logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczny kocioł c.o. czy piec akumulacyjny do mieszkania 62m²? Koszty i moc

mada77 21 Sty 2007 22:40 13047 18
REKLAMA
  • #1 3471783
    mada77
    Poziom 11  
    Witam. Mam pytanie odnośnie ogrzewania elektrycznego, które z rozwiązań jest lepsze do mieszkania o powierzchni 62m i kubaturze 167,5m elektryczny kocioł c.o czy może piec akumulacyjny? Mieszkanie to dwa pokoje kuchnia i łazięka .

Które z rozwiązań jest tańsze w instalacji i w użytkowaniu?
    Jaka powinna być moc grzewcza do takiego mieszkania?

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Ortografia!
    <skryn>
  • REKLAMA
  • #2 3472048
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Najbardziej efektywne byłoby ogrzewanie podłogowe.
    Stosuje się przelicznik 100W/m^2. Oczywiście sterowanie termostatyczne...
  • #3 3472163
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Przy piecu kumulacyjnym możesz go nagrzewać na tzw. taryfę nocną czyli tańszą a nagrzany piec będzie grzał cały czas.
    Inaczej jest z piecem CO tam grzejesz cały czas więc koszty są wyższe.
    Jeżeli masz możliwość podłączenia do komina to zainstaluj piec CO na opał stały a w płaszcz wodny zamontuj grzałki. Przy takim rozwiązaniu możesz w dzień grzać na opal stały a nocą gdy prąd jest tańszy - elektrycznie.
    Przychodzi mi do głowy taka myśl: może zbudować piec kumulacyjny z płaszczem wodnym? Nagrzewał by się nocą a w dzień oddawał ciepło zmagazynowane?
  • #4 3474014
    mada77
    Poziom 11  
    Dziękuje za odpowiedzi.

Any56 mam pytanie:, czyli moc grzewcza to 6,2kWh? W tym przypadku, ale czy tak samo przelicza się to odnośnie kotła elektrycznego jak i dla pieców akumulacyjnych? Czy może inaczej?

Jak to jest z kotłem elektrycznym czy działa on przez 24godziny na pełnej mocy?
    Czy może osiągając pewna temperaturę i wyłącza się i okresowo włącza, aby utrzymać zadana temperaturę?
    A może grzeje cały czas nie na pełnej mocy tylko na takiej, aby utrzymywać zadana temperaturę??

Panowie czy moglibyście mi to wyjaśnić bardzo proszę.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 3474046
    macha
    Poziom 19  
    W każdym przypadku instaluje się sterowanie temperaturą (przynajmniej termostat) które włącza i wyłącza przy zadanej temperaturze
  • #6 3474229
    mada77
    Poziom 11  
    Mucha dziękuje za odpowiedz.
    Czyli z tego, co zrozumiałem to taki kocioł elektryczny tez nie działa non stop tylko włącza się okresowo, aby utrzymać zadana temperaturę dobrze to zrozumiałem??

A jak to jest z doborem mocy pieca akumulacyjnego do powierzchni 62m^2 i kubaturze 167,5m^3 i jakie czynniki brać pod uwagę moc przyłączeniową (to jest ta, która jest podawana jako moc piecyka) czy pojemność ładowania?

I który z tycz czynników bierze się pod uwagę przy doborze ogrzewania pomieszczenia?

Z góry dziękuje za odpowiedz.
  • #7 3474327
    macha
    Poziom 19  
    Jeżeli chodzi o piece akumulacyjne to nie mam doświadczenia. Ja mam u siebie piec co na paliwo stałe (palę koksem) a do popielnika podłączoną dmuchawę z przyczepy kempingowej którą włącza i wyłącza termostat. W pokojach dałem kaloryfery trochę większe niż potrzeba z zaworami termostatycznymi. Normalnie są one lekko zakręcone ale w razie potrzeby można któryś z pokoi dogrzać bardziej.
    Do obliczania powinno się brać kubaturę (stare budownictwo bo budowano kiedyś wyższe mieszkania) obecnie wszyscy przeliczają według powierzchni bo standardem jest wysokość 2,5 m. Ile kilowatów na metr kw to ci nie powiem bo gdy robiłem u siebie CO to w hurtowni podałem powierzchnię poszczególnych pomieszczeń plus 5 m i tam mi obliczyli wielkość kaloryferów.
  • REKLAMA
  • #8 3474871
    mada77
    Poziom 11  
    Mucha dziękuje bardzo za odpowiedz.
    Może posiadasz jeszcze jakąś wiedzę odnośnie elektrycznych kotłów centralnego ogrzewania.
    Z góry dziękuje za odpowiedz
  • #9 3475079
    macha
    Poziom 19  
    Elektryczny kocioł do CO widziałem bardzo dawno u znajomego był to zbiornik w kształcie bojlera miał wkręcone trzy grzałki zespolone po trzy (czyli razem dziewięć grzałek) i zasilane prądem trójfazowym. Brało sporo prądu ale znajomy pracował w zakładzie energetycznym i miał tani prąd tzw. deputat. Jakiej mocy były grzałki nie wiem a zbiornik miał na oko 200 litrów i był zrobiony przez jego znajomego. Ogrzewał tym domek jedno rodzinny 150 - 200 metrów kwadratowych.
  • #10 3478060
    mada77
    Poziom 11  
    Witam.
    Mucha dziękuje za podzielenie się swoją wiedzą  .
    Ja widziałem w sklepie taki kocioł elektryczny tez zasilany prądem trzy fazowym (trzy grzałki w sumie) zbiornik w kotle to 6litrów.

Tak się właśnie zastanawiam nad jakimś sensownym ogrzewaniem (elektrycznym) do mieszkania 62m^2. może Ty mi jakiś pomysł podsuniesz.
  • #11 3478485
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Najlepszą sprawność ma klimatyzacja z możliwością zmiany przepływu ciepła. Zwykła grzałka ma 100% a taka klimatyzacja więcej, ale za to chłodzi powietrze na zewnątrz. Przyda się też w lato do chłodzenia mieszkania.
  • #12 3478555
    mada77
    Poziom 11  
    Nad klimatyzacją sie nie zastanawiałem> Myślałem raczej o piecach akumulacyjnych lub elektrycznych kotłach CO. I które z tych rozwiązan jest bardziej ekonomiczne??
  • #13 3478765
    macha
    Poziom 19  
    A co z innymi sposobami ogrzewania?<>olej, koks, miał węglowy, drewno czy gaz? Dlaczego upierasz się przy ogrzewaniu elektrycznym? Prąd w dzisiejszych czasach jest stosunkowo drogi i ciągle drożeje.
  • REKLAMA
  • #14 3482547
    mada77
    Poziom 11  
    Mucha witam i dziękuje za zainteresowanie.

To nie tak do końca jest tak ze uparłem się na te ogrzewanie elektryczne po prostu chciałbym dogłębnie rozważyć ten wariant. Ogrzewanie elektryczne ma kilka zasadniczych zalet:

- jest prawie bez obsługowe (wystarczy zaprogramować lub włączyć odpowiedni program)
    - nie wymaga nadzoru,
    - zajmuje mało miejsca,
    - nie masz tez małej kotłowni w domu.

Największą wadą ogrzewania elektrycznego to koszty, które się ponosimy, bardzo drogie.

Co do ogrzewania olejowego to słyszałem ze jest jeszcze droższe od elektrycznego?

Ogrzewanie gazowe też odpada, (chociaż było by chyba jednym z najlepszych rozwiązań) w budynku nie ma gazu.

Ogrzewanie węglowe trochę nie bardzo mi leży:
    - robimy sobie małą kotłownie w domu
    - jak by nie było trochę się brudzi z tego powodu w mieszkaniu
    - trzeba było by wygospodarować osobne pomieszczenie
    - wymaga stałego nadzoru i co parę godzin trzeba dodawać paliwo.

Zalety to: jest chyba najtańszym ogrzewaniem pod względem kosztów.

Ogrzewanie drzewem hmmm… zastanawiałem się też nad kominkiem, ale nie wiem czy są kominki do mieszkań 62m^2 i nie wiem ile by to miejsca zajęło w mieszkaniu wiec trochę sceptycznie podszedłem do tej opcji.
    - tak jak w węglowym trzeba, co parę godzin dokładać paliwo i to jest trochę problematyczne, bo co zrobić w tym czasie jak przez pół dnia nie ma mnie w domu.
    - nie orientuję się, jakie są koszty na sezon grzewczy takiego ogrzewania.
    Może Ty się orientujesz i coś mi poradzisz?

Z góry dziękuje za odpowiedz.
  • #15 3483124
    am44
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Może te dane coś pomogą.
    Mieszkanie 52 m2 (140m3).Licznik dwutaryfowy.
    Ogrzewanie elektryczne(grzałki w piecu CO 3x1400W) załączane termostatem pokojowym. C.W.Uż. z tz. "junkersa".
    87r. WT 4146 kWh NT 2252 kWh gaz 640 m3
    88r. WT 3586 kWh NT 1871 kWh gaz 623 m3
    89r. WT 4590 kWh Nt2597 kWh gaz 612 m3
    3 osoby, w tym 2 dlugowłose blondynki.
    Po przeróbce ogrzewania jest kocioł gazowy 10kWh i bojler elektr, 60l i 1400W.
    Zużycie następujące:
    2004r. WT 1334 kWh NT 1511kWh gaz 613 m3
    2005r. WT1232 kWh NT 1493 kWh gaz 619 m3
    1 pan ( łysiejący)
    Zużycie energii elektrycznej obejmuje oświetlenie i wyposażenie. Zużycie gazu w kuchni minimalne.
  • #16 3483623
    macha
    Poziom 19  
    Ja mieszkam w domu piętrowym gdzie moje mieszkanie jest w całości na piętrze i ma powierzchnię 145m kw.Kotłownia jest w piwnicy. Oprócz mojego mieszkania ogrzewam drugie na parterze o powierzchni 50m kw, córki biuro 27m kw i w piwnicy pomieszczenie 18m kw (moje zacisze). Czyli razem 190m kw. Palę średnio przez pół roku (od końca września do końca marca a czasem dłużej). Ze względu na odległość z kotłowni do łazienki i kuchni zrezygnowałem z grzania wody w kotłowni (straty przesyłowe) i zamontowałem przepływowy podgrzewacz wody blisko łazienki i kuchni. Piec w kotłowni też usprawniłem zamontowałem do popielnika dmuchawę którą włącza i wyłącza termostat regulowany i ociepliłem by nie ogrzewać kotłowni. Do tego pieca zaglądam 2-4 razy na dobę w zależności od pogody i zadanej temperatury na piecu. Muszę dodać że piec jest stalowy i stosunkowo mały gabarytowo ( 40-70-100cm szer/dł/wys. z płaszczem wodnym bez izolacji) gdyby był większy zaglądałbym do niego mniej ale jak go kazałem zrobić to nie myślałem o modernizacji. Przy większym piecu jednorazowy wsad starczyłby na dłuższy okres palenia.
  • #17 3491836
    mada77
    Poziom 11  
    Witam panowie.
    Ostatnio nie miałem czasu, aby zajrzeć na forum.

Am44 dziękuje za tak szczegółowe dane patrząc na zużycie kWh to nie jest ono małe a przy mieszkaniu 62m2 i kubaturze 167m3 biorąc jeszcze pod uwagę to, że nie ma gazu tak, więc kuchenka też na prąd do tego jeszcze bojler to w moim przypadku zużycie kWh było by pewnie o 1/3 większe.

Mucha mam takie pytanie ile węgla zużywasz na sezon grzewczy?

Ogrzewanie elektryczne faktycznie jest drogie, chociaż bardzo wygodne

Panowie może podsuniecie jakieś alternatywne rozwiązanie odnośnie ogrzewania.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • #18 3492297
    macha
    Poziom 19  
    Witam.
    Przepraszam że nie napisałem tak ważnej sprawy otóż spalam od 6-8 ton koksu i ok. 2m^3 drewna do rozpalania. Nie palę węglem bo musiałbym częściej zaglądać do pieca poza tym jest mniej odpadów (popiół i szlaka) obecnie mam ich tylko 2-3 wiadra tygodniowo. Cena koksu na moim terenie jest niewiele wyższa od ceny węgla a kaloryczność koksu jest wyższa (podobno trzykrotnie) więc i koszty są niższe.
    Co do innych rozwiązań odnośnie ogrzewania to ujmę je w punktach:
    1) Kominek z płaszczem wodnym i kaloryfery w pozostałych pomieszczeniach
    2) Kominek z wkładem ogrzewającym powietrze które następnie jest rozprowadzone do pozostałych pomieszczeń
    Jeżeli chodzi o rozwiązanie pierwsze to tylko słyszałem o takim sposobie ale jak się sprawuje tego nie wiem natomiast drugie rozwiązanie zastosował kolega mojego brata. Nie widziałem tego ale brat mówił że działa bardzo dobrze. Wiem że wkład do tego kominka był kupiony i zamontowany przez specjalizującą się w tym firmę. Pali w nim twardym drewnem ale nie wiem ile go potrzebuje i jaką powierzchnię ogrzewa podobno można palić też węglem.
    Widziałem też inne rozwiązanie:
    3) Trzon kuchenny z wkładem grzejnym o regulowanej wysokości paleniska i kaloryfery w pozostałych pomieszczeniach.
    Wkład z regulowaną wysokością paleniska daje możliwość grzania latem mniej (tylko bojler na ciepłą wodę) gdy palenisko jest w górnym położeniu lub więcej zimą (całe mieszkanie) gdy palenisko jest w dolnym położeniu

Poczytaj to:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #19 3497931
    mada77
    Poziom 11  
    Mucha dziękuję bardzo za Twoje uwagi i spostrzeżenia.

Link przeczytam może wykorzystam coś do swoich potrzeb.

Dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między elektrycznym kotłem centralnego ogrzewania a piecem akumulacyjnym do mieszkania o powierzchni 62 m² i kubaturze 167,5 m³. Zalecana moc grzewcza to około 100 W/m², co daje około 6,2 kW dla takiego mieszkania. Elektryczne kotły CO zwykle wyposażone są w termostaty, które włączają i wyłączają grzałki, utrzymując zadaną temperaturę, a nie pracują non stop na pełnej mocy. Piece akumulacyjne można ładować w tańszej taryfie nocnej, a następnie oddają zgromadzone ciepło w ciągu dnia, co może obniżyć koszty eksploatacji. W praktyce dobór mocy pieca akumulacyjnego uwzględnia zarówno moc przyłączeniową, jak i pojemność ładowania, jednak kluczowa jest moc grzewcza dostosowana do kubatury lub powierzchni mieszkania.

Alternatywą dla ogrzewania elektrycznego są systemy na paliwa stałe (koks, drewno) z termostatycznym sterowaniem dmuchawy, kominki z płaszczem wodnym lub powietrznym rozprowadzeniem ciepła, a także klimatyzacja z funkcją grzania, która ma wyższą sprawność niż tradycyjne grzałki. Ogrzewanie elektryczne jest wygodne i bezobsługowe, ale kosztowne w eksploatacji. Brak gazu w budynku eliminuje ogrzewanie gazowe, a ogrzewanie olejowe jest droższe niż elektryczne. W praktyce użytkownicy stosują sterowanie termostatami pokojowymi, a moc kotłów elektrycznych może się różnić, np. kotły zasilane prądem trójfazowym z kilkoma grzałkami o łącznej mocy kilku kW.

Podsumowując, wybór między kotłem elektrycznym a piecem akumulacyjnym zależy od możliwości taryfowych, kosztów energii, wymagań dotyczących sterowania temperaturą oraz dostępnej instalacji elektrycznej. Dodatkowo rozważane są alternatywne źródła ciepła, które mogą być bardziej ekonomiczne, ale wymagają większej obsługi i miejsca na kotłownię.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA