Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem Z monitorem Samsung 713n

23 Sty 2007 23:42 4725 3
  • Poziom 23  
    po podłączeniu monitora i podaniu sygnału o rozdzielczości 1024x 768
    monitor podaje że sygnał który jest podawany jest nie odpowiedni,
    i prosi o taki sam podając komunikat na ekranie .
    Przypominam że odświerzanie ustawione jest na 60hz..
    Czyli wszystko jest prawidłowo po podaniu 1280x1024 monitor robi się ciemny i nie daję się włączyć, po odłączeniu monitora od komputera i właczeniu go prosi o sygnał !!!Co jest uszkodzone proszę o fachową poradę gdzie szukać uszkodzeń monitor Samsung 713n
    pozdrawiam i czekam na odpowiedz
  • Spec od monitorów
    - sprawdz kabel* chociaż jak pracuje chociażby na jednej rozdz. np. 800x600
    to znaczy ze dobry
    - ze zmianą karty grafiki sie nie bawiłeś czyli uszkodz. samoistnie poowstało "pewnego dnia"
    jesli masz (MICOM) procek Novatek / inna wer. była z Weltrend
    * były też rózne skalery
    prawdopod. uszkodzenie we wsadzie pamieci EEPROM ,A81SC = ( 24С08 )
    w tym modelu mozna wstawic czystą...... bedzie chodzić

    - "czarny scenariusz" Procek M17C-1.0EK (76С4)
    lecą często > wewnetrzny flesz wtedy JIG,wsad i oprogramowanie

    p.s.
    (':!:') z mojego doświadzczenia w Lcd Samsungach praca w ciągu 5-10min. z czestotl.85Hz Niszczy monitor!
    *kolega "cwiczył" i wyszło ,że czasami wylutowanie MICOM ..w folię alum. zapakowanie i odczekanie >. procek zacznał pracowac znowu ???
    dla 1024*768 i wyzej 75Hz mamy efekt "złej ostrosci" jesli wył...odczekasz..
    wrócisz na 60Hz > efekt znika
  • Poziom 23  
    problem występuje na obojętnie jakiej grafice jest to na 100% wina monitora sprawdzę jeszcze czy kabel nie ma przerwanej jakiejś linki wewnątrz i dam odpowiedź potem jeśli to nie to sprawdzę płytę główna i dam odpowiedź pozdrawiam Piotr
    p.s.
    mam pytanie lisek a miałbyś taki wsad jakby co do tego monitora??
    kabel 100% okey uklad ktory jest nalutowany to novatek nt68f63lg naklejona na nim naklejka mj17c_1.0EK
    07.04.200678c4
  • Poziom 12  
    Cytat:
    po podłączeniu monitora i podaniu sygnału o rozdzielczości 1024x 768
    monitor podaje że sygnał który jest podawany jest nie odpowiedni,
    i prosi o taki sam podając komunikat na ekranie .
    Przypominam że odświerzanie ustawione jest na 60hz..
    Czyli wszystko jest prawidłowo po podaniu 1280x1024 monitor robi się ciemny i nie daję się włączyć, po odłączeniu monitora od komputera i właczeniu go prosi o sygnał !!!Co jest uszkodzone proszę o fachową poradę gdzie szukać uszkodzeń monitor Samsung 713n
    pozdrawiam i czekam na odpowiedz

    Mam ten sam problem. Tylko mój to Samsung 713BM.
    Próby robione na 2 różnych komputerach i podmianie 3 garfik , zarówno na kablu analogowym jak i cyfrowym. U mnie dodatkowo na kablu DVI wogóle nie chodzi. A objaw bardziej jest zauważalny jak monitor trochę pochodzi ( nagrzeje się ). Jak jest zimny to czasami uda mu sie wskoczyć na 1280x1024/60Hz i dopóki nie zmieni się rozdzielczość to jest ok , ale jak chcę zmienić albo jakaś gra to wtedy potrafi się zablokować tak że i całkowite wyłączenie nie pomaga. Musi odstać i ostygnąć. Z tego co wyczytałem to definitywne uszkodzenie monitora ; mam jeszcze trochę gwarancji więc wywalam go do http://www.telmark.waw.pl/index.php

    P.S.
    Cytat:
    z mojego doświadzczenia w Lcd Samsungach praca w ciągu 5-10min. z czestotl.85Hz Niszczy monitor!

    Czy mogłem w ten sposób nieswiadomie załatwić swój LCD :cry: