Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Układ KA2206B, wzmacniacz po podgłoszeniu coś zwiera.

20 Sty 2007 11:55 1026 4
  • Poziom 15  
    mam układ KA2206B. Zrobiłem wzmacniacz według karty katalogowej, i to jest ten sam schemat co w układzie do samodzielnego montażu NE530. Wzmacniacz po uruchomieniu zachowuje się normalnie tak jak powinien (0,03A-pobór prądu) oraz przy cichej muzyce(kilkadziesiąt mW na głośnik). Przy próbie podgłośnienia tak jakby coś się zwiera i nagle pobiera 0,5A. Dopiero po ponownym uruchomieniu wraca do normalnej pracy (oczywiście jak gra cicho). Mam trochę doświadczenia we wzmacniaczach, ale z takim czymś spotykam się pierwszy raz. O co chodzi? tu jest link
    do karty katalogowej.[/url][/u]
  • Poziom 31  
    a czy jak podgłoscisz to zniekształca sie dzwięk?? przeciez to logiczne ze jak wzmacniacz oddaje większą moc to i mosi byc wieszy pobor prądu ze zrodła zasilania!!
  • Poziom 30  
    Wygląda na to, że wzmacniacz sie wbudza.

    Jak jest zasilany?

    Jakim przewodem i skąd doprowadzasz sygnał?

    Czy bez sygnału na wejściu i przekręceniu potencjometru (masz takowy?) na maksimum też wzrasta pobór prądu?

    Spróbuj dołączyć 0,1 µF jak najbliżej nóżek zasilających.
  • Poziom 15  
    Sprawa już załatwiona:). Przyczyną były ceramiczne kondensatory 100nF na wyjściu. To powodowało chyba jakieś wysokoczęstotliwościowe oscylacje na wyjściu. Tak mi się przynajmniej wydaje. W każym razie bez nich działa poprawnie.
    danielkk napisał:
    przeciez to logiczne ze jak wzmacniacz oddaje większą moc to i mosi byc wieszy pobor prądu ze zrodła zasilania!!

    Logiczne jeśli prąd wzrasta proporcjonalnie, a nie w pewnym punkcie nagle przeskakuje na 0,5A i tak zostaje mimo wyciszenia sygnału.
  • Poziom 10  
    Aro jakie głosniki podłączasz pod ten wzmacniacz ??? bo ja np. w mostku 10 W 8 omów i przy podgłasnianu strasznie charczy ??? nie wiesz moze czemu ??