Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Moja zabudowa STX GDN 30/300 + CarPower w Corolli

makmarc 28 Sty 2007 08:10 7214 30
  • Witam wszystkich serdecznie, chciałbym przedstawić Wam zabudową, jaką wraz z kumplem wykonaliśmy do mojej Corolli i jednocześnie zapytać o jedną sprawę, bo mam problem. Ale wszystko po kolei.

    Radio to Sony XPlod CDX-CA850 4x52W
    Przedni system to PowerBass S-6C na zwrotnicach
    Tylna półeczka to 2x165mm Lanzary
    W bagażniku zabudowa z głośnika STX Gdn 30/300/4ap i wzmacniacz 4 kanałowy, który zasila przód i stx-a.

    Moja zabudowa STX GDN 30/300 + CarPower w Corolli

    Moja zabudowa STX GDN 30/300 + CarPower w Corolli

    Zasilanie wzmaka pociągnięte z akumulatora, masa pod siedzeniami koło bagażnika.

    Problem w tym, że gdy nie był jeszcze podłączony sub wszystko grało pieknie ładnie na zgaszonym, jak i na włączonym silniku. Po zamontowaniu wszystkiego gra pięknie na zgaszonym silniku, a gdy odpalę słyszę w tweeterach zakłócenia (w wooferach pewnie też, ale te z gwizdków słychać bardziej). Co może być przyczyną i jak się tego wyzbyć, bo to dobija :/

    Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam


    Fajne!
  • #2 28 Sty 2007 09:12
    pan_membran
    Poziom 13  

    zabudowa fajna..

    co do problemu : pewno kable sygnałowe sieja zakłócenia, albo kable które masz do aku, nic innego nie da się wymyslec..

    aha przód masz z tego wzmaka?? jeśli tak to pewno przez kable głośnikowe, łapią pewno jakis syf po drodze..

    spróboj moze przełączyc głosniki przednie do radia, i powiedz czy jest tak samo czy cos się zmienia

    pozdro

  • #3 28 Sty 2007 09:17
    makmarc
    Poziom 10  

    A jakby tak wpuścić te kable w peszel, żeby były oddzielnie? Lub kabel zasilający puścić drugim progiem?

  • #4 28 Sty 2007 09:21
    Armosus
    Poziom 26  

    Zrob lepsze zdjecia bo malo widac i to jest skrzynia czy reczywiscie zabudowa?

  • #5 28 Sty 2007 09:31
    makmarc
    Poziom 10  

    To jest zabudowa bagażnika, zobiona na jego wymiar pod same siedzenia. A na zdjęciach chyba wszystko widać.

    Moja zabudowa STX GDN 30/300 + CarPower w Corolli

    Moja zabudowa STX GDN 30/300 + CarPower w Corolli

    Moja zabudowa STX GDN 30/300 + CarPower w Corolli

  • #6 28 Sty 2007 10:59
    ToMo6
    Poziom 15  

    Masz kable sygnałowe puszczone jedną stroną z zasilającymi ?

    Jak tak to czas to zmienić...bo pewnie od tego masz zakłócenia.

    Masa jest ciągnięta z akumulatora czy z "budy" ?

  • #7 28 Sty 2007 11:03
    makmarc
    Poziom 10  

    Masa jest pod siedzeniami z tyłu.

  • #8 28 Sty 2007 11:05
    Gibon007er
    Poziom 22  

    Problem zapewne dotyczy przewodów sygnałowych i zasilających.
    Takie Banalne pytanie ale czy sygnałowe masz Ekranowane ? :)
    Jeśli wszystko jest tak jak ma być to zmień położenie kabla sygnałowego i zasilającego.

    ahh i czemu nie ma żadnej notki o tym jak gra ? :)
    ..jest parę już konstrukcji i każdy coś o tym napisał wiec chciałbym usłyszeć zdanie każdego o tym caraudio :)

  • #9 28 Sty 2007 11:24
    makmarc
    Poziom 10  

    Gra bardzo ładnie, przyjemnie, już na samych powerbassach mi sie podobało bo są na wzmaku, a jak doszedł do tego sub to już w ogóle :) Kolega nazwał to masssakratorem i zgadzam się, naprawdę masuje plecki :)

    Kable ekranowane, muszę zmienić położenie sygnałowych.

