Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Siemens S9ET1S - uszkodzony moduł ?

28 Sty 2007 22:15 5282 5
  • Poziom 10  
    Podczas ostatniego włączania chciałem zmienić program - włączyłem zmywarke, wcisnąłem przedostatni przycisk programu. Zmywarka powinna zapalić LEDa nad przyciskiem i rozpocząć program, ale tego nie zrobiła. Teraz jak ją włączam to słyszę tylko przełączenie przekaźnika.
    Czy ktoś dysponuje schematem serwisowym do tej zmywarki? Oglądałem pobieżnie moduł - elektrolity i triaki są OK, ale widać że ktoś już wymieniał procka więc pewnie ujawniła się poprzednia usterka...
    Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź czego szukać.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 10  
    Witam.Procesora na pewno nikt nie wymieniał, bo są nie do kupienia.Są produkowane pod konkretne moduły i nie ma ich w sprzedzaży detal.Czy robiłeś reset programu(dwoma przyciskami)?czy po właczeniu włącza pompe spustową na chwilę a nastepnie pobiera wode jednoczesnie załączjąc pompe myjącą.Jeśli silnik buczy (będzie na pewno goracy po chwili), to być moze jest sklejony uszczelniacz pompy myjącej.pompe należy wymontowac.To tak z grubsza.
    pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 10  
    Jeżeli reset robi się wciskając 2 i 4 przycisk jednocześnie to próbowałem ale nic to nie dało. Co do zachowania po włączeniu to słychać jedynie delikatne przełączenie któregoś z przekaźników i nic poza tym. Żadnego pobierania wody, żadnych pomp.
    Jak wspominałem nie palą sie również LEDy programu i wyświetlacz z czasem.
    A propos wymiany procka - wszystkie luty poza procesorem i są ładne jak lutowane na fali. Procek ma straszne gluty i zacieki z kalafonii wiec chyba ktoś przy nim majstrował. Może miał do dyspozycji kilka niesprawnych modułów i złożył jeden działający :D .
    Czy ktoś ma schemat połączeń - które kable od sterownika do czego idą? sprawdziłbym pompy i zawory bez rozbierania zmywarki podłączając 220V.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    To zasilanie to bardzo dobry pomysł. Dziwna sprawa mostek gretza ok, trafo chyba też, chociaż uzwojenie pierwotne ma chyba zbyt dużą rezystancję - mój miernik pokazuje 2,4 kΩ na tej części obwodu - nie wylutowałem go. Ten krowiasty kondensator 2200u też wygląda zdrowo.
    Co ciekawe - jak sprawdzam neonówką to faza na trafo niby jest. Ale jak mierzę woltomierzem to napięcie zamiast 230V ok 1V - jakby jakiś bezpiecznik był na neutralnym przewodzie przepalony ??? nie bardzo rozumiem jak przy takim zasilaniu przełączają się 12V przekaźniki. Czy ta zmywarka ma gdzieś jakiś bezpiecznik? nie mam instrukcji, a mam strasznie mało miejsca - wcisnąłem się za nią, ale nic nie znalazłem.
  • Poziom 10  
    Sprawdzenie zasilacza to był strzał w dziesiątkę !!!
    Po sprawdzeniu wszystkich połączeń od kabla zasilającego do modułu zmywarka zaczęła działać. Prawdopodobnie złącze przy wyłączniku nie zwierało przewodu neutralnego. Po rozłączeniu i ponownym połączeniu wszystko zaczęło działać.
    Przekaźniki się załączały pewnie dlatego że w zasilaczu jest spory elektrolit, który generował wystarczający prąd do zasilenia przekaźników. Ciekawy objaw typowego "problemu kabelka" :).