Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wymiana domowej instalacji elektr.

Galimatiass 22 Jan 2007 17:41 11108 55
Relpol
    and61
    Level 26  
    Galimatiass wrote:
    .......- 12 halogenów 20W/12V podzielonych (na cztery) i podpiętych do 3 transformatorów toroidalnych o mocy 100W

rozumie że juz zakupiłeś i zamontowałeś te trafa do halogenów a czemu nie zdecydowałeś sie na trafa (raczej powinny się nazywać przetwornice) elektroniczne np. takie
    http://www.skoff.com.pl/pl/2,11,37,1,0/Elektroniczny-Transformator-do-Halogenów.html
    Galimatiass wrote:
    Może i ja powinienem na oświetlenie dać zabezpieczenie 6A ponieważ halogeny podzielone i podłączone będę miał pod 6-transformatorów 100W a więc to daje w sumie 600W(pomijając rezerwe na transformatorach) czy jednak pozostać przy zabezpieczeniu B 10A?

waldekel wrote:
    Podejrzewam, że w Twoim przypadku bezpiecznik B10 bedzie wybijać. Musisz go zamienić na C10 - transformatory maja "ciężki" start

dokładnie tak , w przypadku jednoczesnego załączenia tych obciązeń indukcyjnych powstanie duży "pik" który MOŻE wybić B6 czy nawet B10, ale prosze nie zapominać że prąd zadziałania nadmiarówki jest =3xprąd znamonowy bezpiecznika nadmiarowego
  • Relpol
    waldekel
    Level 28  
    and61 wrote:
    ale prosze nie zapominać że prąd zadziałania nadmiarówki jest =3xprąd znamonowy bezpiecznika nadmiarowego

Trochę nie jaso to napisałeś, ale chyba wiem o co Ci chodzi.
    Przy zastosowaniu C10A impedancja minimalna jaka może być to 2,3Ω.
    Nie powinno być problemu z uzyskaniem takiej wartości. Wartość tego bezpiecznika może być obniżona do wartości nawet C4A.
  • Relpol
    Galimatiass
    Level 11  
    Quote:
    czemu nie zdecydowałeś sie na trafa elektroniczne

Nie zdecydowałem sie ponieważ odradzał mi ten zakup sprzedawca powołując się na opinie wielu elektryków. Cóż moje doswiadczenie jest zbyt małe,więc poprostu mu zaufałem. Również i tu na forum elektrody spotkałem się z negatywną opinią na temat trafa elektronicznego. Aczkolwiek nie dokonałem jeszcze zakupu trafa do kuchni i łazienki,może zastosuje elektroniczne(?),będę mógł porównać oba trafa na "żywca"

Quote:
    Podejrzewam, że w Twoim przypadku bezpiecznik B10 bedzie wybijać. Musisz go zamienić na C10 - transformatory maja "ciężki" start

Podzieliłem oswietlenie na dwa obwody po trzy trafa-zabezpieczenie 2xB10A. Czy to lepsze rozwiązanie?
    waldekel
    Level 28  
    Możesz mieć kłopoty z okresowym wybijaniem bezpieczników ,lepiej zamień je na C 6A
    and61
    Level 26  
    Galimatiass wrote:

Podzieliłem oswietlenie na dwa obwody po trzy trafa-zabezpieczenie 2xB10A. Czy to lepsze rozwiązanie?

waldekel wrote:
    Możesz mieć kłopoty z okresowym wybijaniem bezpieczników ,lepiej zamień je na C 6A

w sumie nadmiarówki o charakterystyce C są do odbiorów indukcyjnych ,więc może być
    and61 wrote:
    ale prosze nie zapominać że prąd zadziałania nadmiarówki jest =3xprąd znamonowy bezpiecznika nadmiarowego

chodzi mi o prąd zadziałania bezpiecznika
    Galimatiass
    Level 11  
    Czy mogę podłączyć przepływowy ogrzewacz wody o mocy 5kW jeżeli moc przyłączeniowa do mieszkania (według umowy) wynosi 4kW?
    modlinp
    Level 15  
    Nie
    ponieważ masz przed licznikiem zabezpieczenie 20 A i w trakcie pracy pobierał będzie on większy prąd niż zabezpieczenie.(a przecież jeszcze będzie coś elektrycznego w domu działać.
    warbipower
    Level 18  
    modlinp wrote:
    Nie
    ponieważ masz przed licznikiem zabezpieczenie 20 A i w trakcie pracy pobierał będzie on większy prąd niż zabezpieczenie.(a przecież jeszcze będzie coś elektrycznego w domu działać.

Możesz.

