Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    autoel
    Level 26  
    Samochodzik jak w tytule silnik 1,6 8V, głupiał obrotomierz, czasem spadał na zero, sprawdziłem połączenie, podłożyłem inny licznik i trochę lepiej, po przejechaniu ok. 2 km wywalił " check", wymigałem błąd 24 czyli czujnik prędkości, podmieniłem aparat zapł. jest lepiej ale "check" wraca z błędem 24, poza tym autko chodzi bez zarzutu, wcześniej podobno zdarzało się że przerywało, czego się czepić?
    zbyniuś
    Level 26  
    Czujnika prędkości .
    autoel
    Level 26  
    Tam nie ma nic innego poza tym w aparacie zapłonowym. (no chyba że o czymś nie wiem). Dlatego pytam, dzisiaj znowu podobno zaczął się jąkać więc dalsza walka w poniedziałek.
    zbyniuś
    Level 26  
    Powinien być czujnik prędkości jazdy , ale wątpie by miał coś wspólnego z tym jąkaniem.Czujnik prędkości jest prawdopodobnie przy liczniku na wejściu linki szybkościomierza.
    autoel
    Level 26  
    Z tego co pamiętam to licznik tam jest całkowicie mechaniczny napęd linkowy i sprzęgło magnetyczne i tyle, spróbuję jeszcze podłożyć cewkę zapł., ew. ECU, zobaczymy co powie.
  • Helpful post
    zbyniuś
    Level 26  
    I masz rację licznik jest mechaniczny,ale w liczniku jest czujnik magnetyczny nad jedną zębatką który daje sygnał do ECM o prędkości pojazdu ,tak jest na pewno w Suzuki Swift i Vitara 1.6.A tak to wygląda w/g manuala:
    Suzuki Vitara
  • Helpful post
    witek_elektr
    Level 14  
    Ten czujnik prędkości to kontrakton umieszczony nad magnesem w szybkościomierzu generuje impulsy proporcjonalnie do prędkości ,jeśli są (wadliwe) to ECM uzna je za błędne i zapali lampkę awarji.
    autoel
    Level 26  
    OK. dzięki sprawdzę wg. Waszych wskazówek.
    Danio BB
    Level 10  
    Witam! Nie chcę zaczynać nowego tematu bo ten pasuje idealnie:)
    Mam pytanie związane z VSS widocznym na zdjęciu powyżej.

Zamontowałem do samuraia (niegdyś gaźnikowego) silnik ze swifta.
    Niestety w samuraiu nie ma VSS, w związku z tym jedyny błąd w ECM to brak sygnału VSS
    I tu moje pytanie: czy można zastąpić oryginalny VSS takim montowanym na linkę prędkościomierza jaki stosuje się w metromierzach aut sportowych?
    Domyślam się że te nadajniki(impulsatory) podają impuls co obrót linki.
    A jak jest z tym oryginalnym? I czy sygnał jest taki sam?
    Przepraszam za takie pytania ale elektronika jest dla mnie zagadką...
    bobik12
    Level 14  
    powinno zadziałac,sygnał będzie taki sam.
    Danio BB
    Level 10  
    Dzięki za szybką odpowiedź!