Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Leon 1,9 sdi 2000r błąd 1314

20 Sty 2007 09:20 8331 9
  • Poziom 11  
    średnio co dwa dni silnik nie odpala , po podpięciu vaga do licznika pokazuje 1314, zsilnikiem nie może się wtedy połączyć.
    po skasowaniu błędu wszystko wraca do normy.
    nigdy nie zdażyło się że zgasł w czasie jazdy.
    może ktoś sie sptkał z podobnymi objawami.
    dzięki!
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 12  
    Nic dziwnego że nie możesz się wtedy połączyć ,,z silnikiem,,.
    Błąd 1314 oznacza usterkę sterownika silnika. Zakładam że auto nie jest pod dzwonie ;) Sprawdź wtykę wiązki elektrycznej do sterownika. W zależności od umiejscowienia jego (Seaty z reguły je mają pod podszybiem) lubią one bardzo często podmakać !!! Pozdrawiam.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 11  
    sprawdziłem wszystko suche i czyste
    błąd pojawia sie po kilunastokrotnym włączeniu i wyłączeniu zapłonu (bez odpalania)
  • Poziom 14  
    sterownik silnika nie jest uszkodzony.... wtedy kod błędu byłby 65535, sprawdz połączenia między sterownikiem silnika a licznikiem... może jakieś kable są przetarte...
  • Poziom 33  
    ten blad to nieprawidlowy odbior danych z komputera sterujacego silnikiem przez magistrale danych BUSnapedu proponuje sprawdzic ciaglosc przewodow magistrali gdzies moze przetarł sie przewod
  • Poziom 11  
    dzięki za podpowiedzi , sprawdziłem przewody , wtyczki jest ciągłość.
    błąd pojawia się dalej.
    jutro podmienię sterownik silnika (jeśli znajdę z używki).
    w samochodzie jest immo po wymianie sterownika trzeba go dopasować?
    może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły i sugestie
  • Poziom 11  
    Witam.
    znalazłem przyczynę.
    zimny lut na przekaźniku zasilającym sterownik silnika.po przelutowaniu wszystko OK!
    dzięki za podpowiedzi.
  • Poziom 14  
    fructon napisał:
    ten blad to nieprawidlowy odbior danych z komputera sterujacego silnikiem przez magistrale danych BUSnapedu proponuje sprawdzic ciaglosc przewodow magistrali gdzies moze przetarł sie przewod


    Odkopuję.

    Można jakieś dokładniejsze wskazówki gdzie szukać (wtyczka i przewody pomiędzy ecu-> a sterownikiem abs) ?

    Octavia z 2003 1.9tdi bład vag 1314 brak komunikacji (błąd sporadyczny) w zakładce abs. Pali sie kontrolka ASR, zgaszę samochód kontrolka zgaśnie na 10km i znowu sie zapali podczas jazdy. Żadnych innych błędów nie zgłasza.
  • Poziom 14  
    FrOsT18 napisał:
    fructon napisał:
    ten blad to nieprawidlowy odbior danych z komputera sterujacego silnikiem przez magistrale danych BUSnapedu proponuje sprawdzic ciaglosc przewodow magistrali gdzies moze przetarł sie przewod


    Odkopuję.

    Można jakieś dokładniejsze wskazówki gdzie szukać (wtyczka i przewody pomiędzy ecu-> a sterownikiem abs) ?

    Octavia z 2003 1.9tdi bład vag 1314 brak komunikacji (błąd sporadyczny) w zakładce abs. Pali sie kontrolka ASR, zgaszę samochód kontrolka zgaśnie na 10km i znowu sie zapali podczas jazdy. Żadnych innych błędów nie zgłasza.


    Up

    Nikt nic nie pomoże ?
  • Poziom 14  
    Dziś sprawdziłem wtyczki idące do ECU i sterownika ABS-u, wilgoci ani nic niepokojącego nie znalazłem(przedmuchałem powietrzem, i polałem w40), sprawdziłem błedu w silniku było chyba z 6( chyba przez odpięcie sterownika) bo zarówno przed tym jak i po skasowaniu nie ma\nie było żadnych. Natomiast wchodząc do sterownika ABS po około 1h jazdy znowu pojawił się ( kontrola się nie zapaliła) 1314 brak komunikacji błąd sporadyczny.

    Może ktoś coś podpowiedzieć co jeszcze sprawdzić ?