Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nietypowy nadajnik-odbiornik radiowy do 200-300m

curtis 28 Jan 2007 12:30 4730 6
    curtis
    Level 10  
    Witam
    Mój problem podobno był na forum ale nie mogę odszukać.
    Czy ktoś ma pomysł na takie urządzenie radiowe: nadajnik radiowy (jak najmniejszy) wieszam na obroży psa, na odbiorniku LED-y 5-8 szt. pokazują mi w miarę dokładnie kierunek w którym futrzak zwiał albo przebywa - coś takiego jak "łowy na lisa".
    Mój kumpel dostał coś takiego z USA (na obudowach nie ma żadnych oznaczeń firmowych) - wspaniała rzecz podczas zakupów z dziećmi z supermarketach.
    Zaznaczam, że o technice radiowej nie mam dużo pojęcia.
    Pozdrowienia
    bajk
    Level 13  
    Są takie gotowe projekty, jeden prostszy tu:

http://arczer.neostrada.pl/r020.htm

http://arczer.neostrada.pl/r021.htm

Niestety układ UL1321 nie jest już produkowany, choć jeszcze jest w sklepach, jednak cena za taki podwójny wzmacniacz operacyjny jest trochę nazbyt wysoka. Trzeba by było poszukać jakiegoś odpowienika z TLów, LMów albo NEów. (gdzieś znalazłem że może to być TL082 lub NE5524 i BC547, ale nie sprawdzałem więc nie wiem czy będzie z nimi działać)
    petrakwap
    Level 17  
    Bajk :)

przerobiłem trochę Twój nad. ale klamorów nie liczyłem :),modulacja prostym gen. podwójne "T".można po eksperymentować :)
    kłaniam się :)
    bajk
    Level 13  
    Z nadajnikiem nie jest jeszcze tak źle, można zastosować dowolny generator i nie ma żadnych elementów do strojenia, jest kwarc, gorzej z odbiornikiem, tam trzeba nawinąć cewkę i ustawić trymer, a to jest dosyć nielubiane zajęcie, mi kiedyś przez taką cewkę nie chciał działać odbiornik radiowy (kiedy to było:D) i od tamtego czasu nie bardzo podobają mi się jakiekolwiek projekty gdzie trzeba coś nawijać. Wolę cewki na pcb :)
    petrakwap
    Level 17  
    no tak,robiłeś prawdopodobnie odbiornik super-reakcyjny :)a te sa kaprysne = lubią się wzbudzać,no i kupa szumu na wyj.,gdzie część energi wcz.jest z powrotem podawana do obwodu wejściowego = w celu jego od-tłumienia,lub układ z samo-wygaszaniem =pasmo UKF!,lecz ten robiony na tranzystorze nie chciał mi działać.tak myślałem o fetach wcz.Ale najlepiej będzie kompletny odbiornik AM super-heterodyna!,był kiedyś model bez = obwodów pośredniej,jedyna cewka to cewka oscylatora lokalnego.Montowany był razem z bat. w słuchawkach,ale to znów gdybanie :(
    pozdrawiam :)
    piotr
    curtis
    Level 10  
    Witam i dziękuję za odzew
    Ale mam pytanie: czy w odbiorniku można zastosować LED-y do sygnalizacji umiejscowienia nadajnika?
    petrakwap
    Level 17  
    curtis wrote:
    Witam i dziękuję za odzew
    Ale mam pytanie: czy w odbiorniku można zastosować LED-y do sygnalizacji umiejscowienia nadajnika?

stosując po detektorze obwiedni,jedno stopniowy wzmacniacz i led o prądzie świecenia = 1mA!.Sam odbiornik stanowi problem,a raczej jego selektywność,na falach krótkich,w pasmach amatorskich jest duże zagęszczenie = amatorskich stacji,i ogromny szum komputerowych
    trasnmisji danych!,i to przy modulacji AM jak i FM.I jeśli uzbrojone zwierzątko znajduje się w promieniu np. 300 m od odbiornika = można ryzykować prosta konstrukcję części odbiorczej = np.stopień wejściowy odbiornika oparty na detektorze super-reakcyjnym!,choć przyznam szczerze że zawiodłem się na nim,bo bywa kapryśny w działaniu,prostszy reakcyjny znów ma kiepska selektywność,proponuję zatem stosować jednak = superheterodynę,i zastosować zamiast kwarców tańsze rezonatory ceramiczne!,lub wogóle zrezygnować z stabilizacji częstotliwości przemiany! ,przy niewielkiej odległości nadajnika od odbiornika.
    pozdrawiam :)
    ps.muszę sie pożegnać z tematem = siła wyższa :(!