logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty przedwzmacniacz gitarowy na NE542 – schemat do podłączenia gitary elektrycznej

Silvan 23 Sty 2007 17:36 1398 5
REKLAMA
  • #1 3478491
    Silvan
    Poziom 11  
    Szukam jakiegoś naprawdę prostego schematu przed wzmacniacza gitarowego. Chodzi o układ w którym z jednej strony podłączam sobie gitarę elektryczną z drugiej zaś mam wyjście z którego sygnał mogę sobie dalej obrabiać i wzmacniać (np. przy pomocy kitu J-44). Nie potrzebuję żadnej regulacji, wszystko załatwiam dalej, jakość wystarczy by była nie odstraszająca. Miło by było gdyby dało się to zrobić na scalaku NE542, a może wystarczył by podstawowy schemat aplikacyjny tej kostki?
  • REKLAMA
  • #2 3478808
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Prosty przedwzmacniacz można wykonać na popularnej kostce TL072. Całość najlepiej zasilić napięciem symetrycznym, lub dorobić dzielnik napięcie aby można było zasilać układ napięciem pojedynczym :)

Prosty przedwzmacniacz gitarowy na NE542 – schemat do podłączenia gitary elektrycznej

Mam nadzieje, że pomogłem ;)
  • REKLAMA
  • #3 3479067
    Silvan
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję z pomoc. Jak widzę jest to schemat prawie identyczny z tym w opisie scalak. Ciekawi mnie też czy któryś ze schematów z opisu NE542 też by zadziałał (zależy mi ponieważ mam te kostki i odpowiedni zasilacz).
    Schematy te załączam niżej:
    Schemat
    lub schemat z opisu kitu AVT-193 z rys. 2 tylko on jest jakoś niedokładnie opisany i nie wiem jak obliczyć wartości elementów:
    AVT-193
  • REKLAMA
  • #4 3479265
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    uklad z kitu... nie jestem przekonany do czegos takiego. w dziale DIY jest pare konstrukcji do gitary ze schematami (projekty plytek tez gdzies byly)

przeszukaj sobie te stronki:
    http://tremolo.pl - dzial schematy
    www.albertkreuzer.com - tu jest wiecej do basu ale do elektryka sie tez znajdzie...
  • REKLAMA
  • #5 3479419
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: DIY Akustyka
  • #6 3479431
    Silvan
    Poziom 11  
    Fajna stronka http://tremolo.pl i z pewnością złożę sobie kiedyś któryś z tych przedwzmacniaczy ale narazie chciałbym się dowiedzieć czy któryś z tych schematów co pokazałem zadziała z gitarą.
REKLAMA