Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer nie odpowiada, po reinstalacji systemu to samo.

28 Sty 2007 15:13 1300 9
  • Poziom 11  
    Witam
    Niedawno dostałem od kolegi komputer. Prosił mnie żebym przeinstalował na nim system bo rzekomo po właczeniu filmu, komputer przestawał reagowac na jakiekolwiek polecenia. Kiedy podłączyłem ten komputer okazało się, że faktycznie przestaje reagować po chwili od uruchomienia systemu, ale nawet jeśli nic nie jest na nim robione. Postanowiłem więć (tak jak prosił kolega) przeinstalować system. Ku mojemu zdziwieniu po reinstalacji komputer dalej przestaje reagować. Chwilowo nie mam do niego dostępu więc nie moge sprawdzić na jakich jest poskładany częściach, ale może ktoś spotkał się z takim zachowaniem komputera i wie co zrobić? Ponoć jak był zainstalowany win98 nie było takich problemów, a zaczęły się dopiero przy winXP.

    W najbliższym czasie postaram się też uzupełnic dane o komputerze, może to w czymś pomoże.


    Z góry dzięki za pomoc
  • Poziom 25  
    Witam
    Na początek test pamięci i napięć na zasilaczu (miernikiem)
    Pozdrawiam
    artur
  • Poziom 11  
    Witam
    Dzięki za odpowiedź. Pamięc sprawdziłem wkładająć RAM z innego kompa. Zrobiłem test HDD na badsektory programem HDDRegenerator, ale nic nie wykrył. Nie sprawdzałem jeszcze napięć na zasilaczu, ale jeśli byłaby to wina zasilacza to chyba w każdym systemie będzie się tak robiło, a nie tylko w XP. Zastanawiam się czy może to być wina biosu? Znalazłem bios w wersji 1.3 (altualnie jest 1.2), ale trochę boje sie go wgrywać.

    Tak jak obiecałem podaję linka do raportu z programu Everest
    http://www.nsk.net.pl/~giant/report.htm

    Czekam na dalsze propozycje
  • Poziom 19  
    Może spuchniete kondensatory?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 18  
    A czy on przestaje reagować przy ładowaniu systemu (gdy widzisz taką tabelke na monitorze) czy moze juz po załadowaniu systemu?!
  • Poziom 11  
    Kondensatory są ok. Włożyłem inny zasilacz z mojego kompa (Tagan) i dalej to samo. Biosa dałem na ustawienia domyślne, ale nic to nie dało. Co do pytania Ravender'a to system się normalnie ładuje, można odpalić jakis program, który podziała troche, potem się ruszy myszką i koniec. Przykładowo grałem na tym kompie przez 30minut w pasjansa i nic się nie działo. Jak zamknąłem gre kliknąłem na tarcze ochrony windows (komp nie bedzie mial dostępu do neta więc ochrona jest wyłączona) w zasobniku systemowym i przestał reagować (nawet na ctrl+alt+del)
  • Poziom 12  
    Możliwe że przegrzewa ci się procesor. Czasami przyczyna jest prosta, kurz na wentylatorze i radiatorze, wystarczy odkurzyć, wentylatorek posmarować i będzie ok. Skoro sprzęt działa przez pewnien czas normalnie to jest możliwe że się po pewnym czasie przegrzewa i przestaje działać.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto