Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie silnikami krokowymi za pomocą komputera.

Krisstoferes 18 Jan 2007 21:23 4627 15
Automation24
    Krisstoferes
    Level 19  
    Witam serdecznie.

Zanim przedstawię moje zagadnienie chciałbym poinformować że wiele godzin spędziłem przed komputerem szukając odpowiedzi więc chciałbym uniknąć odpowiedzi typu "użyj wyszukiwarki" itp.

Chciałbym zbudowć mini linię montażową do której budowy potrzebuję 8 silników pracujących niezależnie, chciałbym aby to były silniki krokowe (gdyż będzie to montaż precyzyjny, zawierający elementy wielkości kilku centymetrów) zasilane napięciem kilkunasu wolt.

Celem moim jest to składanie jednego elementu z kilku mniejszych (foto).
    Asortyment montażu zmienia się więc linia miałaby za pomocą właściwego programu zmieniać swoje ustawienia. Chciałbym też sam pisać do niej program więc nie chciałbym aby był zbytnio trudny.
    Chciałbym aby był choć jeden czujnik awarii który zatrzyma linie w razie napotkania uszkodzonego elementu.

Proszę o pomoc
  • Automation24
    bugger
    Level 20  
    skoro piszes 8 silnikow przypuszczam ze masz plan tej linii, ja jednak mysle ze mozna to zrobic na 2 silnikach plus jeden zwykly DC, podajnik tulejek grawitacyjny, podajnik srubek tez grawitacyjny, elektromagnesy do zwalniania stoperow, krancowka, to tak na szybko co przychodzi mi do glowy, co do twojego pomyslu to potrzebujesz do kazdego silnika kontroler a dopiero te kontrolery mozesz wysterowac np. przez port lpt ( ale 8szt to bedzie raczej trudno )
    bogdan_p
    Level 39  
    myślę że zapoznałeś się z tematem o silnikach krokowych , jak również strony o urządzeniach CNC i zdajesz sobie sprawę jak wygląda to konstrukcyjnie pod względem mechanicznym i sterowania
    8 silników krokowych nie wysterujesz z 1 portu LPT , zakładając tylko dwa sygnały sterujące bez enable potrzebne będzie 16 bitów do sterownia , a co z sygnałami wejściowymi od krańcówek czy enkodera
    sensownym rozwiązaniem to indywidualne sterowniki z magistralą np I2C , sterowane poleceniem z PC lub typowe rozwiązanie sterownika silnika krokowego dalej uC z programem dekodującym rozkazy wysłane przez PC po RS232 lub LPT
    może pokaż lub napisz jak mechanicznie ma wyglądać ta linia , osobiście uważam podobnie jak bugger że nie jest potrzebna taka ilość silników
  • Automation24
    Krisstoferes
    Level 19  
    Witam.
    Cała linia jest bardzo skomplikowana i przerysowanie jej zajełoby mi duuużo czasu, więc streszcze ją po krótce.
    Moim zamiarem jest montaż jednocześnie 10 śrubek a nie pojedyńczo, z samoczynnym nakręcaniem tulejek(też 10 jednocześnie) aby zajęło to mniej czasu. Cała linia zawiera w sobie sortowniki wszystkich elementów które po wsypaniu do zbiornika ustalą ich położenie i przekazanie do (10-ciu) podajników a z tamtąd na samą linię montażową.
    Sortowniki i podajniki opracowałem wykorzystując zwykłe silniki DC, ale dalej już potrzebne są precyzyjne ruchy.
    Jest jeszcze jeden element który komplikuje sprawę a o którym nie wspomniałem, po nakręceniu tulejek, na łepek śróbki trzeba nacisnąć plastikową tulejkę (foto).
    Teoretcznie wszystkie elementy montażu opracowałem, został mi tylko problem ze sterowaniem tym interesem.

