Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[126p] przekaźnik silnik wycieraczek

ostry87 29 Jan 2007 17:39 2036 4
Wago
    ostry87
    Level 12  
    Jak wiadomo instalacja elektryczna w maluszkach pozostawia wiele do życzenia. Bawie się z nią już od długiego czasu. Wymieniłem standardowe bezpieczniki topikowe na porcelanowe, poprawiłem ładowanie poprzez poprowadzenie kabla bezpośrednio z alternatora do akumulatora. Mam przekaźniki na światłach przednich H4, dmuchawie (zmodyfikowane ogrzewanie), i ogrzewaniu tylnej szyby. Teraz chce założyć przekaźniki na silinik wycieraczek. Nie ma tu mowy o jego złym stanie itp. Działają ładnie jak silnik jest włączony, ale jak włącze radio, światła, dmuchawe, ogrzewanie tylnej szyby to mam za duże spadki napięcia ;( i chodzą dość wolno, nie mają siły. Moje pytanie gdzie wstawić przekaźnik. Czy wystarczy wstawić w ten czerwony kabelek ? http://img442.imageshack.us/my.php?image=p1020752tr4.jpg Jak to jest rozwiązane np. w polonezie czy innych autkach. W polonezie wiem, że poza przekaźnikiem znajdował się programator, który się ustawiało za pomocą spryskiwacza przedniej szyby.
  • Wago
    emeryt2
    Level 42  
    Witam.Jezeli masz pradnice w maluchu to przekaznik niec nie da.hjezeli alternator ,to sprawdz dobrze swoj akumulator,moze byc niedoladowany.pozd.
  • Wago
    ostry87
    Level 12  
    Alternator mam nowy (na nowych częściach), akumulator nówka centra Futura, więc z tej strony nie mam co szukać, w dodatku jak pisałem w przeciwieństwie do oryginalnej instalacji przewód od alternatora nie idzie przez rozrusznik i stąd do akumulatora, lecz bezpośrednio do akumulatora. Ze strony ładowania mam wszystko idealnie.
    emeryt2
    Level 42  
    To jak nowy,jaka jest mopc , wydajnosc,a jaka jest pojemnosc akumulatora,jezeli jest nadwyzka amperogadzin nad alternatorem to wlasnie akumulator jest niedoladowany.Inna mozliwosc to spdek napiecia na przelaczniku<wlaczniku>wycieraczek,pominiecue go przez przekaznik dobra mysl.pozd.
    Elektron1234
    Level 20  
    witam
    Zanim zaczniesz montowac przekaznik sproboj czy jest roznica po wlaczeniu wszystkich tych odbiornikow o ktorych pisales podlaczajac bezposrednio silnik do akumulatora przewodem na" krotko"Zobaczysz wowczas czy ma to sens
    Pozdrawiam