Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki oscyloskop będzie odpowiedni?

candle 15 Oct 2012 18:48 164789 348
Computer Controls
    exoper
    Level 12  
    Witam
    Szukam oscyloskopu cyfrowego za ok 1000 zł. Badał będę głównie sprzęt audio i przetwornice zasilające, więc myślę że wystarczy mi 15-25 MHz. Zależy mi na tym żeby oscyloskop był mały ( i tak mam już mało miejsca na biurku). Może być nowy albo używany. Liczę na waszą pomoc.
    pozdrawiam exo
  • Computer Controls
    Klima
    Level 30  
    exoper wrote:
    Witam
    Szukam oscyloskopu cyfrowego za ok 1000 zł. Badał bendę głównie sprzęt audio i przetwornice zasilające, więc myślę że wystarczy mi 15-25 MHz. Zależy mi na tym żeby oscyloskop był mały ( i tak mam już mało miejsca na biurku). Może być nowy albo używany. Liczę na waszą pomoc.
    pozdrawiam exo

Krótko: albo analogowy z allegro (ale one są duże i pisałeś, że ma być cyfrowy),
    albo to:
    http://dx.com/p/rigol-ds1052e-5-6-tft-lcd-50m...gital-color-storage-oscilloscope-30573?item=2

lub to (szybszy, ale mniejsza pamięć próbek i mniej "renomowany" - Rigol ma więcej zadowolonych nabywców)
    http://dx.com/p/5-7-tft-lcd-60mhz-2-channel-digital-color-storage-oscilloscope-54073?item=8

Jeśli wolisz, to tego samego Rigola kupisz w NDN za 1700 zł razem z multimetrem Sanwa. Ja bym brał z Chin.
    exoper
    Level 12  
    Bardziej spodobał mi się ten Siglent, a mniejsza pamieć nie jest dla mnie problemem bo zapewne jak zacznie mi to przeszkadzać to go do kompa podłącze.
    Zamawiał już pan coś z tej strony? Trzeba się tam logować? Wypatrzyłem że przesyłka do polski jest za darmo a jak z odbiorem jej tutaj (dostarczą pod drzwi)?
    Klima
    Level 30  
    exoper wrote:
    mniejsza pamieć nie jest dla mnie problemem bo zapewne jak zacznie mi to przeszkadzać to go do kompa podłącze.

To tak nie działa.
    exoper wrote:
    Zamawiał już pan coś z tej strony?

Tak.
    exoper wrote:
    Trzeba się tam logować?

Tak.
    exoper wrote:
    Wypatrzyłem że przesyłka do Polski jest za darmo

Tak.
    exoper wrote:
    a jak z odbiorem jej tutaj (dostarczą pod drzwi)?

Tak. Tak zawsze było w moim przypadku. Gorzej, jeśli Urząd Celny się przyczepi. Ale to też da się chyba załatwić listownie.
    gryzzly
    Level 22  
    exoper wrote:
    Bardziej spodobał mi się ten Siglent, a mniejsza pamieć nie jest dla mnie problemem bo zapewne jak zacznie mi to przeszkadzać to go do kompa podłącze.

To co, powiększy się pamięć po podłączeniu do kompa ?
    RsNeo
    Level 19  
    Witam szanownych kolegów.
    Poszukuję oscyloskopu do małego warsztatu elektryki samochodowej.
    Najchętniej kupiłbym oscyloskop używany dwu kanałowy ale analogowy.
    Cena do około 300zł
    Znalazłem taki Oscyloskop Tesla BM 566A za nieduże pieniądze tylko czy się nada ?

Jeśli ktoś z Panów ma na sprzedaż oscyloskop który by dla mnie był przydatny to proszę o kontakt - dogadamy się.

Oczywiście proszę innych o poradę jaki oscyloskop mam kupić.

Pozdrawiam.
    jarekk01
    Level 13  
    RsNeo wrote:

Oczywiście proszę innych o poradę jaki oscyloskop mam kupić.

Pozdrawiam.

Wszystkie te uzywane oscyloskopy (zwłaszcza analogowe) są duże i raczej nie do położenia np. na silnik. Jeżeli tego nie potrzebujesz, to taki może właśnie być.

Ja jednak polecałbym mały cyfrowy - nieco lepszy komfort pracy.
  • Computer Controls
    RsNeo
    Level 19  
    A czy taki oscyloskop do czegoś się nadaje ?
    HD-Scope USB PRO aktualnie jest na portalu aukcyjnym:
    http://allegro.pl/hd-scope-pro-usb-i2764390040.html
    W regulaminie elektrody jest napisane iż nie można umieszczać linków do allegro bo aukcja "ucieknie" i link martwy więc opiszę dodatkowo to co napisał sprzedający o tym oscyloskopie:
    Jaki oscyloskop będzie odpowiedni?
    Mobilność urządzenia :małe wymiary, zasilanie przez port USB komputera i niski pobór energii
    2-kanałowy Oscyloskop
    2-kanałowy Analizator Widma
    2-kanałowy Rejestrator
    16-kanałowy Analizator Stanów Logicznych
    Code: text
    Log in, to see the code

Nie jestem przekonany do cyfrowych oscyloskopów, a wielkość mi nie przeszkadza tyle iż wiadomo, ten jest bardziej mobilny.
    jarekk01
    Level 13  
    RsNeo wrote:
    A czy taki oscyloskop do czegoś się nadaje ?
    HD-Scope USB PRO aktualnie jest na portalu aukcyjnym:

....

Nie jestem przekonany do cyfrowych oscyloskopów, a wielkość mi nie przeszkadza tyle iż wiadomo, ten jest bardziej mobilny.

Dawno temu miałem coś podobnego na LPT. Działało całkiem sprawnie, do podstawowej diagnostyki jest całkiem OK. Ale wymaga komputera i monitora, co w warsztacie może być problematyczne. Poza tym próbkowanie jest niskie ( 100..200kHz), co może być problemem przy daignostyce zapłonu.

Zdarzało mi się robić diagnostykę w łodziach motorowych. Powiem tak - najwygodniejszy jest mały cyfrowy oscyloskop, który położsz sobie przed oczami i kabelkami doczepisz do badanego miejsca. Wszystko inne da radę, ale w praktyce będzie Cię odrzucała ilość pracy aby wszystko podłączyć i uruchomić.
    RsNeo
    Level 19  
    Głównie chodzi mi o układy zapłonowe i tu jest pies pogrzebany.
    Nigdy nie miałem do czynienia z oscyloskopem ale czas zacząć używać, dzisiejsze silniki są tak zaawansowane iż bez tego urządzenia często trudno jest zdiagnozować usterkę.

Oscyloskop Tesla BM 566A + dwie uniwersalne sondy do 100MHz + sonda do diagnozy zapinana na przewód wysokiego napięcia w warsztacie zda egzamin ? Pomijam wielkość samego oscyloskopu bo nie jest to dla mnie problemem.
    jarekk01
    Level 13  
    RsNeo wrote:

Oscyloskop Tesla BM 566A + dwie uniwersalne sondy do 100MHz + sonda do diagnozy zapinana na przewód wysokiego napięcia w warsztacie zda egzamin ? Pomijam wielkość samego oscyloskopu bo nie jest to dla mnie problemem.

Dla amatora, zwłaszcza jeżeli używa oscyloskopu do serwisowania oscyloskop cyfrowy jest *łatwiejszy* do obsługi ( przynajmniej tak mi się wydaje). Wiekszość wspiera tzw. tryb auto - wciskasz jeden guzik i oscyloskop wybiera najsilniejszy sygnał ( sam zmieniając podstawę czasu i wzomcnienia). Nie zawsze to pomaga, ale ułatwia pracę ( często z tego korzystam).

Co do Tesla BM 566A - niestety obawiam się że może nie spełnić twoich wymagań. Jest to dobry sprzęt, ale przy diagnostyce bardzo przydatna jest pamięć w oscyloskopie ( są analogowe z pamięcią, ale to nie ta półka). Pamięć przydaje się , gdy np. chcesz nagrać co się dzieje z napięciem na akumulatorze po pojawieni się impulsu zapłonowego. Przy cyfrowym - każesz mu nagrać ten przebieg na drugim kanale - pierwszy jest podłączony do sondy na przewodzie wysokiego napięcia ( i wyzwala zapis), drugi do akumulatora.
    Jak coś takiego zrobisz na oscyloskopie analogowym bez pamięci ? Przy pamięci możesz wszystko podłączyć, raz zakręcić i potem podejść do oscyloskopu i zobaczyć wszystko.

Za 600zł możesz dostać solidny używany oscyloskop cyfrowy który da ci większe możliwości i komfort pracy.
    RsNeo
    Level 19  
    I tu masz niewątpliwie rację.
    Ale na szczęście mam człowieka "do kręcenia rozrusznikiem". Pytanie jeszcze jedno czy jak kupie oscyloskop tu udzielisz mi porad jego użytkowania ? Nawet odpłatnie :)
    Pozdrawiam Łukasz.
    jarekk01
    Level 13  
    RsNeo wrote:
    Pytanie jeszcze jedno czy jak kupie oscyloskop tu udzielisz mi porad jego użytkowania ? Nawet odpłatnie :)
    Pozdrawiam Łukasz.

