Siemanko... Jestem tu nowy!! I kiedyś mnie interesowało czy do takiego układu zamiast żarówki (lub diod LED) dało się podłączyć jakiś silnik DC, tak żeby się kręcił w obydwie strony. Pozdro All.
witam mam pytanko czy ten układzik może jest przystosowany do 230V bo chciałbym podpiąć do niego żarówkę na to napięcie. Co by trzebało w nim zmienić żeby był na 230 jeśli trzeba. Drugie moje pytanko jaki to jest triak BT13..?? nie widze końcówki oznaczenia i czy zamiast optotriaka MOC3041 mogę zastosować MOC3041M. moje trzecie pytanko to czy zamiast TL082 mogę zastosować TL082CN. POzdro i dzięki za pomoc
Tak ten układ jest przystosowany do 230V należy wykonać go według schematu ideowego. Triak powinien mieć wydajność prądową około 2-3A 260V na przykład. Co do optotriaka może być dowolny, ale najlepiej właśnie użyć MOC3041:)Układ scalony musi być TL082.
Witam kolegów. Chciałbym wykorzystać podobny układ do sterowania moim sterownikiem Discolitez. I tu mam pytanie, Jak w prosty sposób zmienić ten układ aby pracował na 8 kanałach, z ty że każdy kanał mógł by mieć sterowanie częstotliwości na jakiej uaktywniał by optotriak MOC3041. Ewentualnie na stałe zmienione momenty uaktywniania optotriaka. Prosił bym o jakiś schemacik. Z góry dziękuje za pomoc.
Witam,
Mam zasilacz 9V 750mA i chcę do tego układu podłączyć 6 (3V 20 mA) ledów (tak jak to zrobił autor tematu tylko o 4 więcej). I tu moje pytanie: Jak policzyć rezystor??
Z tego co wiem (sprawdziłem doświadczalnie) prąd płynie tam gdzie jest mniejszy opór. Więc odpada rozwiązanie z obrazka. Jeżeli dam w szereg do diód rezystor to obniżę napięcie dla całego obwodu, a przecież muszę jeszcze zasilić resztę układu znajdującą się za ledem i rezystorem. Czy ktoś mógł by mi to wytłumaczyć?? Albo podać jakieś rozwiązanie tego problemu z jakimś małym opisem dlaczego tak a nie inaczej??
PS: sory za staranność rysunku - robiłem na szybko w paincie.
Czyli schemat byłby taki jak po prawej, czy lewej stronie "schemat ideowy.JPG"?? Mi sie wydaje że ten po prawej. I jeszcze jedno pytanie: obojętne jest czy dam rezystor przed, czy po diodzie? Bo jeżeli tak to mogę rezystor R12 dać 1kilo tak jak na "3.JPG"?
Ten układ nie będzie dobrze działał. Należy wszystkie te diody połączyć szeregowo i zasilić z napięcia 24-36V. Można zamiast dodać jeszcze źródło prądowe 20mA na tranzystorze BD136.
Chyba po prostu zbuduje cały układ i zamiast żarówki dam 3 gałęzie po 2 diody tak jak na obrazku. Pod Vcc dam 9V 750mA. Powinno starczyć moim skromnym zdaniem. Będzie działać?? (Sory że was tak męczę ) Aha jeszcze przed Vcc bym dał rezystorek około 150 om chyba. Będą jeszcze potrzebne te rezystory koło optotriaka?
siemka powie mi ktos jak otworzyć te pliki pcb bo nie moge żadnym programem tego rozgryźć a najlepiej będzie jak ktoś wrzuci fotke tej plytki drukowanej