Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

wskaźnik wysterowania problem!!!

14 Sty 2007 19:39 1802 7
  • Poziom 10  
    złożyłem wskaźnik ze schematu
    http://www.republika.pl/tedobczyce/pracedyplomowe/wegrzycki/wskaznik.gif
    Zasilam go z transformatora 12v podłączonego przez mosek prostowniczy (nic więcej tylko transformator i mostek prostowniczy) na wyjściach mostka mam około 15v dokładnie nie wiem bo mi się miernik zwalił. Ponadto w elektronicznym facet mi dał nie BC238 tylko BC548b. Objawy to to że diody świecą mimo że jeszcze nie podłączyłem sygnału, grzeją się oporniki R18-R25 i T2 (T2 przestaje się grzać kiedy odłączam go od D3 i R5)
    pomocy bo już nie wiem co robić!!!
    Tu jest spis elementów
    WskaŸnik wysterowania

    Rezystory
    R1, R1' 33 kW
    R2, R2' 2,7 kW
    R3, R3' 68 W
    R4, R4' 1 kW
    R5, R5' 18 kW
    R6...R15, R6'...R15' 4,7 kW
    R16...R25, R16'...R25' 330 W
    R26 430 W
    PR1, PR1' 220 kW
    Kondensatory
    C1, C1' 1 uF/16V
    C2, C2' 4,7 uF/16V
    C3, C3' 10 uF/16V
    C4 1000 uF/16V
    C5 100 nF
    Półprzewodniki
    D1...D11, D1'...D11' 1N4148
    D12...D17, D11'...D17' LED (zielone)
    D18...D22, D18'...D22' LED (czerwone)
    T1…T12, T1'…T12' BC238
  • Poziom 17  
    Jezeli nie ma bledow w montazu (odwrotnie podpiete koncowki, zwarcia miedzy sciezkami, polaryzacja w mostku itp), to na 100% uszkodzony tranzystor T2 albo przebity kondensator C2. Sprawdz jednak poprawnosc montazu (zwarcia).
    Takie tranzystory jako zamienniki moga byc. Nawet takie same wyprowadzenia i obudowa.
    Rezystancja to nie moc, powinnna byc w omach (Ω, kΩ) nie w watach (W, kW). Moze to tylko brak symbolu u Ciebie w spisie.
  • Poziom 10  
    T2 wymieniłem i już się nic nie grzeje ale wciąż swiecą wszystkie diody. co do złego podłączenia to:
    wskaźnik wysterowania problem!!!
    wskaźnik wysterowania problem!!!

    PS: Ten spis skopiowałem ze strony a myśle żę użyli tam W bo nie chciało im sie znaleźć znaczek Ohma
  • Poziom 17  
    Podlacz przewodem mase do bazy tranzystora T2. Powinny zgasnac wszystkie diody LED. Jezeli nie, to znaczy, ze na emiterze T2 masz caly czas napiecie zasilania (tak jakby kolektor byl zwarty z emiterem - uszkodzony T2 lub zwarcie emitera do + zasilania) i stad to ciagle swiecenie diod. Szukaj wtedy zwarc miedzy sciezkami za emiterem w kierunku wyswietlacza. Wiem, ze masz uszkodzony miernik. Wez lupe, dobre swiatlo i szukaj zwarc. Igla lub cyrklem posprawdzaj czy nie ma mikro zwarc z plusem zasilania na sciezce emitera T2.
    Jezeli nie ma zwarc, sprobuj dodac opornik miedzy emiter T2 a mase (np 47-100kΩ). Moze pomoc.
    Jezli jednak po podlaczeniu masy do bazy T2 diody zgasna, to odlacz mase i sprawdz/wymien ten kondensator C2. Sprawdz polaryzacje jak i poprawnosc podpiecia D1 i D2. Czy na pewno R5 podpiety drugim koncem do masy?
  • Poziom 10  
    jak podłączam mase do bazy T2 to nic się nie dzieje diody dalej świecą ale ja nie wiem czy problem jest związany z T2 bo jak go całkowicie odłączam to diody dalej świecą
  • Poziom 17  
    Nie ma rady. Szukaj zwarc. Jezeli swieca wszystkie diody, to masz gdzies + zasilania na anodzie diody D3 (czyli na emiterze T2) albo na katodzie D3. Nie wiem jak przebiegaja sciezki. Sprawdzaj tym cyrklem. Ostrzem cyrkla przetrasuj (przeryj) przerwy miedzy punktami lutowniczymi tranzystora T2 i dalej miedzy sciezkami od emitera do diody D3. Na pewno sa jakies "wasy" miedzy sciezkami. Nie ma innego wytlumaczenia, jak piszesz nawet jak masz wylutowany T2, to nadal swieca wszystkie LEDy. Szukaj tego zwarcia(zwarc).
    Albo zrob wyrazne zdjecie (strona druku) i wystaw na forum.
  • Poziom 10  
    A czy wszystkie diody by świeciły jakbym przylutował źle diody 1N4148 (odwrotnie) bo do końca nie wiem czy dobrze je przylutowałem? To teraz ide poszukam tych zwarć chyba z dziesiąty raz;/ jak nie znajde to chyba zlutuje układ na drugi kanał (narazie mam tylko jeden) i zobacze czy ten będzie działał.
  • Poziom 17  
    Nie, jezeli swieca wszystkie LED, to diody D3...D11 sa podlaczone prawidlowo. Mozesz podlaczyc przewod podlaczony do masy przez rezystor 1kΩ /025W (nie mniejszy) do dowolnej diody D4...D11 i czesc diod (powinny wszystkie) bedzie sie wylaczala.
    Nie lacz "czystej" masy do diody D3, bo bedziesz mial zwarcie (skads ten plus na anodzie diody D3 sie bierze).
    Mozesz wylutowac (jednostronnie wystarczy) D3 - powinny zgasnac wszystkie LED.
    Tym przewodem "czystej" masy mozesz tez sprawdzac tranzystory T5-T12. Masa na baze MUSI wylaczyc odpowiedajaca diode LED.
    Moze zmontuj ten drugi uklad i sprawdz.