Pomogę - zresztą pewnie nie tylko ja.

Jest dużo publikacje na ten temat, postów tu na elektrodzie. Niestety rzadko które przedstawiają praktyczne podejście do tematu.
    RsNeo
    Level 19  
    A chodzi przecież o praktykę w takim razie zabieram się za szukanie oscyloskopu.
    Jaka jest różnica między sondą 100MHz a 25MHz - rozumiem iż nie jest to zwykły kawałek kabla ?
    jarekk01
    Level 13  
    Niestety nie. Ale sondy to pikuś - zawsze znajdziesz i kupisz ( nie mówimy to o specjalistycznych sondach aktywnych - te są rzadko potrzebne). Poszukaj oscyloskopu - zazwyczaj sondy są w komplecie nawet do używanych.

Poczytaj http://www.elportal.pl/pdf/k04/22_17.pdf
    RsNeo
    Level 19  
    Kolego jarekk01 bardzo dziękuję za pomoc !
    Czy masz może jeszcze więcej linków do tak ciekawych dla mnie informacji o oscyloskopach ?
    Czy możesz mi je podać? Będę bardzo wdzięczny bo są to informacje które są dla mnie idealnie przełożone do nauki.
    jarekk01
    Level 13  
    Niestety nie mam ich kolekcji - jak pytasz to znajduje . Ta o sondach też była dla mnie ciekawa. Poszukaj sobie jeszcze książek o pomiarach oscyloskopowych (np. Pomiary Oscyloskopowe J. Rydzewski )
    RsNeo
    Level 19  
    A czy ten oscyloskop 2x50 MHz METRIX OX734 spełni wymagania warsztatowego oscyloskopu ?
    Oto informacje o nim:

Code: text
    Log in, to see the code
    jarekk01
    Level 13  
    Jest to dobry oscyloskop analogowy. Bierzesz tego z Allegro ?

Pamiętaj - taki oscyloskop nie jest w stanie nagrać pojedynczego przebiegu , służy raczej do przebiegów okresowych, przez co będzie Ci trudniej w niektórych sytuacjach.

Jeżeli akceptujesz to ograniczenie - to może być.
    RsNeo
    Level 19  
    Tak myślałem o tym z Allegro bo tesla już doszła do 350zł a ma lekki defekt i jest bez sond.
    Profit99
    Level 10  
    Pozwólcie że się dołącze , do tematu :
    Kompletuje sprzęt pomiarowy do warsztatu i staram się nauczyć się nim lepiej posługiwać , ocencie te 2 oscyloskopy i podeslijcie jakieś wskazówki ,linki

Polski Oscyloskop KR7203A 2x25MHz w dobrym stanie (kupiony rok temu na allegro za bodaj 180zł)

Japoński oscyloskop Kikusui DSS 5040 2x40MHz kupiony wczoraj za 220zł , będzie mi potrzebna do niego serwisówka i instrukcja po polsku
    Klima
    Level 30  
    Ten drugi ma wyraźnie lepsze parametry. Coś mu dolega?
    tmb85
    Level 14  
    Witam.

Mam pytanie czy ktoś spotkał się z oscyloskopem WENS 820 (jest dostępny w NDN) ?
    Mam też pytanie o jakiś przenośny oscyloskop cyfrowy do diagnostyki samochodowej i zasilaczy impulsowych w cenie do 2000pln.
    iwi1
    Level 17  
    Witam.
    Mam pytanie - jestem na etapie zakupu oscyloskopu.
    Potrzebuję raczej do zabawy - nie zależy mi na super dokładności - do domowego warsztatu. Ale przy okazji potrzebuję zbadać sygnał RGB PAL, VGA, NTSC itp czy do badania przebiegu sygnału TV wystarczy oscyloskop do 25MhZ?
    m.biruta
    Level 16  
    Jaki oscyloskop polecicie do serwisu GSM i komputerowego? Badanie układów cyfrowych. Do jakiej częstotliwości najlepiej aby był oscyloskop (chodzi mi o górną granicę której w tego typu układach się nie sprawdza)?
    Ledomo
    Level 12  
    Witam, chcę kupić pierwszy własny oscyloskop analogowy. Na Politechnice Śląskiej używamy oscyloskopów na m.in. metrologii, teorii obwodów więc jakieś podstawy obsługi znam, jednak w domowym warsztacie jeszcze żadnego nie posiadam.
    Chciałem zmieścić się w około 300zł. Zależy mi na takich cechach jak:
    - dwa kanały
    - dość łatwa naprawa / dostęp do części zamiennych.
    Ponadto oczywiście takie kwestie jak duża lampa, gęsta siatka i inne pozytywne kwestie mile widziane. Pasmo jest sprawą drugorzędną, choć oczywiście im szersze tym lepiej. Gabaryty mają mniejsze znaczenie, byle bym był go w stanie udźwignąć ;)

Czy w tej cenie jestem w stanie kupić sensowny dwukanałowy oscyloskop, który w razie potrzeby będę mógł naprawić? Czy może lepiej kupić jednokanałowy albo dołożyć trochę więcej?

Na Allegro ciężko niestety coś znaleźć, najczęściej sprzedawca nie gwarantuje, że sprzęt jest sprawny. Ponadto ciężko mi ocenić, ile warto dać za dany sprzęt.
    Czy sugerując się tym, że po włączeniu oscyloskopu pojawia się linia (tj. podstawa czasu działa, no i sama lampa działa) warto ryzykować zakup? Bo najczęściej tego typu opisy się pojawiają.

Z modeli, które rzuciły mi się w oczy są (w nawiasach numery aukcji; jak nie podana cena to znaczy że to licytacja, a nie "kup teraz"):

Dwukanałowe:
    DT-516A (3274292615) sprawny
    C1-55 (3292350597) "włącza się, wyświetla, reszta nie sprawdzana"
    GRUNDIG G10/13z (3294171498) "włącza się, wyświetla, porty sond reagują, reszta nie sprawdzana." Licytacja 250zł, niedawno się skończyła i nikt nie licytował, wystawiony ponownie.
    KR7203A (3294769866) "sprzęt przeleżał kilka lat nieużywany, lecz sinusoide 50hz pokazuje poprawnie, reszta niesprawdzana"

Jednokanałowe:
    ST-509a Kabid (3284921715) sprawny, licytacja + Kup teraz za 299zł
    HAMEG HM 107 (3289817230) "włącza się, wyświetla, kropka porusza się po ekranie, reszta nie sprawdzana."
    DO-70 (3278040986) sprawny, licytacja 30zł
    Hameg HM 312 (3282719673) "stan jak na zdjęciach, włącza się", na fotce widać prostą linię na wysokości 0 V, licytacja 30zł
    C1-67 (3277405082) "Po załączeniu widać poziomą kreskę na ekranie. Brak kabla zasilającego 230V jest tylko na 24V i drugi uszkodzony na 24V. W skład wchodzi oscyloskop (waga 8,5 kg), skrzynia transportowa, kable pomiarowe niestety nie wiem czy wszystkie (tyle ile widać na zdjęciu) " 230zł Kup teraz.
    HAMEG HM 107 (3289817230) "włącza się, wyświetla, kropka porusza się po ekranie, reszta nie sprawdzana."

Do tego rzuciły mi się w oczy dwie droższe aukcje, nad którymi się również zastanawiam:
    OSCYLOSKOP TEKTRONIX 463 + przystawka DM43 (3294800110) Kup teraz 450zł, licytacja 100zł ale z ceną minimalną. "Stan jak na zdjęciu, włącza się, wyświetla, reaguje, reszta nie sprawdzana."
    METRIX OX734 (3265662588) 500zł kup teraz, "Stan techniczny bardzo dobry.", na zdjęciach widać przebieg z kalibratora.

Proszę o rady, czy któryś z w/w jest wart swojej ceny, czy może poczekać i szukać innych okazji?
    Ledomo
    Level 12  
    Jako iż brak odpowiedzi na mój poprzedni post, chciałem się zapytać Was co myślicie o oscyloskopach:
    TEKTRONIX 463 + przystawka DM43 (3294800110)
    GRUNDIG G10/13z (3294171498)

W nawiasach numery aukcji na allegro.
    Szczególnie zastanawiam się nad tym pierwszym, choć Kup teraz jest za 450 zł, a planowałem wydać mniej na pierwszy własny oscyloskop. Co o nich myślicie, ile są warte? W przypadku Grundiga mam zamiar zapytać sprzedawcę o to, co wyświetla po włączeniu i o kilka innych rzeczy, ale załóżmy, że wyświetla prawidłowy przebieg 0 V po włączeniu bez sondy.

@Edit
    Prosiłbym jeszcze o opinię nt. METRIX OX734 (3265662588)