Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasady projektowania instalacji elektrycznej

finiszer 17 Jan 2007 18:50 18590 14
Computer Controls
    finiszer
    Level 10  
    CHciałbym sie dowiedzieć jakie są zasady projektowania instalacji elektrychnej w budynkach i ogólnie. Jak powinny byc dobierane przewoy itd. Z góry dziękuje.
  • Computer Controls
    wiewiórka
    Level 15  
    Do projektowania instalacji elektrycznych uprawnione są osoby z uprawnieniami budowlanymi. Projektant opiera się na normie PN-IEC 60364 i pokrewnych.
    adamjur1
    Level 41  
    Oj to chcesz się dowiedzieć na forum tego czego trzeba się uczyć ok 10 lat ! i jeszcze kilka n auzyskanie uprawnień projektowych.
    Mogę Ci polecic kilka pozycji z literatury - nieśmiertelny podręcznik Instalacje Elektryczne Henryka Markiewicza, Poradniki Elektroenergetyka, elektrotechnika, katalogi producentów, ich poradniki i kopendia wiedzy, i forum ISE.PL.
    Nie wiem jakie masz wykształcenie, ale do projektowania instalacji elektrycznych trzeba mieć poza SEP -em jeszcze uprawnienia projektowe, ich uzyskanie jest daleko trudniejsze niż tych pierwszych.......
    Pozdr.J.
  • Computer Controls
    finiszer
    Level 10  
    Jestem uczniem w technikum elektrycznym i właśnie projektowanie mnie interesuje.
    wiewiórka
    Level 15  
    Jak napisałem wcześniej do projektowania instalacji wymagane są uprawnienia budowlane, a żeby je uzyskać musisz najpierw zdobyć wyższe wykształcenie a następnie odbyć praktykę i zdać egzamin. Tak więc długa droga przed Tobą, życzę więc sukcesów.
    Vegeta_1906
    Level 12  
    gdzie mozna znaleźć tabele z doborem przekroju drutu do prądu jai ma płynąc?
    Również mam zrobic projekt instalacji w mieszkaniu..
    przykład: mam odbiornik o mocy 500W U=230V
    zatem I=P/U I=2,17A ... zatem jak mam dobrac do tego przekrój przewodu? gdzie tego szukać? całej tabeli? proszę o pomoc.
    Vegeta_1906
    Level 12  
    no tak, patrze po tym forum ise i nie widzę tam żadnych tabel :( co do instalacji to ma to być instalacja wtynkowa, drut miedziany...
    ekaand
    Level 22  
    Nie wzorowałbym się na tej tabeli lechm56.Powtarzam ,wszystkie są w PN-IEC 60364-5-523
    Vegeta_1906
    Level 12  
    porównam sobie wszystki tabeele jakie znajdę...
    dziękuję za pomoc

POZDRAWIAM
    Vegeta

Dodano po 26 [minuty]:

hmm... widzę że za to bym mógł skorzystać z tabel podanych przez Ciebie "ekaand" muszę zakupić do tego prawa... niestety, nie jestem w stanie wydać na to 90pln, gdyż to ma byc tylko projekt, na ocenę - pewnego rodzaju referat... rozumiesz mnie... ;(
    ekaand
    Level 22  
    Mógłbyś też pójść do czytelni lub biblioteki i zapytać o książkę "Instalacje elektryczne " Henryka Markiewicza.Tam znajdziesz na pewno wszystko to co Cię interesuje.