sebidino wrote:przedłuzone BR
Zaminimy kilowaty na hektolitry, w jednego busa wsadamy 6 dołów, kierowcę i gaśnicę bo nic więcej nie wejdzie

sebidino wrote:ale tuba gra tak:
- do 2-3m od kolumny masz lekki bas
No tu sie nie zgadzam, to wynika z rozmieszczenia na sali sprzętu i samej sali. Czy tuba czy br wg mnie gra tak samo jeśli chodzi o pokrycie, zresztą fizyka i akustyka się kłania.
sebidino wrote:rzyganie=odwrotki
Czym chata bogata tym goście rzygają

sebidino wrote:postawisz 4 na stronę i juz masz 107dB
No co za pogląd dziwny, juz się nie raz spodkałem z takim czymś - postaw jedno koło drugiego i SPL rośnie! Fajnie, wg. tej teorii na scianę dźwięku wystarczyło by 1kW w końcówce

Czytajcie książki panowie z akustyki, ze zrozumieniem!
Natomiast odczucia sebidino są jak najbardzie słuszne - br to wysoki i tłukący bas a odwrotka to miękkość i niski bas
bprzem wrote:Święta racjaJak wstawisz 8 na sale to na pewno bas bedzie.
poppin wrote:Problem odwrotki polega na tzw. "rozpedzaniu sie"........bas z odwrotek pojawia sie po wytworzeniu "pełnej sinusoidy"
Odwrotki dotyczy jedno prawo fizyki a br drugie tak? Super! A już myślałem że jednak coś wiesz o estradzie... Jeszcze raz powtórzę: to zależy od ustawienia sprzętu i właściwości sali/pleneru! Proponuję się zapoznać jak rozchodzi sie dźwięk w powietrzu wytwarzany przez 2 źródła (w tym wypadku nasze 2 "strony") odsyłam do książek z akustyką poraz kolejny! "Rozpędź się" do bibioteki

Dodano po 14 [minuty]:
PX wrote:Poppin powiedzial ze musza być przynajmniej dwie bo mają za mały kąt. Przecież 4 nie kupie:/ czyli znowu wracamy do kwestii robienia?ehh
Nie jest tak źle! Pamiętaj że gramy w przód, to nie dyskoteka. Jeśli ustawimy duże górki w przód powstanie nam oczywiście martwe pole przed sceną na którym nie ma pokrycia. Ale możemy tu wstawić coś mniejszego np. SAT 115-400 (2600PLN) i skierować w to martwe pole - nie musimy tu mieć dużo dB bo to pole nie jest duże, na dobre pokrycie wystarczy, dalej sięgną nam SAT 215 i jest OK, a 115stki podpinamy oczywiście pod tą sama końcówkę co 215stki i po problemie. Wg. mnie jest to dobre rozwiazanie nie rujnujące kieszeni
Dodano po 10 [minuty]:
Zresztą, najlepszy przykład: Poproś kogoś kto ma coś firmowego na br, posłuchaj, spisz czym to zasilał i przyjedź do mnie, posłuchasz odwrotek, zobaczysz czym ja je zasilam i przekalkulujesz sobie sam na ile ci starczy kasy. To jest jak z gadaniem o seksie - jak nie sproobojesz to możesz mieć głowe pełna dobrych rad i nic więcej.