Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Proszę o sprawdzenie odczytu z ekranu logowania.

30 Sty 2007 23:33 1046 2
  • Poziom 13  
    W sposob zupełnie przypadkowy trafił do mnie komputer biurowy z zainstalownym Win 98 SE. Wszystko mógłbym zrobić gdyby nie pewna informacja-zainstalowany na nim jest program EWMAPA 2006 (jeżeli ktos zna cenę zakupu to wie a jak chce się dowiedzieć zapraszam na stronę www.geobid.pl ) oraz WINKALK (programy typowe geodezyjne).Klucze rejestracyjne podawne są telefonicznie raz a potem trzeba odnowić licencję a placić za to nie mam ochoty. Komputer posiada plytę główną Intela BI 44ZX i Celerona 333MHz, kartę grafiki Intel 740Win9xPV4.0, 64 MB Ram-u, dysk twardy Fujitsu-Siemens 4.5 GB i sprawność całości oceniam na jakieś 85 %. Archiwizacja danych na nim zawartych oraz próba zrobienia obrazu dysku nie robi mi problemu gdyby ? Po pierwsze -
    przeprowdziłem diagnostykę sytemu,wyrzuciłem wszelkie niepotrzebne rzeczy (wlaściciel jest facetem i coś tam od czasu do czasu przyniósł sobie do oglądania),po drugie zmieniłem na starcie zasilacz na Modecoma Feela 300 W (dla takiej maszyny pewnie starczy)-poprzenik mial 9 lat i miał już dosyć- mierzony miernikiem wykazywał spadki powyżej tolerowanych 5%.Sprawdziłem pamięc Memtestem b/u. Jednak niepokoi mnie komunikat "powitalny" w trakcie ładowania systemu brzmi tak
    C:\>arswait
    złe polecenie lub nazwa pliku
    C:\>z:login
    nieprawidlowe określenie dysku
    C:\>setblaster=A220I7D1T2
    i dopiero potem standardowy wiersz :zakończono obsługę strony kodowej i uruchamia się system.
    Poproszę Kolegów o pomoc-może jest na to jakaś rada.
    Acha ,żebym nie dostał bury dodam, że jest w tym jeszcze napęd CD Asusa ,stacja dyskietek (nie doszukiwałem się producenta)a na dysku utworzone dwie partycje.
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Witam.
    A tak konkretnie to co jest problemem? Coś się dzieje z systemem? Bo same w/w komunikaty znaczą tylko tyle, że w autoexec.bat są wywoływane pliki, których system nie może znaleźć. Konkretnie:

    polecenie arswait.exe (lub inny wykonywalny o tej nazwie)

    polecenie login.exe (lub inny wykonywalny o tej nazwie) jest wywoływane z partycji Z, której jak widać nie ma

    setblaster=A220I7D1T2 jest błędnie wpisany, powinno być:
    set blaster=A220 I7 D1 T2
    jest to ustawienie zmiennej środowiskowej dla dosowego sterownika karty dźwiękowej zgodnej z SB

    Co do dwóch pierwszych - proponuję wyszukać na dyskach pliki o takich nazwach (bez rozszerzenia) - i jeżeli istnieją, podać do nich prawidłowe ścieżki. Jeżeli nie istnieją, to można wywalić te linijki z autoexec.bat - skoro system po załadowaniu działa prawidłowo.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 13  
    Dziękuje za tak ekspresową odpowiedź, ktora juz mi dała odpowiedź na moje pytania? Przepraszam za niedokladne przepisanie,ale poruszam sie z kartką między pomieszczeniami w ktorych stoją komputery. System jako taki sprawuje się teraz dobrze (pracowałem nad nim od 11.00)z malymi przerwami i pozostał mi tylko opisany problem. A niespodzianek w nim było sporo-ze znajomego geodeta to moze i dobry ale komputer, ktory praktycznie służy do tych dwóch programów a to co w nim znalazłem było godne podziwu a dodam tylko, że nigdy nie korzystał na nim z internetu.Temat zamykam !