Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Subwoofer JBL - Buczenie i charczenie na całym zakresie mocy

29 Sty 2007 20:51 2097 3
  • Poziom 2  
    Witam, bardzo proszę o pomoc...

    Kupiłem na allegro używany (ale 100% sprawny) zestaw JBL 138 i mam problem z subwooferem..... po włączeniu do sieci (bez podłączania amplitunera) wydobywa się z niego głośne buczenie. Z tego co wyczytałem powinien się subwoofer wyłączyć gdy nie dociera do niego sygnał…. Pozostawiłem go włączonego i po pewnym czasie się wyłącza ale tylko na 0.5 sec…. po czym ponownie się załącza i słychać buczenie. Po podłączeniu do amplitunera (wyjście na subwoofer aktywny w ampitunerze) buczenie nie znika jest bardzo przeszkadzające a bas wydobywający się jest charczący i bardzo zniekształcony. Próbowałem różnych ustawień i ciągle to samo. Podłączyłem do drugiego amplitunera. Sytuacja się powtórzyła.

    Sprzedawca z allegro właśnie mnie poinformował, że subwoofer tak miał od nowości.... i że w sklepie powiedzieli mu że to normalne w tym modelu.


    Może ktoś się orientuje co jest przyczyna takiego dźwięku, i czy te modele faktycznie "tak maja".

    Z góry dziękuję
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    całkiem możliwe, że jeden z tranzystorów mocy wyzionął ducha..
  • Pomocny post
    Poziom 13  
    Witam z całą pewnością to nie jest normalna praca subwoofera po włączeniu do sieci nie powinien wydawać takich dzwięków.Prawdopodobnie jest uszkodzony.Jesli możesz go rozkręcić to sprawdź przewody sygnałowe czyli te od wejść
  • Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź

    przed chwilą go rozkręciłem wszystko wygląda w porządku wszystko przeszukałem i żaden przewód nie jest luźny nie widać odlutowanych części. Chyba zostaje serwis.... Zna może ktoś w pobliżu Sosnowca dobrego elektronika...?