  • #10 28 Sty 2007 11:58
    Gibon007er
    Poziom 22  

    Ok

    Ja tak sobie myślę o 2* 30-300 AP i 2* Carpower 700W .
    Co Ty na ten zestawik ? :)

  • #11 28 Sty 2007 12:07
    stanleymarc
    Poziom 15  

    kup kondensator przeciw zakloceniowy na alternator bo to jest przyczyna bzyczenia w glosnikach; alternator jest mocniej obciazony i dlatego tak sie dzieje. ( nie mylic z kondensatorem audio 1F lub wiecej) koszt takiego "filtra na alternator to ok 30 zl w zaleznosci od mocy

  • #12 28 Sty 2007 14:03
    makmarc
    Poziom 10  

    Gibon007er napisał:
    Ok

    Ja tak sobie myślę o 2* 30-300 AP i 2* Carpower 700W .
    Co Ty na ten zestawik ? :)


    A po co dwa wzmacniacze ? Wystarczy jeden 4kanałowy i zmostkować, stx ma w rmsie ok. 225W, czyli powinno wystarczyć.

  • #13 28 Sty 2007 14:24
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Jak dla mnie porazka jest zamontowanie wzmaka w skrzyni bo zmniejsza to znacznie bagaznik a wzmacniacz ma gorsze chlodzenie.

  • #14 28 Sty 2007 14:48
    djpolb
    Poziom 16  

    Wszystko ladniepieknie ale jest tylko jeden problem. Widze ze masz sedana i czasami trzeba zlozyc siedzenia jak sie cos przewozi dluzszego, syb bedzie troche w tym przeszkadzal. Konstrukcja i wykonanie w porzadku tylko ten BR jakis taki maly

  • #15 28 Sty 2007 15:02
    Gibon007er
    Poziom 22  

    makmarc napisał:
    Gibon007er napisał:
    Ok

    Ja tak sobie myślę o 2* 30-300 AP i 2* Carpower 700W .
    Co Ty na ten zestawik ? :)


    A po co dwa wzmacniacze ? Wystarczy jeden 4kanałowy i zmostkować, stx ma w rmsie ok. 225W, czyli powinno wystarczyć.


    Sporo rozmawiałem z Misian@ .. ,który przetesował ten zestawik caraudio..

    głośnik ma wiecej niz 300W a podstawa do jego dobrego grania jest odpowiedni naped :)

    Wydatek spory ale za to jaki EFEKT :)

  • #16 28 Sty 2007 15:51
    makmarc
    Poziom 10  

    djpolb napisał:
    Wszystko ladniepieknie ale jest tylko jeden problem. Widze ze masz sedana i czasami trzeba zlozyc siedzenia jak sie cos przewozi dluzszego, syb bedzie troche w tym przeszkadzal. Konstrukcja i wykonanie w porzadku tylko ten BR jakis taki maly


    Nie składają się, stąd taka zabudowa

  • #17 28 Sty 2007 20:02
    djpolb
    Poziom 16  

    Skoro sie nie skladaja to OK ale spytam bo mnie to troche zdziwilo: Nie skladaja sie bo cos jest zepsute czy "ten model tak ma"?

  • #18 28 Sty 2007 20:03
    crazy_88
    Poziom 42  

    ogolnie konstrukcja bardzo fajna bys mogl jakis wentylatorek zamontowac na wzmaka zeby go chlodzil

  • #19 28 Sty 2007 20:25
    makmarc
    Poziom 10  

    djpolb napisał:
    Skoro sie nie skladaja to OK ale spytam bo mnie to troche zdziwilo: Nie skladaja sie bo cos jest zepsute czy "ten model tak ma"?


    Ten model tak ma, niestety. Ale siedzenia szybko się wykręcają, dla mnie to już 2 min roboty :)

  • #20 28 Sty 2007 22:36
    piotrbu1
    Poziom 10  

    makmarc napisał:

    Zasilanie wzmaka pociągnięte z akumulatora, masa pod siedzeniami koło bagażnika.

    Problem w tym, że gdy nie był jeszcze podłączony sub wszystko grało pieknie ładnie na zgaszonym, jak i na włączonym silniku. Po zamontowaniu wszystkiego gra pięknie na zgaszonym silniku, a gdy odpalę słyszę w tweeterach zakłócenia (w wooferach pewnie też, ale te z gwizdków słychać bardziej). Co może być przyczyną i jak się tego wyzbyć, bo to dobija :/


    Może być też problem z pętlą masy. Spróbuj zrobić tak:
    1) Poprowadzić zasilanie i masę oddzielnym kablem bezpośrednio z akumulatora do wzmacniacza.
    2) Jeśli już podłączysz masę bezpośrednio do akumulatora to odłącz masę (ekran) przewodu sygnałowego z jednej strony (np przy wzmacniaczu, ma dochodzić tylko środkowa żyła) i zobacz czy będzie lepiej.
    3) Jeśli to nie pomoże to załóż tak jak ktoś radził kondensator przy alternatorze albo jakiś filtr przeciwzakłóceniowy przed wzmacniaczem (na kablach zasilających), bo jeśli brzęczy tylko przy włączonym silniku to raczej zakłócenia od alternatora, ewentualnie od układu zapłonowego.
    4) Możliwe, że masz jakiś słaby kabel sygnałowy (słaby ekran) i zbiera zakłócenia z kabli zasilających które idą obok, więc wtedy trzeba byłoby je jakoś oddzielić.

