Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana kabla amplituner-głośnik

Oivarin 14 Jan 2007 17:23 2057 7
    Oivarin
    Level 1  
    Witam

Posiadam zestaw kina domowego Philips LX8000SA, chciałbym umieścić tylne głośniki surround po obu stronach kanapy. Problem w tym że kabel od jednego z głośników jest za krótki (zabrakło mi dosłownie metra). Żeby problem rozwiązać trzeba kupić kabel o odpowiedniej długości. Nie wiem tylko jaki kabel kupić żeby nie stracić na jakości dźwięku. Czy jakość kabla (albo jego parametrów) ma jakieś znaczenie. Bardzo proszę o odpowiedź.

Ps: Przemeblowanie nie wchodzi w grę.
    kris91
    Level 15  
    kup miedz beztlenowa ;-) im średnica kabla wieksza tym lepszy dzięk ;-)
    Kamil_153
    Level 22  
    Dodano po 2 [minuty]:

kris91 wrote:
    kup miedz beztlenowa ;-) im średnica kabla wieksza tym lepszy dzięk ;-)
    z Twojego twierdzenia wynika ze jak wezme kabel o przekroju palca to dżwiek bedzie idealny,jest dobrze jezeli sa kable o duzym przekroju (2-2.5mm^2)ale to twierdzenie jest bez sensu. Do satelit w zupelności wystarczy przekrój 1.5-2mm^2
    hos7433
    Level 22  
    Zastosuj taki sam kabel głośnikowy jaki jest przy głośniku. Tylko pamiętaj o polaryzacji. Gdzie później wetkniesz kabel o przekroju palca. Wykonaj połączenie lutowane i zaizoluj każdy osobno,np.koszulkami termokurczliwymi.
    shamanix
    Level 18  
    Kup normalny kabel w izolacji beztlenowej o przekroju 1.5mm*2 i niczym sie nie przejmuj wiecej...
    the-lukas
    Level 17  
    Roznicy w grubosci kabla nie usłyszysz na głosnikach to sa jakies farmazony wymyslone przez audiofili ze im grubszy kabel tym lepszy dzwiek . kiedys slyszałem o jakims facecie co zakładał sie z audiofilami ze nie odroznia zwykłego kabla po 1zł za metr od takiego po 200zł zaden audiofil nie chcial sie z nim załozyc , ciekawe dlaczego :?: :| :D
    hos7433
    Level 22  
    Po raz kolejny powstają prace doktorskie na temat: " Kawałek przewodu". Jak nie chcesz mieć żadnych strat to zastosuj światłowód.:D:D:D, ale przedtem zamknij ten tamat, ponieważ powiedziane zostało aż za dużo.
    Zastosuj tani pierwszy lepszy przewód głośnikowy ze sklepu z elektroniką (byle nie był cienki jak wigilijny barszcz albo wojskowa zupa) i połącz go tak jak napisałem w poprzednim poście. Tym kablem nie wysyłasz sygnału w kosmos tyko przedłużasz o 1 metr.