A kto powiedział że ma pobierać moc nominalną ?? Ja mam przepływowy z regulacją grzania, mam ustawione no połowę i wszystko ok.
    Galimatiass
    Level 11  
    Możesz.

A kto powiedział że ma pobierać moc nominalną ?? Ja mam przepływowy z regulacją grzania, mam ustawione no połowę i wszystko ok.

Właśnie o takim sposobie korzystania myślałem.
    macha
    Level 19  
    Ustawienie na połowę grzania nie wiele daje bo grzałki grzeją pełną mocą tylko krócej
    and61
    Level 26  
    modlinp wrote:
    Nie

macha wrote:
    Ustawienie na połowę grzania nie wiele daje bo grzałki grzeją pełną mocą tylko krócej

jestem tego samego zdania, co moi poprzednicy, pomyśl o tym przekaźniku prorytetowym ,
    Galimatiass
    Level 11  
    A gdy zastosuje prioretytowy przekażnik mocy to mogę zainstalować prysznicowy przepływowy ogrzewacz wody o mocy 5kW?.(według umowy przydział wynosi 4kW)
    Galimatiass
    Level 11  
    Energetyka założyła zabezpieczenie przedlicznikowe B32A podzielone na trzy mieszkania. Ja chciałbym zabezpieczenie mieć osobno 25A.
    Pytanie w/p: czy mogę dopiąc "esa" B25A do tego zabezpieczenia w ten sposób?
    modlinp
    Level 15  
    zadam ci inne pytanie jaki wyłącznik czy też bezpiecznik masz zaplombowany przy liczniku.

jeżeli dobrze zrozumiałem ten rysunek to takiego bezpiecznika nie możesz sam sobie podpiąć. Bezpieczniki plombowane przez zakład pełnią taką rolę jak ograniczanie poboru mocy(między innymi oczywiście funkcjami).
    Galimatiass
    Level 11  
    Quote:
    zadam ci inne pytanie jaki wyłącznik czy też bezpiecznik masz zaplombowany przy liczniku.

20A

Quote:
    jeżeli dobrze zrozumiałem ten rysunek to takiego bezpiecznika nie możesz sam sobie podpiąć. Bezpieczniki plombowane przez zakład pełnią taką rolę jak ograniczanie poboru mocy(między innymi oczywiście funkcjami).

Broń Boże(czyt. nie jestem idiotą:D) nie będę sam niczego podpinał to zrobi osoba upoważniona(boję się użyć słowa -fachowiec-gdyż w moim małym miasteczku co drugi to " fachowiec":cry:) Ale chcę mieć świadomość że zrobi to dobrze i dlatego proszę o radę i rozwiązania.
    I jak pisałem w postach wyżej, wymieniam całą instalacje również na odcinku od zabezpieczenia przedlicznikowego do licznika(jako ostatni etap) i dlatego chcę mieć osobne zabezpieczenie przedlicznikowe(myślę ze jest okazja ku temu by to wykonać)
    and61
    Level 26  
    Galimatiass wrote:
    A gdy zastosuje prioretytowy przekażnik mocy to mogę zainstalować prysznicowy przepływowy ogrzewacz wody o mocy 5kW?.(według umowy przydział wynosi 4kW)

niby tak ale bedziesz miał wtedy wyłączane pozostałe odbiory, w sumie radziłbym zmienić umowe na większy przydział
    Galimatiass wrote:
    Energetyka założyła zabezpieczenie przedlicznikowe B32A podzielone na trzy mieszkania. Ja chciałbym zabezpieczenie mieć osobno 25A.
    Pytanie w/p: czy mogę dopiąc "esa" B25A do tego zabezpieczenia w ten sposób?

te 32 to są na trzy mieszkania ??pytam bo w innym poscie piszesz

Galimatiass wrote:
    Quote:

20A
    więc nie za bardzo rozumiem o co tu chodzi,
    macha
    Level 19  
    Napiszę krótko - partyzantka !!!!

Przepraszam aż mnie zaszokowało. To był naprawdę "fachowiec".
    Czy w okolicy jeszcze się nikt nie palił lub nie został porażony prądem?

