Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PANASONIC DVD-RV32 - bład F498

Nowakowski Zenon 23 Jan 2007 23:10 4281 3
Renex
    Nowakowski Zenon
    Level 11  
    Dobry Wieczór.
    Czy może ktoś z kolegów miał do naprawy wspommniane DVD?
    Trafił mi się taki z usterką F498. Na wyświetlaczu najpierw jest napis powitania a potem ten błąd. Wtedy nic w nim nie działa, za pomocą pilota nie można nic wykonać jak również klawiatura na sprzęcie też nie działa. Ktoś pisał, że jest uszkodzony procesor IC3080, nie bardzo się z tym zgadzam ponieważ po wypięciu wszystkich przewodów taśm i złącza zasilania idącego do tej płyty na wyświetlaczu dosłownie jest to samo.
    Nie mam schematu i nie wiem jakie winny być napięcia zasilania wchodzące na płytę z procesorem. Mam dwa napięcia nieci wyższe tj. 9V i około 15V, a wydaje mi się, że to chyba nie wszystko i może tu jest cała usterka.
    Może ktoś z kolegów posiada taki schemat oraz bliższą wiedzę na temat tego uszkodzenia.
    Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    Dobranoc. Zenon Nowakowski
  • Renex
  • Helpful post
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Troszkę własnej inicjatywy Kolego, schemat jest w bazie tylko trzeba samemu poszukać:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=325948#325948
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1711382#1711382
    Błąd F498 oznacza brak komunikacji pomiędzy procesorem "Front u-com" a procesorem "Main u-com". Przypuszczalną przyczyną może być:
    - niesprawna szyna I2C
    - uszkodzony Flash-ROM IC3080
    - niewłaściwa zawartość firmware Flash-ROM IC3080
    Niżej napięcia wyjściowe z zasilacza:

PANASONIC DVD-RV32 - bład F498
  • Renex
    Nowakowski Zenon
    Level 11  
    Dziękuję bardzo koledze za pomoc. Wiem, że były schematy ale mnie zależało uzyskać je bardzo szybko, a tu jeszcze nastąpiła awaria netu i nie mogłem nic pobrać. Jeszcze dzięki serdeczne.
    Nowakowski Zenon
    jaceb
    Level 14  
    Lutownica na gorące powietrze i przegrzej procesor, pamięć okolice pomaga testowane.