Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 28PT400A/00 - miga dioda standby.

dandi69 19 Sty 2007 14:26 1436 21
  • #1 19 Sty 2007 14:26
    dandi69
    Poziom 9  

    witam

    po wlaczeniu wtyczki do gniazdka i wcisnieciu przycisku power po kilku sekundach zaczyn migac dioda standby. miga dosc szybko. w miejsce tranzysotra bu508af podlaczylem zarowke 60W/230V ktora nie swieci. prawdopodobnie jest to schemat chassis gr2.2.

    prosze o pomoc

    0 21
  • #2 19 Sty 2007 14:35
    darmir1
    Poziom 20  

    Trzeba by najpierw pomierzyć wszystkie diody po stronie wtórnej w przetwornicy. Potem odpiąć gałąź +B i tam podłączyć żarówkę.

    0
  • #3 19 Sty 2007 14:36
    ALUŚ
    Poziom 36  

    Witam !

    Zostaw tylko diodę w +B sprawdzając ja lub wymiana i ten elektrolit też wymień .
    Teraz na+ diody i masę podłącz żarówkę i teraz sprawdzaj przetwornicę , podając napięcia .
    To na razie .

    0
  • #4 19 Sty 2007 23:21
    dandi69
    Poziom 9  

    nie bardzo rozumiem co to znaczy to "odpiąć gałąź +B". jak rozumiec to +B ?? jesli nie sprawi to klopotu prosze o okreslenie tych elementow numerami

    0
  • #5 19 Sty 2007 23:27
    Daaro
    Poziom 12  

    wylutój kolektor tego tranzystora(środkowa noga) i w to miejsce wlutój żarówke,a drugi jej "koniec" do masy. Jak zaświeci to zmierz na niej napięcie

    0
  • #6 20 Sty 2007 00:00
    ALUŚ
    Poziom 36  

    + B jest to napięcie podstawowe z przetwornicy i zasilające trafopowielacz i tranzystor końcowy linii .

    0
  • #7 07 Lut 2007 13:37
    dandi69
    Poziom 9  

    napiecie na zarowce wynosi 140 voltow. po wlaczeniu do sieci zarowka najpierw sie żaży a pozniej swieci. dioda standby dalej mryga

    " Zostaw tylko diodę w +B sprawdzając ja lub wymiana i ten elektrolit też wymień . " o ktorych elementach mowisz ?? ten tranzystor o ktorym mowimy ma numer 7545

    0
  • #8 08 Lut 2007 13:15
    dandi69
    Poziom 9  

    napiecie po stronie pierwotnej przetwornicy miedzy 7,8 a masa wynosi 280 Volt. natomiast miedzy 3 a masa nie moge odczytac gdyz brakuje skali na 600 V !! zmienie BUT12AF, ceramiki 2625 i 2626 oraz diody 6625 i 6624. zobaczymy co z tego wyjdzie. mam nadzieje ze to nie wina kontrolera tda8385

    napiecie na bazie tranzystora but12af okolo 4V
    jesli ktos ma jakies pomysly prosze o pomoc

    pozdrawiam

    0
  • #9 08 Lut 2007 13:56
    kaz69
    Poziom 27  

    "napiecie na zarowce wynosi 140 voltow. po właczeniu do sieci zarowka najpierw się żarzy a później świeci"

    Jeżeli masz 140V na kolektorze tzn. że zasilanie powinno być ok.Sprawdź Napięcia przetwornicy na pierwotnej stronie.Sprawdź tranzystor BU.. w odchlaniu poziomym.Luty.

    0
  • #10 08 Lut 2007 17:29
    dandi69
    Poziom 9  

    Bu12Af wymieniony, diody 6624 6625 wymienione i dalej bez zmian. napiecie po stronie pierwotnej przetwornicy miezy 1 a 7,8 = 280 V miedzy 1 a 3 (przy pomiarze trzaski w glosniku) nie mozna zmierzyc bo brakuje skali na 600V

    0
  • #11 09 Lut 2007 07:37
    Telo
    Poziom 39  

    Sprawdz kondensatory w wysokim bloczki i pastylki czy nie sa uszkodzone tranzystor w odchylaniu sprawdz diody w gałęźi protect w przetwornicy też.

    0
  • #12 09 Lut 2007 14:20
    dandi69
    Poziom 9  

    jestem poczatkujacy i za bardzo nie rozumiem co to znaczy "bloczki i pastylki" czy "diody w galezi protect" prosze o wyjasnienie. moze jakos po numerach elementow bedzie latwiej dojsc o ktore chodzi

    0
  • #13 09 Lut 2007 15:52
    jarek6814
    Poziom 17  

    Jak potrzebny ci schemat to podaj jaki jest uklad w zasilaczu,a wtedy ci go wysle na twego emaila oczywiscie podaj swojego emaila,:?:

    0
  • #14 10 Lut 2007 21:17
    dandi69
    Poziom 9  

    mam schemat gr2.2 z tego co sie dowiedzialem to jest ten. napotkalem w poszukiwaniu usterki na kondensator 2611 ktory wedlug schematu ma 68 mikro a wlutowany jest 100 mikro. czy ma to jakis wplyw ?? poza tym na nozkach kontrolera tda 8385 w stanie standby napiecia na kazdej nozce wynosza 15 voltow. czy to dobrze ?

    0
  • #15 12 Lut 2007 13:31
    jarek6814
    Poziom 17  

    Na tym c2611 powino byc 13,1volta a stby 5,5volta ,8 noga uklady,wymien d6611id6610,jak nie pomorze towymien uklad ,a co do c68µfna 100µf ,lepiej wstaw 68µf.:?:

    0
  • #16 12 Lut 2007 18:57
    dandi69
    Poziom 9  

    chodzi o uklad CNR50 ?? napiecie na kondensatorze 2611 w stanie standby 16V. nie moge dostac diody 6611 BZT03-C16. czy jest jej jakis zamiennik ??

    0
  • #17 16 Lut 2007 15:26
    dandi69
    Poziom 9  

    wszystkie pomiary byly robione z zarowka podlaczona w miejsce tranzystora bu508AF. zalozylem ten tranzystor i teraz po wlaczeniu do sieci pojawia sie iskrzenie trafopowielacza w okolicy wyjscia czerwonego przewodu ktory laczy sie z kineskopem.

    0
  • #19 16 Lut 2007 16:04
    dandi69
    Poziom 9  

    czy to jest trafopowielacz HR7279 ??

    0
  • #20 16 Lut 2007 19:36
    CHACA
    Poziom 43  

    A co jest napisane na oryginalnym?

    0
  • #21 19 Lut 2007 18:20
    dandi69
    Poziom 9  

    wymienilem trafopowielacz i teraz dla odmiany dioda wogole nie mryga ani nie swieci. slychac co 3 sekundy sekundowy dzwiek

    0
  • #22 22 Lut 2007 17:40
    dandi69
    Poziom 9  

    moze ktos spotkal sie z takim przypadkiem i udzieli mi jakiejs rady

    z gory dziekuje

    pozdrawiam

    0