Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VCR Thomson V4700 - problem tuner/odtwarzanie VHS

29 Sty 2007 22:40 1200 2
  • Poziom 10  
    Do wczoraj wszystko było OK. Nagrałem film z TV i częściowo obejrzałem. Dzisiaj okazało się, że ani obraz ani dźwięk nie pojawia się na telewizorze.

    Problemem okazała się antena TV kablowej podłączona do magnetowidu.

    Jeżeli jest odłączona, to na telewizorze jest normalny obraz i dźwięk z odtwarzanej kasety. W trakcie przybliżania wtyczki anteny do gniazda w magnetowidzie, obraz pogarsza się. Po 2-3 sek. po podłączeniu obraz i dźwięk znikają. Nie pojawia się także OSD.

    1. TV podłączony do tego samego kabla, co magnetowid, działa poprawnie - obraz i dźwięk są bez zakłóceń.
    2. Podobnie z dekoderem TV cyfrowej.
    3. Nie ma też problemu jeżeli magnetowid jest tylko na "stand by" i traktowany jest jako "przelotka" dla telewizora.
    4. Jeżeli jest włączony to nie ma problemu z odbiorem poszczególnych kanałów na telewizorze, ale jeżeli telewizor jest ustawiony na kanał magnetowidu, to nie jest możliwe oglądanie tych samych kanałów przez magnetowid (czyli z wykorzystaniem tunera magnetowidu).

    Wygląda, że problem może leżeć po stronie modulatora UHF, ale na pierwszy rzut oka nic nie zauważyłem. Obejrzałem całą płytę (bez otwierania tunera) - żadnen z kondensatorów nie jest napuchnięty, albo wylany, nigdzie nie widać śladu jakiejś usterki. Nie zauważyłem także, żeby jakaś część nadmiernie nagrzewała się. Problem pojawił się nagle, ale raczej nie został spowodowany np. przepięciem w kablu.

    Czy może któryś z forumowiczów miał już taki problem? Jaki może być (orientacyjny) koszt takiej naprawy?
  • Poziom 33  
    Może operator "kablówki" uruchomił program na tym samych kanale, na którym pracuje magnetowid? Wtedy mogą wystąpić problemy. Spróbuj na antenie "naziemnej", nawet prowizorycznej pokojowej, albo idź z magnetowidem do kogoś, kto ma taką antenę. Ewentualnie można próbować zmienić częstotliwość modulatora, ale przed "kręceniem" sprawdził bym pierwszy sposób.


    Remeknapr
  • Poziom 10  
    Wpadłem na ten sam pomysł tuż przed odczytaniem odpowiedzi :)
    Faktycznie - coś zostało "poknocone" w "kablu". Na tej częstotliwości nic nie nadaje (specjalnie ustawiłem tak wysoki kanał magnetowidu), ale pojawiło się jakieś silne zakłócenie, które pokryło dotychczasową częstotliwość.
    Po regulacji samego magnetowidu (podwyższeniu częstotliwości kanału z modulatora) i ponownym strojeniu TV, problem znikął.
    Co ciekawe, problem dotyczył tylko sprzętu nowszego (gdzie sygnał z modulatora był powyżej 36 kanału) - wszystkie starsze sprzęty nie wymagały przestrojenia.
    Dzięki za odpowiedź.
    Zamykam temat.