Element który przedstawiłem jest stosunkowo prosty, ale są takie które mają więcej części składowych i chciałbym za pomocą zmiany lini montażonej i programu sterującego ale tego samego sterowania składać te bardziej skąplikowane.
    bogdan_p
    Level 39  
    osobiście nie robiłbym montażu 10 elementów jednocześnie , zakładam że odpowiednie elementy są dostarczane do linie montażowej na przesuwnym podajniku umieszczana jest listwa , następnie zostaje przesunięta gdzie następuje podanie tulei , śruby , dokręcenie następnie przesuniecie i nałożenie plastikowej tulei , jeżeli konstrukcyjnie jest to możliwe to po przesunięciu do zaciskania tulei , mógłby następować montaż tuleja - śruba - dokręcenie
    cykl kończy nałożenie ostatniej tulei plastikowej , ruchomy podajnik wraca do punktu startowego , pobiera kolejną listwę przesuwa ją do montażu .........
    bez względu na rodzaj zastosowanego napędu i tak będzie wymagana jakaś przekładnia , stosując silniki krokowe raczej nie wykorzystasz napędu bezpośredniego , chyba że będą dużej mocy
    w układzie będą musiały być zastosowane przynajmniej proste krańcówki , nie możesz liczyć tylko na ruch obliczony na podstawie kroków silnika
    reasumujac proponuje rozglądnąć się za sterownikiem PLC na którym możliwa jest realizacja sterownia silnikami oraz odpowiednie algorytmy sterujące całą linią na podstawie sygnałów z krańcówek , realizacja takiego sterownia bezpośrednio z PC będzie trudna , zupełnie czym innym jest jego wizualizacja i zmiana parametrów , pomyśl co się może stać jeżeli nastąpi zawieszenie programu w PC
    Krisstoferes
    Level 19  
    Mój montaż wygląda tak:
    -podanie na taśmę listwy z otworami
    -przesunięcie na szynę która się podnosi
    -podniesienie szyny celem włożenia w otwory 10 śrub które zostaływysunięte z podajnika
    -przesunięcie w specjalny profil gdzie od dołu czekają już tulejki z gwintem na podnoszonym podajniku który jednocześnie służy do nakręcania ich
    -podniesienie i nakręcenie tulejek
    -obrócenie profilu z elementem po skręceniu do góry nogamii przesunięcie nad plastikowe tulejki które zostały rozsunięte za pomocą innego podajnika na odległość odpowiadającą każdej śrubie
    -opuszczenie elementu na tulejki i dociśnięcie (z użyciem sporej siły)
    -opuszczenie linii

Celowo chodzi mi o montaż masowy nie pojedyńczy gdyż jest to działalność zarobkowa.
    Pewna firma elektroniczna umożliwia to jako prace chałupniczą, więc miałoby to na siebie zarabiać, tym bardziej że muszę sam po to jechać a potem dostarczyć im spowrotem (około 60km w jedną stronę).

Pierwszy projekt opracowałem na zwykłych silniczkach DC ale jest w nim mnóstwo czujników krańcowych, przekładni że o układach sterujących każdym silnikiem nie wspomnę.
    Dlatego projekt z silnikami krokowymi wydał mi się najlepszym rozwiązaniem.
    Tym bardziej że oferta jaką proponuje ta firma zmienia się co kilka dni i powraca do niej po kilku tygodniach więc chciałbym składać na tym inne elementy.
    bogdan_p
    Level 39  
    oczywiście każdy ma swoją koncepcję budowy , ja uważam że montaż pojedynczy ma plus pod względem konstrukcyjnym jak również ewentualnych zmian parametrów linii montażowej
    nie wiem na czym polega zmiana profilu produkcji , zwróć uwagę że np. przy zmianie rozstawu otworów montażowych na listwie zmianie musi ulec co najmniej 10 parametrów , przy pojedynczym tylko jeden
    skoro masz już linię na silnikach DC , a chcesz zastosować silniki krokowe to pod względem sterownia jedyna zmiana to zastosowanie odpowiednich sterowników , pisałem o tym wcześniej niestety nie unikniesz zastosowania krańcówek , stosując typowe rozwiązania z 2 lub 3 sygnałami sterującymi jeżeli nie jest wymagana regulacja prędkości można zastosować wspólny generator taktujący wejście Step , do sterownia wykorzystać wejścia Enable i Dir
    można pokusić się o budowę autonomicznych sterowników , ale pozostaje sprawa synchronizacji całej linii
    Krisstoferes
    Level 19  
    Chodzi o to że trudno utrzymać precyzję montażu stosując silniki DC. Rozpędzony silnik wirnikowy nie staje od razu a krokowy prawie tak.
    Na upartego mogę pominąć stosowanie komputera ale muszę użyć 3 silniki krokowe do podawania z podajnika na linię montażową.
    Potrzebuję schematu jakiegoś sterownika który robiłby określoną liczbę kroków "tam" i "spowrotem".
    bogdan_p
    Level 39  
    Quote:
    Potrzebuję schematu jakiegoś sterownika który robiłby określoną liczbę kroków "tam" i "spowrotem".

masz przyklejony temat o silnikach krokowych , jest tam kilka propozycji sterowników
    podstawowa sprawa to bipolarny , czy unipolarny kolejna to jego prąd dopiero znając te dane można szukać sterownika , dla 3 silników bez problemu znajdziesz sterownik i można nawet 3 sterować z PC , ale i tak będziesz musiał mieć sygnały zwrotne oraz napisany stosowny program sterujący przez LPT
    można również zastosować uC z programem który będzie sterował silnikiem , na podstawie dwóch sygnałów wejściowych prawo / lewo ale co z położeniami krańcowymi chyba , że układ wystartujesz ręcznie i będzie w kółko wykonywał ruchy L/P , do zmiany kierunku wykorzystasz krańcówki przy takim założeniu można nawet obejść się bez uC
    zrozum jedną rzecz nie można określać położenia czy wykonywanego ruchu na podstawie ilości kroków , silnik krokowy może gubić kroki jeżeli chcesz to realizować w ten sposób to musi być zastosowany enkoder
    w takim przypadku jest możliwe liczenie kroków dla danej sekwencji ale to sprawa silnika a co z dalszą częścią mechaniczną tam również może nastąpić przekłamanie dlatego podstawą są krańcówki
    Krisstoferes
    Level 19  
    Silniki mam głównie na 12v, unipolarne i bipolarne. Miały by wykonywać ruch:
    - tam * krańcówka * stop
    - impuls z innego czujnika
    - spowrotem * krańcówka * stop
    - impuls z innego czujnika * tam... i tak cały czas

czy da się to rozwiązać bez µC?

Mam też takie silniczki (foto) ale do nich potrzebny jest jakiś układ o którym nie mam pojęcia.
    bogdan_p
    Level 39  
    na zdjęciu masz silnik DC z tarczą enkodera i transoptor szczelinowy , całość + odpowiedni sterownik daje serwomotor z bardzo dokładnie określonym położeniem wirnika
    sekwencję którą opisałeś do sterownia prościej zrobić na uC , można pokombinować z układem sterowania na przekaźnikach z odpowiednich styków sterownie sterownikiem silnika krokowego
    proponuje rozrysuj sobie całą sekwencję sterownia dla 3 silników , zobaczysz ile masz sygnałów sterujących , być może da się to zrobić na 1 uC który będzie wydawał polecenia dla poszczególnych sterowników silników , chodź nadal uważam że do tego są stworzone sterowniki PLC
    nadal pozostaje sprawa jakie silniki , ich prąd pracy oraz czy ich moc wystarczy do napędu
    może z innej beczki , skoro już masz taką linię na silnikach DC , jedyny problem to ich zatrzymanie to może pomyśleć o hamowaniu dynamicznym , lub zastosować silniki z reduktorem obrotów , takie praktycznie stają zaraz po zaniku napięcia
    Krisstoferes
    Level 19  
    Poczytałem trochę o sterownikach PLC i stwierdzam że jest to chyba dość skomplikowane i drogie jak na mój projekt.
    Co do mocy jaka jest potrzebna w moim projekcie to wydaje mi się że nie wielka, gdyż są to bardzo małe i lekkie elementy.

Trochę szukałem i nie znalazłem, poszukuję schematu prostego sterownika silnika krokowego, unipolarnego, gdzie po wciśnięciu jednego guzika obraca się w lewo a po wciśnięciu drugiego w prawo.

Mam pytanie - czy po zatrzymaniu silnika krokowego na uzwojeniu które zadziałało jako ostatnie występuje jakieś napięcie czy nie?
    bogdan_p
    Level 39  
    tu masz http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Stepper.html taki projekt , ale max prąd ograniczony do 500mA , chyba że zastosujesz inny stopień mocy lub tranzystory
    Quote:
    Mam pytanie - czy po zatrzymaniu silnika krokowego na uzwojeniu które zadziałało jako ostatnie występuje jakieś napięcie czy nie?

to wszystko zależy od sterownika
    Krisstoferes
    Level 19  
    O to chodziło, szkoda że nie jest po polsku.
    Krisstoferes
    Level 19  
    Chciałbym żeby ktoś zaprezentował krok po kroku jak można z komputera sterować silnikiem (silnikami) krokowym. Nie ma znaczenia jakim (unipolarny czy bipolarny).
    Chodzi o najprostrzy schemat, program do sterowania nim i oczywiście opis co i jak podłączyć do komputera.

Tematów o tym jest pełno ale w każdym są odnośniki z których większość już nie działa, albo jest ich tyle że się zapętlają i nic z nich nie wynika.

Proszę o pomoc.