logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wypalarkę plazmową? Szukam dokumentacji i wskazówek

trike3 27 Sty 2007 21:47 7821 8
REKLAMA
  • #1 3495830
    trike3
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Witam

Jak w temacie czy ktoś potrafi wykonać, bądź dysponuje dokumentacją jak wykonać wypalankę plazmową??

Pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • #2 3556293
    przemo159
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Witam,schematu nie posiadam,będzie ciężko bo też szukałem i nic :( Można pokombinować wykorzystując najprostszą spawarkę TIG (prąd stały).Na upartego da się tym wycinać ale z małą dokładnością(próbowałem).Wycinarka plazmowa działa na tej samej zasadzie ale gaz,który osłania łuk elektryczny,ukierunkowuje go dokładnie w jeden mały punkt.Gdyby przerobić taki uchwyt od TIGa to kto wie...
  • REKLAMA
  • #3 3556340
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    trike3 napisał:
    Jak w temacie czy ktoś potrafi wykonać, bądź dysponuje dokumentacją jak wykonać wypalankę plazmową??
    Można zrobić przecinarkę plazmową - ale uchwyt i tak musisz kupić bo sam nie zrobisz.
    I nie gaz tylko sprężone powietrze...
    Schematy znajdziesz na elektrodzie. :D
  • #4 3557288
    przemo159
    Poziom 16  
    Odnośnie budowy przecinarki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic586181.html

Kolego Józefie,a czym jest sprężone powietrze,które wylatuje z dyszy przecinarki jeżeli nie gazem ;) ?? Chociaż z drugiej strony jest czymś innym niż niepalny argon...
  • REKLAMA
  • #5 3557342
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    przemo159 napisał:

Kolego Józefie,a czym jest sprężone powietrze,które wylatuje z dyszy przecinarki jeżeli nie gazem ;) ?? Chociaż z drugiej strony jest czymś innym niż niepalny argon...
    Proszę bez uszczypliwości... :|
    Napisałem to w tym sensie że nie jest potrzebny jakiś "cudowny' gaz tylko zwykłe sprężone powietrze... :D
  • REKLAMA
  • #6 3557515
    przemo159
    Poziom 16  
    Rzeczywiście jest to istotna informacja,w sumie przy sprężonym powietrzu cięty materiał zachowuje się całkiem inaczej niż przy np argonie,sorry ze tak zareagowałem :D
  • #8 3695721
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4067434
    trike3
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Witam ponownie.

Jak się okazuję na tego typu urządzenie trzeba jeszcze poczekać, więc czekam cierpliwie, a temat zakończam.

Pozdrawiam Marcin

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wypalarki plazmowej oraz poszukiwania dokumentacji i wskazówek do jej wykonania. Uczestnicy wskazują, że samodzielne wykonanie uchwytu plazmowego jest trudne i zwykle wymaga zakupu gotowego elementu. Wypalarka plazmowa działa na zasadzie łuku elektrycznego osłoniętego sprężonym powietrzem, które precyzyjnie kieruje plazmę do cięcia materiału. Próby wykorzystania spawarki TIG lub MAG do cięcia plazmowego są nieskuteczne ze względu na różnice w zasilaniu – plazma wymaga wyższego napięcia jałowego (70-350 V) i specyficznej automatyki. Źródłem zasilania palników plazmowych są zwykle spawarki lub prostowniki prądu stałego o charakterystyce opadającej. Wyróżnia się dwa typy palników: z łukiem bezpośrednim do materiałów przewodzących prąd oraz z łukiem pośrednim do cięcia materiałów nieprzewodzących, np. szkła. Schematy i dokumentację można znaleźć na forach technicznych, takich jak elektroda.pl. Autor tematu ostatecznie rezygnuje z budowy i czeka na gotowe rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA