Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alan CT152 - słychać dziwne pikanie podczas nadawania

SQ3BYZ 19 Jan 2007 12:17 1085 2
    SQ3BYZ
    Level 12  
    Dzień dobry.
    POsiadam mojego Alana od conajmniej 5 lat.
    Różne były z nim przygody. Naprawiałem klawiaturę, wymieniałem głośnik, itd ...
    Jednym słowem, nie jest On już pierwszej świezości, jednakże czasem się przydaje :)
    Co najmniej kilkanaście miesięcy urządzenie leżało w szyfladzie. Taraz wyciągam z szuflady, wymieniłem głośnik (co prawda włożyłem trochę inny) i niby wszystko jest OK, poza ... nadawaniem

Problem jest taki: Po stronie odbiorcy bardzo mocno słychać "Tik-tak, tik-tak" ... naprawdę bardzo mocno ....

Co to jest i jak się tego pozbyć :?:
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie pamiatam, ale ktorys ze znajomych mial podobny klopot. Problemem byla synteza...

Zdejmil blokade, przycisz na max radio i wsluchaj sie w glosnik. Sprawdz, czy jest to co slyszy rozmowca.

Radia fajne, ale rzadza sie prawami egzemplarza - potrafia sie niestety sypac.
    sq6ade
    Level 40  
    Fajne bo skopiowane ze Standarta - ale ułomnie jak wszystko co włoskie i elektroniczne. Np. taki Maxon protoplasta Alana 38 trzyma się dziarsko mimo lat - ostatnio oglądałem takiego dokładnie. A Alan 38? chyba wszyscy wiedzą jaka lipa montażowa choć jeśli sprawny to działa znakomicie - dzięki protoplaście.Ten sam numer z Yosanem 2204 kontra kiepska kopia Alan 78 lub podobne Albrechta...
    Długi czas leżakowania wpływa źle na kondensatory elektrolityczne - trzeba obejrzeć bebechy pod lupą czy nie ma wycieków i zeżartych ścieżek. :D