Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AF500 poziomy pas - już brak mi sił :(

SanceS 28 Jan 2007 20:23 1716 17
  • #1
    SanceS
    Level 22  
    Witam,
    mam problem z Ricoh Aficio 500 na kopi pojawia się poziomy pas ok 1cm, składający się z kilku mniejszych o wysokości ok 2 mm i z odstępem 2mm między pasami. Pas jest również na marginesie, występuje nawet przy ustawieniu marginesu na srodku strony, ale jest nieco bardziej blady.
    Pas występuje już na bębnie. Jest również na wydruku z pamięci maszyny.

    Oto co zrobiłem do tej pory:
    - podmieniłem listwe i bęben (na starej listwie widać, że dużo było nasypane toneru w miejscu gdzie tworzy się pasek)
    - przesunąłem odrywacze
    - przeczyściłem delikatnie corona wire i grid elektrodę
    - wyczyściłem pierwszą półokrągła soczewkę i lustra od polygonu, wyczyściłem filtr zółty i zielony (dwie soczewki przy polygon i przy CCD)
    przy okazji przeczyściłem optykę skanera i szybę
    - wyczyściłem wokół bębna lampki kasujące (świecą), szybkę (tą nad bębnem),
    - przetarłem pasek transmisyjny (też przy okazji)
    - wyjąłem filtr ozonu i filtr powietrza (a po co mi to) :)



    Dodatkowo mam w maszynie problem z czujnikiem przepełnienia śmietniczka (s27 overflow sensor), na przewodzie czasami nie ma masy, zasymulowałem czujnik, podłączając sygnał do masy kserokopiarki teraz zawsze jest zero. Piszę o tym dlatego, że dwa razy gdy pokazał się toner overflow i zablokowało maszynę, pracownik, który poprawiał wtyk przy czujniku i próbował opróżnic zbiornik (pusty). Po kilku ruchach przewodem od S27 na ekranie ujrzał kod ... SC302 czyli problem z elektrodą !

    Czy da się dostać głębiej do soczewek przy laserze, nie rozbierając całego skanera ? Co jeszcze sprawdzić ? Już skończyły mi się pomysły na ten pasek. Może któryś z kolegów ma jakiś pomysł ?

    Pozdrawiam
    Darek
  • #2
    gandalf.s
    Photocopiers specialist
    Nie piszesz nic o optyce lasera. Czy tez wyczysciles? Po za tym jak wyglada obraz przed bebnem? Czy czasem nie brudzi czy wywolaczka?
  • #3
    SanceS
    Level 22  
    Nie wywołaczka nie brudzi. przed bębnem kartka jest czysta.
    Optyka lasera, właśnie pytałem czy da się dostać do niej głębiej. Tutaj nie ma osobnego wyciąganego modułu lasera
    Polygon i lustra zamontowane są pod skanerem. Sam nie wiem jak się do nich dostać. Otworzyłem rewizję do polygon motor, przeczyściłem wirujące lustra i pierwszą soczewkę przy lustrach (do tego jest dostęp), aby wejść dalej trzebaby chyba zdjąć całą górę ze skanerem ?

    Pozdrawiam
    Darek
  • #4
    copyman
    Photocopiers specialist
    Listwę wymieniłeś czy podmieniłeś na starą z innej kopiarki? Kopie ewidentnie pokazują uszkodzoną listwę. Laser zabrudzony daje białe paski a optyka to nie będzie. Przy okazji wymiany listwy oczyść układ tonera zużytego.

    C.
  • #5
    SanceS
    Level 22  
    Mam listwy trzy, z innej maszyny ktora robi dobrze. Zmienialem listwę wraz z bębnem (używki).Chyba w takim wypadku można wykluczyć ten zespół ?
  • Helpful post
    #6
    clip7
    Level 23  
    Witam. Ciekawy przypadek.
    A wiec tak - optyka odpada, bo przy drukowaniu z pamięci też to jest.
    Laser raczej też nie, bo gdyby na drodze lasera był jakiś "syf" to w tym miejscu byłby biały obszar a nie czarny ale na wszelki wypadek zakryłbym szybkę przez którą przechodzi laser na bęben, jakimś ciemnym paskiem papieru (tak, aby laser nie dotarł do bębna) i wtedy powinna być cała biała kartka, jeśli dalej to będzie to nie laser a jak nie będzie już brudzenia to coś z laserem.
    Piszesz, że podstawiałeś listwę i bęben ale jako pojedyncze elementy. Spróbuj podstawić cały zespół bębna i ładowanie może coś z tym. Daj znać czy coś ruszyło.
    pozdrawiam
  • #7
    copyman
    Photocopiers specialist
    Albo zadziałaj w drugą stronę, tzn. podstaw ten moduł do innej 400/401/500 i zobacz co będzie.

    C.
  • #8
    salut
    Level 20  
    to jest wzdłuż czy w poprzek drogi papieru?
    jeżeli wzdłuż sprawdź wywoływaczkę /wałek magnetyczny i nóż/
  • #9
    Calculus
    Level 25  
    Niestety, żeby dostać się do optyki lasera trzeba rozebrać pół kserokopiarki - odkręcić cały zespół optyki skanera od reszty maszyny - raczej mało opłacalne, zwłaszcza, że tam się zwykle nic poważnego nie dzieje. żeby się upewnić, czy to nie z optyki lasera najlepiej zakryć całą szybkę i sprawdzić kopię. Poza tym jeżeli się nie wymienia drutu elektrody to maszyna będzie po jakimś czasie brudzić nawet przy wszystkich nowych pozostałych materiałach eksploatacyjnych.
  • #10
    SanceS
    Level 22  
    Witam
    Nie sądze żeby drut powodował aż taki pas, z resztą nie problem nawinąć jeszcze raz ten drucik, tylko cierpliwość trzeba mieć do tych cholernych sprężynek.

    salut: Nie rozumiem masz u góry zdjęcia kopi puszczonej wzdłużnie i poprzecznie. Wałek magnetyczny ? hmm...

    Cały zespół bębna podmienie może w piątek bo narazie nie mam takiej stojącej maszyny z dobrym zespołem bębna.

    Calcus: właśnie tak podejrzewałem, że trzeba pół maszyny rozkręcić. Zamocowanie tych luster wygląda na kurzoodporne :) :) (Ta piękna uszczelka na deklu od polygona :D) Spróbuję jutro z tym kartonem...
    Pozdrawiam
  • #11
    SanceS
    Level 22  
    Witam, dzisiaj przykryłem laser cały. Oczywiście pasek nadal wychodzi.
    Zespół bębna podmienie w piątek, wtedy dam znak !
  • Helpful post
    #12
    clip7
    Level 23  
    A więc nie laser. Może nie bezpośrednio sam bęben i listwa (skoro podstawiałeś) a coś w zespole bębna. Sam jestem ciekaw.
    pozdrawiam
  • #13
    datatomek
    Level 26  
    Wymień elektrodę ładującą, najlepiej drut razem z siatką.Tak ku wiadomości, w tej maszynie jeśli nie ma ładowania to w tym miejscu jest czarny pas.To że czyściłeś drut nic nie znaczy,myślę że niemasz takiej wprawy by określić na oko czy ten drut akurat jest dobry.Więc go po prostu wymień, i się nie szczyp.
  • #14
    SanceS
    Level 22  
    Wprawe jakąś tam mam :D Wymienię drut jutro. Ew. zespół w piątek.
    clip7: Ja jestem ciekawy jeszcze bardziej !

    Pozdrawiam[/img]
  • #15
    copyman
    Photocopiers specialist
    Tak a propos wałka magnetycznego - ona ma 2 wałki magnetyczne :-) o ile się nie mylę i na dobitkę nie ma możliwośći żeby się 2 wyrobiły od razu . A temat wciągający :-) !


    C.
  • Helpful post
    #16
    Escopy
    Level 15  
    Witaj.
    Problemi jest mi poniekąd znany... Przy założeniu że poligon i reszta optyki czysta!!!! I piec nie brudzi!!!
    SanceS, a może po prostu zmień szczotkę bębna i tą listwę w zespole czyszcącym, która ją czyści (tą szczotkę) - czy nie jest ta listwa wyszczerbiona?, sprawdź też bias szczotki i jej przewodzenie na tulejkach moziężnych, czy dobrze przewodzą, poza tym może być syf jakiś w wywoływaczce, albo jakieś wyszczerbienie w doctor blade (listwie regulującej wysokość szczeliny), albo wytarty rowek w wałeczkach magnetycznych. Może też bęben nie mieć dobrego masowania z osią, zobacz. Czy drut się nie przepala? A może grida już szlag trafia? Pozmieniać to wszystko na nowe.
    Tak na szybkiego, jeśli możesz to podmień PCU (zespół bębna) i deweloping, używając tego samego bębna. Czy wałki magnetyczne nie są obklejone tonerem? - wałeczki magnetyczne muszą być metalicznie, aluminiowo białe (czyste), żadnych czarnych kołnierzy. Czy te paski pojawiają się regularnie? zawsze takie same i wtych samych odstępach? Czy jest w tym jakaś tendencja związana np. z ilością robionych kopii - ich seryjnością, czy zjawisko się nasila, czy słabnie? Napisz.
    Pozdrawiam - Escopy.
  • #17
    SanceS
    Level 22  
    Escopy, a twoją pomoc elektroda powinna dać ci złoty medal :D,
    ale. Developer przeglądałem wczoraj wyglądało wszystko ok.
    Czyściłem moduł bębna bardzo dokładnie, ze zbiorniczka recyklingu wyszły mi czarne kulki zlepionego toneru. Kreska pokazuje się zawsze w jednym miejsu, jest zawsze idealnie taka sama. Pierwsza kopia po czyszczeniu wychodzi z ciemniejszym paskiem, potem jest trochę jaśniejszy.
    Listwa o której piszesz nie jest wyszczerbiona. Szczotkę miałem wczoraj w ręku, wygląda na taką, która jeszcze może :) Jak sprawdzić bias szczotki ? miernikiem ? Masa bębna jest w porządku. Zespół bębna jak pisałem zmienię w piątek. Developing spróbuję dzisiaj... Ale wałki wyglądają dobrze, i doctorblade też
  • #18
    SanceS
    Level 22  
    Witam, tak właśnie!
    Problem tkwił w module bębna. Do tej pory nie udało mi się rozszyfrować co było nie tak, ale podmiana całego plastiku rozwiązała problem. Serdecznie dziękuję za pomoc. Narazie nie mam czasu szukać czemu ten plastik robi taką kreskę, ale zrobie to w najbliższym czasie i napisze.
    Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc !
    Pozdrawiam umazaną tonerem brać wdychającą ozon ! :D