logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały i schematy do zasilacza prądowego i napięciowego regulowanego

mix80 22 Sty 2007 17:46 2793 4
  • #1 3474452
    mix80
    Poziom 10  
    Witam wszystkich serdecznie! Prosze o pomoc w znalezieniu materialow, linkow, schematow oraz jakich kolwiek informacji na w/w temat. Szukajac w sieci niestety nie udalo mi sie niczego znalezc na ten temat ... (zasilacz pradowy-regulowany prad przy mozliwosci ustawienia zalozmy 3 zakresow napiec na wy, natomiast analogicznie zasilacz napieciowy-regulowane napiecie przy kilku zakresach pradu na wy). Please help me. :(
  • #3 3474791
    mix80
    Poziom 10  
    Bardzo dziekuje za linki. Mam pyta nie co do dwoch ostatnich, to ograniczenie pradowe nie mozna raczej wykorzystac jako zasilacz pradowy? Nie da sie nim plynnie nastawiac pradu na wyjsciu, jedynie odcina on uklad, gdy prad dojdzie do ustawionej wartosci ...?
  • #4 3476580
    nmos
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    "Another very important feature of the circuit, is the possibility to preset the maximum output current which can be drawn from the p.s.u., effectively converting it from a constant voltage source to a constant current one." - tak jest w opisie i po analizie schematu stwierdzam, że słusznie. P1 służy do ustawienia napięcie wyjściowego (lub przy pracy jako źródło prądowe do max. napięcia wyjściowego). P2 - do ustawienia ograniczenia prądowego (lub prądu przy pracy jako źródło prądowe). Ograniczenie prądowe polega na stabilzacji prądu. Nie ma "podcięcia" charakterystyki. Podałem te linki, ponieważ ten zasilacz ma wygodne ustawianie prądu. W tym opierwszym regulacja prądu jest kłopotliwa (trzeba regulować rezystorem o stosunkowo małej wartości i przy dużym prądzie).
  • #5 3483064
    mix80
    Poziom 10  
    Witam, nie znam dobrze angielskiego technicznego, ale oznacza to chyba iz zasilacz ten pelni zamiennie role zrodla pradowego lub napieciowego... super! Dzieki nmos! Tylko szkoda ze uklad ten daje prad dopiero od 2mA. Znalazlem link https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic332823.html, gdzie przerobiono ten uklad i daje od 0-3A, ale nie umiem sie dopatrzec co dokladnie zmieniono, tzn ktory element, ze daje on prad od 0... gdy jest potrzebny prad chociazby tylko 20uA.... Czy jest ktos w stanie mnie na to naprowadzic... Z gory dziekuje i pozdrawiam...
REKLAMA