logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć sprzężenie zwrotne we wzmacniaczu 2XECL86

jacek190 25 Sty 2007 13:01 2841 9
REKLAMA
  • #1 3485701
    jacek190
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam kolegów.
    Mam problem ponieważ sam projektuje schemat (staram się) 2x ECL86 w układzie przeciwsobnym i inwerter fazy ze sprzężeniem katodowym taki jak ten z ecclab http://www.ecclab.com/grafika/labinw08.gif
    Pytanie jest następujące:
    gdzie podłączyć sprzężenie zwrotne???? jedną stroną do głośnika a drugą (do katod inwertera??) czy na wejściu trzeba dać jeszcze jedną triode i do jej katody podłączyć sprzężenie. Czy może jakaś jeszcze inna możliwość (jaka?)
    Inwerter zbudowany jest na E88CC, myślałem zeby zrobić na jednej triodzie przedwzmacniacz a na drugiej inwerter (np. z dzielonym obciążeniem) ale ten pierwszy układ ma znacznie lepsze parametry i wolałbym pozostać przy nim.
    Wszystkie sugestie mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 3588155
    jacek190
    Poziom 12  
    Trochę przeróbek i wszystko działa. Gra bardzo ładnie razem z altusami 110. Załączam zdjęcie narazie jeszcze bez obudowy ale nie wiem czy przejdzie bo nie mam czym zmniejszyć jak nie to jutro wyśle jeszcze raz.
  • #3 3588658
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    No piękny.
    A jak separacja kanałów i przydźwięk? Bo te trafa są tak ustawione jednakowo na baczność.
  • REKLAMA
  • #4 3589532
    jacek190
    Poziom 12  
    Jak przyłożyć ucho do głośnika to słychać leciutki brum ale 1metr dalej i kompletna cisza.
    A oto jego opis:
    -zasilacz lampowy na dwóch lampach EZ 81 (jedna lampa jedna dioda, anody połączone równolegle)
    -przedwzmacniacz jedna trioda z ECC88 druga trioda to inwerter
    -końcówka 2xECL86 w układzie przeciwsobnym wykorzystałem tylko pentody
    -trafa głośnikowe (przewinięte trafa sieciowe z bambino, karkas przedzielony na pół, nawijane (kanapkowo))
    -oczywiście EM84 po jednym na kanał.
    Na poczatku podchodziłem do tego ot tak sobie bo to tylko 8wat miało być. Ale po uruchomieniu mało ze stołka nie spadłem 8 WATTT a tak wymiata.
    Powoli robię obudowę ze sklejki a później fornir jak skończę to zrobię więcej zdjęć i zeskanuję schemacik.
    Zastanawiam się jeszcze jak by tu dorobić opóźnienie włączania anodowego na przekaźniku. Mam taki przekaźnik który by tam idealnie pasował jest na 220V.
  • REKLAMA
  • #5 3593401
    Tedij
    Poziom 17  
    Bo to jets tak:
    10W lampowca to jakieś 25W tranzystora i 30W na scalaku.
    A jak przeliczyć na "nowe" waty tej tandety sprzedawanej w marketach to wyjdzie jakieś 5000W :D
  • #6 3603216
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Tedij napisał:
    Bo to jets tak:
    10W lampowca to jakieś 25W tranzystora i 30W na scalaku.
    A jak przeliczyć na "nowe" waty tej tandety sprzedawanej w marketach to wyjdzie jakieś 5000W :D

hmmm 10W=10W=10W

Fakt, że między lampą a tranzystorem słychać potencjalną różnicę głośności, ale to wynika z charakterystyki, bo to raczej nie możliwe, żeby powiedzmy (idąc za Twoją proporcją) 100W lampa tak samo przytrzymała za mordę ciężki 15" calowy basowiec jak 250W na tranzystorze...

Moderowany przez oldboy:

Slang, regulamin

• REKLAMA
  • #7 3604513
    aktyp
    Poziom 26  
    Ocena: 32
    Opóżnienie włączania anodowego jest zbędne gdyż prostownik jest na lampach a nie na diodach a lampy działają z powolnym przyspieszeniem aż do uzyskania pełnej ich emisji.[ aż do pełnego rozgrzania].Co do wat to czy to tranzystor czy lampa to nie ma zadnej różnicy .
  • #8 3623502
    WildHunter
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    tedij`owi prawdopodobnie chodzilo o to ze teraz podaje sie na urzedzeniach audio np 1500W PMPO

ale jezeli mowimy o mocy znamionowej to wcale 10W na lampach i 10W na tranzystorze nie daje takiego samego efektu glosnosci

poniewaz na tr prawie nie ma harmonicznych, a w lampie jest silna druga harmoniczna (czwarta mniej) stad roznica (lampa o tej samej mocy wydaje sie glosniejsza)
  • #9 3625975
    Tedij
    Poziom 17  
    WildHunter mnie doskonale zrozumiał.:D
  • #10 3629136
    hitek
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    Fajny wzmacniacz. Mam nadzieję że wszystkie lampy będą "wyglądać" przez obudowę... Pięknie świecą te oczka :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia sprzężenia zwrotnego we wzmacniaczu lampowym 2xECL86 w układzie przeciwsobnym z inwerterem fazy na lampie E88CC. Autor zastanawia się, czy sprzężenie zwrotne należy podłączyć bezpośrednio między głośnikiem a katodami inwertera, czy też wymaga zastosowania dodatkowej triody przedwzmacniacza, do której katody podłącza się sprzężenie. W odpowiedziach opisano działający układ z przedwzmacniaczem i inwerterem na ECC88, końcówką mocy 2xECL86 wykorzystującą pentody, zasilaczem lampowym na lampach EZ81 oraz transformatorami głośnikowymi wykonanymi z przewiniętych transformatorów sieciowych. Wzmacniacz gra dobrze z głośnikami Altus 110, a autor planuje dalsze prace nad obudową i ewentualnym opóźnieniem włączania anodowego za pomocą przekaźnika. W dyskusji poruszono także kwestie mocy lampowej względem tranzystorowej, charakterystyki harmonicznych oraz brumu przy bliskim odsłuchu. Opóźnienie włączania anodowego uznano za zbędne ze względu na powolne rozgrzewanie lamp prostowniczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA