nosek1
    Level 28  
    Zalezy jak kto lubi ale mi sie wydaje ze lepiej miec wiecej sprzetu i nie orac go na maxa niz 1 pare kolumn wzmacniacz i je katowac na maxa.Nie martw sie o lipe z tym sprzetem dasz rade.Tak jak koledzy pisali altusy by podzwignely ta impreze.Co do efektow świetlnych tez wystarczy spokojnie a po grugie to jest chyba impreza a nie typowa dyskoteka wiec bedzie spoko.Pozdrawiam
    DanielzaplatA
    Level 16  
    Czyli damy rade :) A te 2 pytanie to czym grać ?komputerkiem czy 2x CD/MP3 (Discmeny) ?
    Hefajstos
    Level 35  
    Komputerem. Jak jeszcze nie umiesz, to zacznij uczyć się Traktora. Na razie WinaAmp, koniecznie w wersji 2.97. Discmana jak masz, to podłącz do drugiego wejścia wzmacniacza, zawsze będzie jakaś rezerwa albo dodatkowy deck do puszczania płyt przyniesionych przez ludzi. Z komputerami nigdy nic nie wiadomo;)

--
    pozdrawiam
    Hefi
    gigamaas
    Level 16  
    Komputer daje chyba szersze możliwości niz 2 discmany, chociażby z tego mpowodu że dowlnie modyfikujesz playliste, w dodatku masz dobry dostęp do plików i podglad tytułów, nic nie bedzie sie działo z przypadku.

A jak już nawet to skorzystałbym z kompa i discmana.... na discmanie odsłuchiwałbym najpierw w opcji scan co zawiera płytka ( bo można miec kilka wersji jednego nagrania pod tym samym tytułem i zapuści coś zamulajacego....). NAtomiast komp pełnił by funkcje głownego dyspozytora muzyki:)

Kurcze ale teraz to sie pozmieniało... światła, kompy, i inne bajery. Ja najlepszego sylwestra w swoim życiu naglosniłem radiem samochodowym i zmieniarka płyt cd. do tego zestaw jakiś gównianych kolumn, które miałem w pokoju i było zaj..... przepraszam za słowo
    DanielzaplatA
    Level 16  
    heh... fajnie z komputerka tylko że... mi coś raz po raz strzela jak głośniej gram tk jagby karta dzwiękowa :(

Dodano po 12 [minuty]:

Słuchajcie ta salka ma jakieś 70-80m2 ;) a no i mam nastepne pytanko:
    Ten flower to dopiero kupie :p i nie wiem jakie moge przeznaczyć max 300zł i ani grosza więcej!
    JAKIE POLECACIE? podawajcie linki z allego itp!
    CZEKAM i POZDRAWIAM
    gigamaas
    Level 16  
    Podając ten metraż zmieniłeś troche zapotrzebowanie mocy, tak więc wycofuje swoje słowa o wzmaku 2x WS354.....
    misiek1984
    Level 14  
    Witam

Na sali jakies podales teraz gralem na sprzecie:

Technics SU-C800UM2 4*120W/8Ohm
    do tego 4*Altus 110

Drugi wzmak Philips FA741 2*50W/8Ohm
    Kolumny Audiomega 250

Sprzet spiety ze soba i zasilany dzwiekiem z PC

Program polecam BPM Studio Tu masz link do strony-> http://www.bpmstudio.com

Wersja pro jest dobra tak samo jak standart
    Obsluga jak w winampie jest podglad utworu przed puszczeniem i nie tylko, program jest dokladna replika sprzetu studyjnego tyle ze na kompa.

Co do oswietlenia to wszystko zalezy od upodoban bawiacyhc sie
    Mnie wystarczalo Strobo dosc male UV Kolorofon na zarowy 12V oraz kula lustrzanka a ostatnio pelny modul Discoliteza na Diodach 10mm ktory pozyczam na imprezy od kolegi.

Przy sprzecie ktory ja uzywam czesto mowiono abym przyciszyl bo jest za glosno a wiec mysle ze jest wystaczajacy.

Co do karty dzwiekowej to polecam cos dobrego SB platinum lub cos na chipsecie Analog Devices

Pozdrawiam i mam mala prosbe Daj znac jak bylo na imprezie i czy sie udala

Krzysiek
    DanielzaplatA
    Level 16  
    dzięki Krzysiek! Czekam na opinie innych!
    DeeJayBzyQ
    Level 13  
    po co Ci kula plazmowa? <rotfl>
    Wiem że to fajnie wygląda, no ale... wiesz :D
    Dorzuciłbym jeszcze (bo masz zadymiarkę) laser chyba LAS-8 Eurolite'a :]

Do grania komp + program do DJingu typu VirtuaDJ, DJ Tractor w ostateczności eJay lub TacTile12000 :]
    DanielzaplatA
    Level 16  
    właśnie się zastanawiałem nad laserkiem ale EUROLITE... hmmm każdy wie co to jest EUROLITE więc myślałem nad tym:http://www.prosklep.com/product_info.php?cPath=287_232_332&products_id=711

Co o tym sądzicie?
    DeeJayBzyQ
    Level 13  
    Mały ten laserek :] Jak dobrze zadymisz to będzie efekt, bo tak bez niczego to wiadomo :D
    Hefajstos
    Level 35  
    Kiedyś kolega kupił taki tani laser i dzisiaj mówi o nim "najgorszy zakup w życiu". W ogóle nie widać jego promieni, no chyba, że walisz ludziom po oczach. Lasery mają sens tylko takie duże, świecące nad głowami ludzi. Przeciętny zjadacz chleba kojarzy słowo "efekt laserowy" właśnie z takimi laserami za 50 000zł, bo widział takie efekty na wielkich imprezach masowych...

--
    pozdrawiam
    Hefi
    DanielzaplatA
    Level 16  
    No więc to jest to! masz racje kolego. Ale zrobi małe zamieszanie na małej salce z dymem i ustawiony nad głowami ale pochylony troche na bawiących się. Nie zamocno żeby nie nażekali na oczy :) To jest moje zdanie. Zawsze można by potem założyć troche większy laserek i zielony np.
    krystian_9
    Level 11  
    Myśle że sprzecik starczy. Same atusiki juz by trzęsły tą salką. Bedzie odjazd na tej waszej iprezce. zycze powodzenia i pozdrawiam ekipe ;)
    DanielzaplatA
    Level 16  
    Prosze powiedzcie co o tym sprzęcie sądzicie! Czekam i POZDRAWIAM
    jasek2
    Level 22  
    Według mnie sprzętu starczy z powodzeniem :).

raczej bym grał z komputera, są ciekawe programy z efektami, płynne przejścia, a takie przestoję są nie mile widziane, no i ktoś musiałby siedzieć cały czas i tasować płytami.

Co do świateł nie przesadzałbym, raczej kolorofon + strobo. Albo inaczej, co kto lubi, byle nie wszystko naraz :).

No i ostrożnie z dymem, w takim małym pokoju podusicie się, no i jeśli będzie tam jedzenie to wogoóle nieporozumienie...
    DanielzaplatA
    Level 16  
    ine no jedzenia nie ma :) A okazało się że najprawdopodobniej graćbędziemy na sali w DOMU KULTURY ;)
    DanielzaplatA
    Level 16  
    Witam znów! :) Mam pytanie... Jak podłączyć kompa z MIXEREM tak żeby jak będe grał z komputera na AUTOMIX'ie i na jednym kanale poleci piosenka w to żeby na mixeże treż był tylko jeden kanał jak przeżuce na drógi kanał na kompie to na mixerze żeby tez był drugi... Nie wiem czy łapiecie o co mi chodzi ale mam nadzieje że tak! :)
    DanielzaplatA
    Level 16  
    Cześć. Post się nie rozwija dalej ale napisze... zamiast flowera kupiłem ZIG ZAG'a i mimo krytyk co niektórych osób nie żałuje!! Super efekt! Za 150zł nic sie lepszego nie znajdzie. kupiłem 2x GDWT 8/150 STX'a i musze przyznać to samo 20zł za gwizdek gra całkiem całkiem... do TONSILA nie ma co ale jest SUPER! Jeszcze jedno problem z podłączeniem mixera z komputerem już rozwiązałem :)
    RADMOR_MAN
    Level 17  
    Ja wczoraj robiłem dyskotekę w mojej szkole. Impreza na ok. 80 osób. Zabrałem ze sobą 2xaltony80 2xsaby (to samo co altony, tylko,że w innej budzie) i do tego wzmacniacz lLDM model SMX-8cs 2, eltrony 30, przerobione na wersje 100 (a nawet są mocniejsze niz 100) i na bas kolumny ldm na potężnych głośnikach basowych 42cm i je odciąłem żeby grały tylko do 200Hz. Sala miała wymiary jakieś 7x13m. Ldmy i altony grały ustawione z przodu na sobie, a saby z tyłu jako satelity. Źródłem był komputer i klasyczny Winamp 2,97. Dyskoteka wyszła świetnie, nikt nie narzekał na głośność ani jakość dźwięku. Facet od elektroniki się dziwił, czemu tnę te ldmy, ale one są źle zrobione i jako średniak użyty jest gdn 25/60, który pracuje w jednej komorze z basem, który go poprostu zgniata i strasznie to charczy.