    Popróbuj w kolejności od 1 do 4... może pomoże ;)

    Pozdrawiam
    PB

  • #21 28 Sty 2007 23:06
    168931
    Usunięty  
  • #22 29 Sty 2007 14:01
    makmarc
    Poziom 10  

    Właśnie wróciłem i tak: kable przełożone zgodnie z instrukcjami, efekt: dalej to samo. No to jedziemy dalej, powkładałem kabelki w koszulki termokurczliwe, bo akurat miałem tego sporo, efekt: nic. Podjechałem do sklepu i wziąłem kondensator przeciwzakłóceniowy, efekt: nic.

    Wkurzyłem się i rzuciłem wszystko w cholere. Potem dopiero znajomy elektryk powiedział, że przy takim wzmaku to masa powinna iść podobnie jak plus z aku i jest pewien na 100%, że to jest przyczyną zakłóceń. W tygodniu zmienię to i sprawdzę.

  • #23 29 Sty 2007 16:10
    crazy_88
    Poziom 42  

    jest w tym prawda ze aku daje mniejsze zaklucenia bo jest wielokrotnym punktem masy

  • #24 29 Sty 2007 17:38
    wow
    Poziom 27  

    Pięknie Ci to wyszło! Masz może jakiś filmik??

    Albo nie doczytałem lub nie widzę ile CIę wyniosła całość?

  • #25 29 Sty 2007 19:24
    makmarc
    Poziom 10  

    wow napisał:
    Pięknie Ci to wyszło! Masz może jakiś filmik??

    Albo nie doczytałem lub nie widzę ile CIę wyniosła całość?


    Dzięki, niestety filmiku nie mam narazie same zdjęcia. Oprócz tej zabudowy robiłem też cały przód. Generalnie zmieniłe prawie całe audio, bo zostawiłem tylko jednostkę sterującą, Sony XPlod Black Panel CDX-CA850 i głośniki Lanzara w tylnej półce. Z przodu zamontowałem system powerbass s-6c, wyciszyłem dokładnie przednie drzwi, bagażnik i klapę.

    Ogólnie całość zabawy wyniosła mnie coś ok. 1500zł.

    stx - 179
    powerbass - 310
    carpower - 480
    wyciszenie - 100
    panele przednie - 100
    okablowanie - 100
    płyta, koc, wkręty, neonki, kołki, szpachla, kleje, silikon - 150/200

  • #26 29 Sty 2007 22:06
    katorznik
    Poziom 11  

    hehh na zdjeciach nie wyglada tak jak w realu :D

  • #27 30 Sty 2007 07:46
    makmarc
    Poziom 10  

    katorznik napisał:
    hehh na zdjeciach nie wyglada tak jak w realu :D


    Co fakt to fakt :D Miszczu, trzeba trochę wzmaka wysterować, bo wróciłem do początkowego rozwiązania z kablami. A i masę pociągnąć trzeba z aku :]

    P.S. Kiedy robimy Twoją skrzynię do domu ?

    P.S.2 Pewien Pan :D stwierdził, że gra ładni, ale to już przesada itp, że jak głośno się zrobi to za dużo basu :D Wg niego to jeszcze nie jest to :lol!:

  • #28 07 Lut 2007 22:33
    katorznik
    Poziom 11  

    makmarc napisał:




    P.S. Kiedy robimy Twoją skrzynię do domu ?


    nie wiem ale niedlugo sie bierzemy :D


    Cytat:

    P.S.2 Pewien Pan :D stwierdził, że gra ładni, ale to już przesada itp, że jak głośno się zrobi to za dużo basu :D Wg niego to jeszcze nie jest to :lol!:


    FIAT I FORD G wort..... :D

  • #29 18 Mar 2007 18:04
    pawkog
    Poziom 10  

    Witam, mam bardzo podobny zestaw audio w swoim Oplu Kadecie tj takie same radio ten sam sub, wzacniacz, tez carpowera tylko ten słabszy - powiem jedno wymiatacz :)

  • #30 18 Mar 2007 18:25
    korki89
    Poziom 12  

    Witam
    Kiedyś miałem ten sap problem z tymi zakłuceniami Myślałem sobie że to prosta rzecz kupie tubę puszcze kable pod siedzieniami do bagażnik i ok ale niestety łało zakłucenia silnika. Poczytałem trochę i trzeba masę razem z kablem synałowym póściś prawą stroną samochodu gdyż lewa jest bardzo narażona na zakłucenia. W moim przypadku pomogło.

    A nagłośnienie bardzo estetycznie wykonane
    Pozrawiam :D

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson