Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Prosz, dodaj wyj徠ek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzi瘯i temu, 瞠 ogl康asz reklamy, wspierasz portal i u篡tkownik闚.

Lexus RC4121 PST. Po w陰czeniu g這s jest dobry, ale brakuje obrazu.

contink 14 Sty 2007 10:37 1875 11
  • #1 14 Sty 2007 10:37
    contink
    Poziom 14  

    Witam
    Po w陰czeniu g這s dobry, brak obrazu. Po rozja郾ieniu S2 obraz mleczny z powrotami, napi璚ia zasilaj帷e prawid這we. Po kilku minutach pracy pokazuje si obraz, powoli od prawej strony ekranu si rozja郾ia. Obraz jest zw篹ony od do逝 i g鏎y ok. 7cm. Gdy na pocz徠ku rozja郾iam S2 to obraz jest ca造. Po od陰czeniu TXT bez zmian.
    Czy kto mia podobn usterk?
    Pozdrawiam

    0 11
  • #2 14 Sty 2007 10:47
    ALU
    Poziom 36  

    Witam !

    Spr鏏uj wymieni elektrolity w pcz. i + B

    0
  • #3 14 Sty 2007 11:07
    LeDy
    Poziom 43  

    Ja do tego doda豚ym jeszcze wymian 10uF i 47uF w zasilaczu, sprawdzenie czy na kondensatorachC 621- 470uF- wt鏎na strona przetwornicy ,jes 12V lub wi璚ej i sprawdzi豚ym stabilizator 11V na tranzystorze Q 607 i C w zasilaniu wzmacniacza wizji ok. 180V Jeszcze wymie elektrolit 100uF w aplikacji TDA 3653B i ewentualnie jego samego. 10 uF i 47uF do wymiany ,nast瘼ne do sprawdzenia a 100uF w aplikacji TDA wymiana i jak jeszcze nie pomo瞠 to wymiana samego TDA 3653B-uszkodzony przez tego C 100uF lub przegrzany.

    0
  • #4 14 Sty 2007 11:15
    Mirek Z.
    Moderator

    W豉郾ie tak. Zasilacz w tym typie to podstawa. A dalej zajmij si przede wszystkim pionem (mo瞠 nawet scalak ju pada), bo zbyt ma貫 impulsy z pionu mog powodowa ten objaw.

    0
  • #5 14 Sty 2007 12:29
    contink
    Poziom 14  

    Elektrolity w przetwornicy wymienione, napi璚ia wychodz帷e na 470mikro ok 14V, +B ok. 120V i zasilanie wzm. wizji te ok. 200V, stabilizator na Q607 te daje ok.11V. TDA 3653B wymieni貫m i 100mikro przy nim te. Nadal bez zmian.
    Pozdrawiam

    0
  • #6 14 Sty 2007 13:06
    grzegorz dob.
    Poziom 20  

    Sprawd jakie masz napi璚ia na kineskopie: 瘸rzenie S2,S3, anoda. Mo瞠 by co uszkodzone w odchylaniu poziomym, sprawd te napi璚ie zasilania pionowego.

    0
  • #7 14 Sty 2007 13:06
    ALU
    Poziom 36  

    A elektrolity w zasilaniu pionu i elektrolity przy stabilizatorze IC 501 .

    0
  • #9 15 Sty 2007 12:45
    contink
    Poziom 14  

    Niestety po sprawdzeniu ww. element闚 瘸dnych post瘼闚. Napi璚ia na katodach kineskopu zbli穎ne do siebie, tak瞠 kineskop chyba odpada. Nie wiem co mia豚ym jeszcze sprawdzi.
    pozdrawiam

    0
  • #10 15 Sty 2007 14:16
    Mirek Z.
    Moderator

    Nic nie wspominasz, czy pion ma w豉軼iw amplitud - rozumiem, 瞠 nie. I jako nic w tej sprawie nie robisz. Podstaw elementy maj帷e wp造w na amplitud, czyli np. R407 i C405. Przy okazji sprawd R402 i podmie C409. Mo瞠 generator "nie wyrabia", czyli R212 i C215, ewentualnie TDA8305 (za bardzo nie wierz). Co do wcze郾iejszych pomiar闚 - ustaw B+ na 115V. Ponadto pomocniczy zasilacz 9V na Q607 pracuje tylko w st-by. Po w陰czeniu TV na jego emiter przychodzi napi璚ie z IC501 (12V) przez diod D201 - dlatego zmierzy貫 ponad 11V.

    0
  • #11 16 Sty 2007 17:40
    LeDy
    Poziom 43  

    Je瞠li nie masz amplitudy V odpowiedniej to po sprawdzeniu co poda Mirek Z. do R 407 do堯 r闚nolegle tak sam warto嗆(mo瞠 sam nowy scalak wadliwy)Oczywi軼ie na Q607 na czuwaniu jest ok 9V .Jeszcze te napi璚ia na katodach kineskopu nie tylko musz by r闚ne ale i mie odpowiedni warto嗆 . Poni瞠j 100V ju zaczyna by s豉bo. Podaj wi璚 te warto軼i.

    0
  • #12 17 Sty 2007 07:46
    contink
    Poziom 14  

    Witam
    Dzi瘯uj za zaanga穎wanie i wsp馧prac. Klient zrezygnowa z naprawy, kupi sobie nowy TV.
    Pozdrawiam

    0