Witam.
Jakiś czas temu pokazywałem konstrukcję głowy gitarowej (Mesa DR), to tym razem pokaże nowe kombo 50W, jakie ostatnio zrobiliśmy wspólnie z kolegą
Jest oparte głównie na schematach Marshalla JCM800 z małymi modyfikacjami (np pętla efektów z Mesy DR, 2 przełączane potencjometry GAIN, wbudowany "dopalacz" itp
Jest to troche nietypowa konstrukcja - JCM800 w obudowie jak komba Fendera, głośnik Eminence Legend V12
Najpierw kilka fotek z etapów budowy skrzynki i obijania skórką:
Skóra na narożnikach rozciągnięta na gorąco - opalarką, później równo odcięta i górna część doklejona na styk. Praktycznie nie widać połączenia.
Teraz trochę fotek elektroniki - konstrukcja blach podobna jak w Mesie, którą wcześniej pokazywałem...
Całość zrobiona na jednej dużej płytce, bo szczerze to tak mi wygodniej, łatwiej zaprojektować połączenia, masy, układ elementów. Pewnie można byłoby też zrobić to samo i bez PCB.
Panel przedni wypolerowany:
Panele przedni i tylni zrobione z jednej przeciętej wzdłuż rury alu:
Podstawki do lamp:
Całość po zmontowaniu:
Mam nadzieję że się spodoba
Aktualnie ten wzmacniacz można zobaczyć/posłuchać na koncertach białostockiej kapeli TakCzyInaczej.
Pozdrawiam
PB
Jakiś czas temu pokazywałem konstrukcję głowy gitarowej (Mesa DR), to tym razem pokaże nowe kombo 50W, jakie ostatnio zrobiliśmy wspólnie z kolegą

Jest to troche nietypowa konstrukcja - JCM800 w obudowie jak komba Fendera, głośnik Eminence Legend V12
Najpierw kilka fotek z etapów budowy skrzynki i obijania skórką:

Skóra na narożnikach rozciągnięta na gorąco - opalarką, później równo odcięta i górna część doklejona na styk. Praktycznie nie widać połączenia.

Teraz trochę fotek elektroniki - konstrukcja blach podobna jak w Mesie, którą wcześniej pokazywałem...
Całość zrobiona na jednej dużej płytce, bo szczerze to tak mi wygodniej, łatwiej zaprojektować połączenia, masy, układ elementów. Pewnie można byłoby też zrobić to samo i bez PCB.
Panel przedni wypolerowany:

Panele przedni i tylni zrobione z jednej przeciętej wzdłuż rury alu:

Podstawki do lamp:

Całość po zmontowaniu:

Mam nadzieję że się spodoba

Pozdrawiam
PB
Cool? Ranking DIY