Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Punto 1.2 75KM brak iskry

dioda25 13 Jan 2007 13:14 3511 4
    dioda25
    Level 11  
    Witam wszystkich!!! Mam problem z Punto 95r 1.2 75KM samochód jest po wypadku został już naprawiony ale jest problem z jego uruchomieniem, brak iskry. Nie wiem czy samochód ma oryginalne immo czy już nie, czy w tych modelach immo blokowało iskrę czy wtrysk. Rozebrałem komputer który był w tym aucie IAW 8F.5T/070C-18 żeby sprawdzić czy w środku cos nie popękało ale jest Oki z grubsza posprawdzałem elementy i jeden ten który zaznaczyłem na zdjęciu jest podejrzany według mnie jest to dioda na niej jest napisane GEKA 68 BSI 0ΩI FN 5% czy jest to faktycznie dioda i jak inna mogę zastosowac, albo czy mogą polecieć pamięć, w poniedziałek spróbuję ja zczytac .Proszę o pomoc co mogę sprawdzić jeszcze w tym aucie?Pozdrowienia
    nsz
    Level 14  
    hehehehe.
    Czlowieku kto tak sprawdza komputer, na chybil trafil???
    Po za tym ktory to mechanik sie zna na naprawach komputerow???
    Napisz do Jacka Grabowskiego po Warszawa, on
    takie rzeczy robi.
    miniu1
    Level 23  
    Czy po przekręceniu zapłonu zapalają się kontrolki CODE i wtrysku, a po chwili gasną?
    Czy sprawdziłeś rozrząd i czujnik obrotów?
    Dlaczego otwierałeś komputer - był rozbity?
    Sprawdzałeś masy i bezpieczniki?
    Czy po przekręceniu zapłonu słychać włączenie dwóch przekaźników? Po chwili powinien wyłączyć się ten od m.in. pompy paliwa (słychać pompę?).
    dioda25
    Level 11  
    Komputer rozebrałem bo uderzenie było z jego strony i chciałem zobaczć czy jest cały, masy i bezpieczniki posprawdzałem, pompa paliwa tez działa czyjniki tez po podmieniałem. Kontrolka code działa dziwnie, swieci cały czas a jak włącze zapłon to gasnie jak włączaja sie inne kontrolki od ładowania itp. wiec nie wiem czy immo wogóle tam jest. A czy ktoś wie co w tym modelu immo odłączało cewki i wtrysk? I tez jest dziwny przypadek z kontrolką od wtrysku bo ona wogóle nie działa
    miniu1
    Level 23  
    Jeżeli kontrolka wtrysku nie działa, to o ile istalacja jest cała mógł paść komputer.
    Świecenie kontrolki CODE w ten sposób wskazuje, że dostaje zasilanie poza stacyjką, co świadczyłoby o jakimś zwarciu w instalacji lub jednak braku jakiejś masy. Zobacz, czy lakiernik nie zamalował punktu masowego lub czy instalacja w okolicy miejsca uderzenia nie została uszkodzona.
    Na ścianie grodziowej jest też złącze wiązki wtrysku - może warto je obejrzeć (obok przekaźników i złącza sondy lambda).
    Nie jestem pewien, ale CODE odłącza chyba sterowanie wtryskami.