Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    piotrek_bak
    Level 22  
    witam ludu mam 30cm glosnik produkcji RFT jest to typ L 3060 PB o ile sie nie myle i ma 12,5VA/6ohm made by DDR rzecz jasna i mam małego problema mianowicie zaczelo cos trzaskac i szuszczec rozkrecilem go gdyz jest rozkrecany i okazalo sie ze cewka sie posypała mam teraz problem gdzie kupic do niego cewke i jak ja zamontowac. monrowalem juz membranki i wszyscy mowia to o centrowaniu. ja zrobilem to na oko bo nieweidzialem zeby centrowac, chodzi jak ta lala. ale nie oto chodzi. jak wycentrowac ta cewke?? pierwsze pytanie i drugie: gdzie moge ja kupic np. na terenie slaska?? albo ktory ze sklepow prowadzi sprzedaz wysylkowa?? no i ile jak ktos wie moze mniejwiecej kosztowac mnie ta przyjemnosc??
    czesc pozdrawiam
    ps sory ale ja mało kiey na kompie pisze z wielkiej literki
    piotrek_bak
    Hrabol
    Level 25  
    cewek poszukaj sobie na allegro a co do centrowania to miedzy magnes a cewke wsun tak gruba kartke zeby cewka sie nie ruszala i wtedy bedzie po srodku
    piotrek_bak
    Level 22  
    moze jeszcze ktos poda sposoby centrowania cewek??
    dziekuje za dotychczasowe porady
    waz29
    Level 12  
    Hrabol ma 100% racji. Orginalnie też centruje się wten sposób tyle że plastikową tulejką ustawiejącą wysokość cewki. Zapamiętaj jak była wklejona stara cewka i wklej na identycznej wysokości! Pomyłka grozi rozpapraniem jej o dno magnesu lub wyskoczeniem na magnes w trakcie mocnego łupu-cupu.
    Hrabol
    Level 25  
    kolega waz29 dobrze napisal zapomnialem dodac ze cewka musi byc identyczna wysokoscia i w tym samym miejscu musi miec uzwojenie zeby byla w polu i nie napierdzielala o magnes
    piotrek_bak
    Level 22  
    a co wy na temat nawijania nowej cewki na nowym korpusie??
    Ponieważ mam dosc nietypowy głośnik.