Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Po zaniku napięcia problem

nitro78 19 Jan 2007 11:15 876 6
    nitro78
    Level 11  
    Wczoraj zanikło na sekundę napięcie i komputer się wyłączył.
    Po włączeniu uruchamia się tylko do momentu logo windows i koniec resetuje się.Nie można też zainstalowa na nowo windy.To się dzieje na dysku sata.
    Podłączyłem zwykły dysk na ide i na tym chodzi normalnie.I teraz nie wiem co mogło się uszkodzic czy dysk czy coś na płycie głównej.Proszę o pomoc.
    korneliusz
    Level 16  
    W takich przypadkach to najlepiej sprawdzić dysk u kogoś, albo na czyimś dysku spróbować ale w swoim komputerze, bo tak cieżko powiedzieć co się dzieje, bo to może być zarówno wina i kontrolera dysków jak i samego dysku....
    Sylwester
    Level 19  
    Witam :)

nitro78 na początek spróbuj magicznego przycisku f8 - wybierz tryb awaryjny i włącz skanowanie dysku - być może podczas wyłączenia komputera przy zaniku napięcia miałeś uruchomione jakieś programy które spowodowały błędy systemowe . Raczej nie sugerowałbym tu uszkodzeń typu "hardware" .

Pozdrawiam :)
    nitro78
    Level 11  
    Właśnie tryb awaryjny też się nie uruchamia,dojdzie do jakiegoś punktu i koniec.
    Sprawdziłem dysk na innym komputerze, tam podłączyłem na uruchomionym systemie znalazło mi mój dysk ale dwa dyski logiczne otwierały sie normalnie a 3-ci nie dało rady nie otwierał się,wychodził błąd.Też jak podepnę ten dysk i chcę uruchomi system z dobrego dysku też nic z tego,po odłączeniu tego felernego jest ok.
    npkp
    Level 12  
    pozostaje Ci sformatować dysk, gdyż pewnie uszkodzil Ci się MBR. pozdrawiam
    marcin1700
    Level 17  
    Wejdz w wiersz polecen z plyty windowsa ew. z jakies plyty bootowalnej i pokombinuj komendami "fixmbr <litera dysku>" i "chkdsk /r <litera dysku>"
    nitro78
    Level 11  
    Już mam.Znalazłem badsector,dysk już naprawiony.Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.Najważniejsze że dane na dysku są ok. :D