Jak napisał poprzednik zmień umowę na większy przydział mocy wtedy skończą się problemy z bezpiecznikami. Tylko nie przesadzaj bo wraz ze wzrostem przydzielonej mocy wzrastają opłaty. Poza tym nie wiadomo jaki przekrój ma kabel główny czy można tam dać większą moc.
    and61
    Level 26  
    Powiem krótko te fotki należy dać szkoleniowcom SEP , jako materiał naukowy , jak się nie robi podłączeń elektrycznych

Galimatiass wydrukuj temu fachowcowi to co jest w tym linku , niech poczyta i zastosuje się do przepisów
    http://www.stoen.pl/uploads/media/S.tech.szaf.pom.kablowych.pdf
    będzie wtedy wiedział że robienie prowizorek jest może wygodne , ale nie zawsze zgodne z przepisami i nie zawsze bezpieczne
    Galimatiass
    Level 11  
    Witam. Zaprosiłem do siebie elektryka w związku wymianą wlz. Spytałem go o podział przewodu PEN na PE i N i o sposób uziemienia punktu podziału.
    Odpowiedział że:

1.Uziemienie musiałby robić: - w złączu kablowym budynku, w którym nastepuje rozdział i tworzy się układ sieci TN-S z TN-C dla całej instalacji
    2. Nie musi - w instalacjach odbiorczych w których tworzy się TN-C-S z TN-C najczęściej z zastosowaniem wyłącznika różnicowo-prądowego.

ponadto że podziału mogę dokonać w rozdzielni w domu. Co koledzy na to?
    and61
    Level 26  
    Galimatiass wrote:
    Witam. Zaprosiłem do siebie elektryka w związku wymianą wlz. Spytałem go o podział przewodu PEN na PE i N i o sposób uziemienia punktu podziału.
    Odpowiedział że:

1.Uziemienie musiałby robić: - w złączu kablowym budynku, w którym nastepuje rozdział i tworzy się układ sieci TN-S z TN-C dla całej instalacji
    2. Nie musi - w instalacjach odbiorczych w których tworzy się TN-C-S z TN-C najczęściej z zastosowaniem wyłącznika różnicowo-prądowego.

ponadto że podziału mogę dokonać w rozdzielni w domu. Co koledzy na to?

co do pkt 1 , i tak będzie musiał coś takiego zrobić bo jest dązenie do zamiany TN-C na TN-S więć wiekszośc budynków powinna mieć zmienioną instalację,
    co do pkt 2 to jak wytłumaczy zalecenia podłączeń różnicówek w załączonym przeze mnie skanie(strona z książki autorstwa T.Uczciwek, poradnik szkoleniowy Dozór i eksploatacja)
    tak na marginesie
    tu są ciekawe publikacje
    http://ise.pl/info/index.php?pid=253
    pkt.4.2 tej publikacji wart zapoznania
    http://ise.pl/info/index.php?pid=254
    w tej publikacji odpowiedź na twoje pytanie jest zawarte w odpowiedzi na pyt nr 2 stawiane przez autora
    w tej publikacji przeczytaj również pkt 2 pt "Propozycja rozwiązania problemu modernizacji elektrycznych instalacji mieszkaniowych w starych budynkach wielorodzinnych"
    Galimatiass
    Level 11  
    Prawidłowo przeprowadzona modernizacja mieszkaniowej instalacji elektrycznej we własnym zakresie, przez pojedynczego mieszkańca, może napotkać na trudności nie do pokonania.
    Pomimo iż ,duzym nakładem finansowym zmodernizuje domową instalacje wykorzystując trzy-żyłową instalacje Cu z zastosowaniem przewodu PE i stosując wyłączniki nadmiarowo-prądowe oraz różnico-prądowe nadal nie będę czuł się bezpiecznie... tylko dlatego że, ZE nie doprowadził do rozdzielni WLZ jednego kabelka zwanego PE...
    TO NIE JEST NORMALNE!
    BUCKS
    Level 39  
    przeczytałem publikacje do których dał linka and61 i powiem, że jak dla osoby będącej antyelektrykiem było to ciekawe źródło informacji.

W związku z tym mam pytanie dla znawców tematu ale o tym dalej bo najpierw pokrótce chciałem przedstawić jak wygląda moja instalacja po remoncie.

Remont był z ok. 8 lat temu - z instalacji 1 fazowej zrobiono 3-fazową, z tym, że brak urządzeń typowo 3fazowych więc mieszkanie podzielono na 3 częsci i każda jest zasilana z innej fazy, co juz kilka razy przydało się ;) Ogólnie co do kabli to oczywiście miedź - 2.5 mm2 na gniazdka YDYT i 1.5 mm2 na światło, choć od licznika to wszystko idzie YDYT 2.5.
    Każdy pokój/pomieszczenie ma swój bezpiecznik B16 na gniazdka, światło na całe mieszkanie zostało podzielone na 2x B10 i wszystko podpięte do różnicówki 3-fazowej 25A, czyli wybija róznicówka to nie ma prądu w całej chacie.

Na klatce kilkanacie lat temu wymieniali kable w pionie i są miedziane 16mm z tego co mówili mi w administracji ale nie ma 5 zyłowych tylko są 4 żyły - 3 fazy i zero czyli PEN z tego co zrozumiałem z publikacji.
    Po staremu ze skrzynki na klatce do mieszkania szedł jakiś gruby aluminiowy a że kucie na klatce nie wchodziło w grę to nowy kabel puszczono natynkwowo w specjalnej rurce plastykowej dla dodatkowej ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi.
    Kabel ten to miedź 5x 6.0 mm2 czyli 3 fazy + zero N i uziemienie czyli PE.
    Na klatce tzw. zabezpiczenie przedlicznikowe było 3x20A ale jak kilka razy rodzinka zrobila zwarę podłączając uszkodzony prodiż i wyskoczył bezpiecznik w mieszkaniu ale zarazem spalił się bezpiecznik 20A na klatce to założyłem na 3x25A i od tego momentu jak jest zwara to wyskakuje tylko w mieszkaniu i nie trzeba biegać na klatkę.

Teraz chciałem zapytać, bo po lekturze zrozumiałem, że kabel z klatki do mieszkania zamiast 6.0 mm2 powinien być min. 10 mm2, poza tym na klatce jest miedź ale jest po staremu więc zmodernizowana instalacja u mnie wdomu nie daje pełnego zabezpieczenia, a nawet jakby była klatka zmodernizowana to wystarczy że nadal choćby jeden lokator będzie miał po staremu to też kicha.

Czy ktoś mógłby bardziej na chłopski rozum wytłumaczyć co mi potencjalnie grozi z powodu, że instalacja na klatce nie ma osobnych przewodów PE i N tylko jeden razem PEN oraz, że nie wszyscy na klatce mają instalację 3-żyłową w swoich mieszkaniach?
    Czy fakt, że mam 3 fazy powoduje u mnie jeszcze większe zagrożenie z tego powodu?

Cały czas sądziłem, że mam dobrą instalację i mogę spać spokojnie a teraz mam wątpliwości, czy w rzeczywistości tak jest.
    terek
    Level 12  
    Galimatiass wrote:
    Prawidłowo przeprowadzona modernizacja mieszkaniowej instalacji elektrycznej we własnym zakresie, przez pojedynczego mieszkańca, może napotkać na trudności nie do pokonania.
    Pomimo iż ,duzym nakładem finansowym zmodernizuje domową instalacje wykorzystując trzy-żyłową instalacje Cu z zastosowaniem przewodu PE i stosując wyłączniki nadmiarowo-prądowe oraz różnico-prądowe nadal nie będę czuł się bezpiecznie... tylko dlatego że, ZE nie doprowadził do rozdzielni WLZ jednego kabelka zwanego PE...
    TO NIE JEST NORMALNE!

Dlaczego?
    jeśli podzieliłeś PEN na PE i N na wejściu, a dalej masz różnicówki i obwody trzyżyłowe (L+N+PE) to wszystko w porządku. Oczywiście dobrze byłoby punkt rozdziału uziemić, i trzeba to zrobić jesli masz mozliwość, ale jeśli nie, to i tak lepiej niż stary system.

Dodano po 9 [minuty]:

Do BUCKS
    jak rozumiem pion jest 4-żyłowy (16 mm2) a odgałęzienie do mieszkań 5-żyłowe (6 mm2)
    I dobrze.
    Nie martw sie na zapas.
    Punkt rozdzielenia PEN na PE i N jest w odgałęzieniu od pionu. OK.
    Przekrój 6 mm2 wystarczajacy ( mógłbyś pociągnąć nim max. 41 A - dane dla przewodu miedzianego, wielozyłowego ułożonego w rurze na ścianie)
    Galimatiass
    Level 11  
    terek napisał:

Przekrój 6 mm2 wystarczajacy ( mógłbyś pociągnąć nim max. 41 A - dane dla przewodu miedzianego, wielozyłowego ułożonego w rurze na ścianie)

A jeżeli nie będzie w rurce to dane się zmienią?
    BUCKS
    Level 39  
    terek wrote:
    Do BUCKS
    jak rozumiem pion jest 4-żyłowy (16 mm2) a odgałęzienie do mieszkań 5-żyłowe (6 mm2)
    I dobrze.
    Nie martw sie na zapas.
    Punkt rozdzielenia PEN na PE i N jest w odgałęzieniu od pionu. OK.

pion robiła administracja i dobrze rozumiesz natomiast odgałęzień do mieszkań administracja nie ruszała. Owe 5x 6mm2 to prywatna inwestycja mojej rodzinki, a co mają u siebie inni sasiedzi to nie wiem. Paru robiło jakies zmiany z prądem ale nie wiem czy mają instalację z podziałem na PE + N i różnicówką.