kowad napisał: Nie za bardzo wiem skąd się wzieły początkowe dane jak np Re2=68Ω (Re2=2...10RL), na T1 te 6,6V - dlaczego akurat tyle?
Na początek powiem dlaczego akurat 6.6V.
Ale zanim to wyjaśnię jeszcze jedna ogólna uwaga:
Nie ma jednego jedynego słusznego przepisu na dobór wartości elementów. Wartości elementów możemy wybrać według uznania w szerokim zakresie, byle tylko zachować elementarne zasady. Np. RL>Rc itp.
Spójrz teraz na schemat, mamy tam dwa wzmacniacze sprzężone bezpośrednio.
Drugi stopień pracuje w układzie wtórnika co oznacza ze napięcie na emiterze T2 jest równe napięciu na bazie minus spadek napięcia na złączu baza-emiter.
I z tego widać ze skoro przyjąłem sobie ze spoczynkowe napięcia na emiterze T2 ma wynosić połowę napięcia zasilania (wtedy teoretycznie wtórnik może przenieść największe sygnały przemienne, o wartości miedzyszczytowej równej napięciu zasilania)
Co dla Uzas=12V da nam napięcie równe Ue2=6V. Czyli napięcie na bazie T2 a tym samym na kolektorze musi w spoczynku wynosić 6.6V(Ue2+Ube2).
Teraz dobór Re2.
Ogólna zależność wygląda tak Re=(2..10)*RL
Zależność ta wynika z troski o zniekształcenia sygnału i z tego ze stały prąd emitera powinien zmieniać się nieznacznie względem wartości średniej.
Ja wybrałem akurat Re2=68om.
Co daje prąd Ie=88mA i zmiany prądu emitera pod wpływem składowej zmiennej wyniosą +/-70mA. (czyli wzrasta do 160mA i maleje do 18mA. Uwe=50mV czyli 70mVp wartości szczytowej i Au=10 co daje 0.7Vp na wyjściu czyli zmiany prądu o 70mA na emiterze, czyli nasz stały prąd emitera słabo spełnia tą zależność bo powinien być znacznie większy od Ilmax=70mA+160mA)
Rezystor Re jak i spoczynkowe napięcie na emiterze decyduje tez o maksymalnym ujemnym napięcie na wyjściu czyli na RL.
Przy napięciu stałym na emiterze równym 6V i Re2=68om, RL=10om Maksymalne ujemne napięcie wyjściowe wyniesie.
-Ulmax=6V*(RL/(Re2+RL)=Ie*(Re2||RL)=0.77V
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic332353.html#1677879
Oczywiście można by było podnieść napięcie stałe na emiterze lub zmniejszyć wartość Re by zwiększyć to napięcia i tym samym zwiększyć liniowość naszego stopnia.
Oczywiście to nie wszystkie szczegóły dotyczące analizy wielkosygnałowej wtórnika.
Jak widać wybór wartości Re2 nie jest taki jednoznaczny i oczywisty i potrzebny jest kompromis.
I wartość 68om jest dobraną „na styk”. Zresztą żeby uzyskać znacznie lepsze parametr to trzeba by było przyjąć inny schemat układu a ja założyłem ze układ ma być jak najprostszy.
ps.
pewnie i tak z tego nie wiele zrozumiałeś?
A może się mylę?
kowad napisał:
Nie rozumiem też Ie1+Ib2=5,9mA jeżeli prąd Ie1 powinien być kilka razy większy od Ib2, przyjąłeś 5x więszy a Ib2=880uA czyli prąd kolektora1=5*880uA+880uA=5,3mA.
To proste zaokrągliłem sobie wynik.
5xIb2=4.4mA a ja zaokrągliłem to do 5mA co zresztą napisałem ze Ie=5mA. I dodałem do tego Ib2 który zaokrągliłem do 900uA i z stąd te 5.9mA.
kowad napisał:
308uA na R1 jak obliczyłeś? Nie widzę wcześniej Ib1.
Ib1 to prąd bazy pierwszego tranzystora T1 który wynosi Ib1=Ic/hfe=5mA/100=50uA.
Prąd dzielnika powinien byc znacznie większy niż prąd bazy.
Ja przyjąłem pięć razy większy czyli Id=250uA napięcia na bazie T1 wynosi 1.6V czyli R2=1.6V/250uA=6.2K (najbliższa z szeregu E24)
co da faktyczny prąd dzielnika
Id=1.6/6.2K=258uA.
Przez rezystor R1 płynie prąd dzielnika Id jak i prąd bazy T1 Ib1.
Czyli prąd płynący przez rezystor R1 wynosi
Id+Ib1=258u+50uA=308uA
kowad napisał:
Z jakiego powodu wybierami tak Re, żeby było na nim 1V?
Tu tez nie ma sztywnych reguł.
Czym większy spadek napicia na Re tym mniejsza wrażliwości układu na zmiany temperatury, czy też rozrzut parametrowi tranzystora.
W praktyce spadek na Re nie powinien być mniejszy niż Ube.
A ja wybrałem akurat 1V.
W niektórych książkach jest podana taka zależności:
Re=(0.1...0.3)Uzas/Ic dla naszego przypadku da to Re=240...720.
Tak jak napisałem wyżej nie ma jednego jedynie słusznego sposobu doboru wartości elementów
kowad napisał:
Przy okazji co to jest hfe?
Hfe to beta (β) czyli wzmocnienie prądowe hfe=Ic/Ib, oprócz Hfe i β czasami stosuje się jeszcze H21e
W katalogach stosuje sie własne Hfe (DC current gain)
http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Philips/bc846_bc847_bc848_5.pdf