Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

M3401SD Koncert - konserwacja

Daclaw 31 Jan 2007 11:37 1497 3
phoenixcontact
    Daclaw
    Level 10  
    Witam serdecznie.

Otóż mój szpulak prezentuje kilka nieco irytujących zachowań, które chciałbym wyeliminować. Nie mam żadnej serwisówki i nie wiem co zastanę wewnątrz, a marzy mi się załatwienie sprawy w jeden dzień i kompleksowo. Może ktoś zorientowany mógłby podpowiedzieć?

1) Hamulec szpuli lewej ostatnio zaczął "porykiwać" przy hamowaniu przewijania wstecz. Co się z tym robi - czyści? smaruje? trzeba wymienić jakiś element cierny? Jeśli tak, to jaki?

2) Licznik chodzi poprawnie tylko przy odtwarzaniu. Przy przewijaniu nie nadąża, więc nie nadaje się do poszukiwania miejsc na taśmie. Dodatkowo nie daje się "zresetować" - naciśnięcie resetu ewentualnie przesuwa pojedyncze cyfry o jedną pozycję, ale nie cofa ich do zera. Czasem zdarza się, że przy resecie jakaś cyfra (albo kilka) stanie w połowie i licznik się wtedy zacina. Co tutaj należy zrobić - wyczyścić czy psiknąć jakimś WD-40?

3) Potencjometry potrafią w pewnycha zakresach przerywać. Można czymś je potraktować dla rewitalizacji, czy lepiej od razu wymienić (zakładam, że nowe tego typu powinny kosztować grosze)? Czy da się skądś dowiedzieć, jaki jest ich typ, żeby ew. kupić nowe przed rozebraniem szpulaka?

Z góry dziękuję za wszelkie rady. :)
    Pozdrawiam. :)

P.S Czy używając z Koncertem taśm np. ORWO 123 (180m, szpula 10cm) można zrobić krzywdę magnetofonowi lub taśmie? Próbowałem i nic się nie stało, ale chcę wiedzieć, czy na przyszłość dać sobie spokój, czy nie. [/img]
  • phoenixcontact
    renegat...
    Level 22  
    witam
    1-nie wiem ja bym rozkrecił i oblukał ten hamulec pewnei wystarczy czyszczenie
    2-pewnie pasek sparciał wymien na nowy z tym resetem to tez nalezłao by rozkrecic i zoabczyc czemu nie resetuje napewno uszkodzenei bedzie widoczne
    3-potencjometry mozna spróbowac przeczyscic np kontaktem ewentualnei zoabczyc czy sie nie rozlatuja bo slizgacz moze nie w kazdym miejscu dociskac albo ze wzgledu na syf w srodku albo cos ze slizgaczem.jak to nie pomoze wymien potencjometry na nowe.Ich typ bedzie podnay na ich obudowie jezeli chodzi o charakterystyke
  • phoenixcontact
    JanPeter
    Level 11  
    Ad. 1: Niech ręka boska broni od smarowania typowymi smarami!! - sam przez to przeszedłem, będzie jeszcze gorzej - można zniszczyć sprężyny hamulcowe. "Porykiwanie" to niestety cecha wrodzona tych hamulców. Spowodowane jest to faktem, iż czasami taśma hamująca nieco zjeżdża z przyklejonej do rotora prowadnicy z szorstkiego materiału. Sprawdź sprężynę, co naciąga metalową taśmę hamulca - najprawdopodobniej się rozciągnęła. Wymień ją na podobną. Nie zakładaj zbyt grubej, bo elektromagnes odsuwaczy może byc dla niej za słaby.

Ad. 3: Potencjometry posiadają przesuwne osłonki z plastiku i żadne brudy właściwie nie mają prawa się tam znaleźć - możliwe, że w Twoim egzemplarzu osłonki są uszkodzone - zrób tak, jak Pan wyżej radził.

Ad. P.S: Nigdy nie stosuj szpul o średnicy wewnętrznej mniejszej, niż 6 cm (czyli szpule o zewnętrznej 18 cm)!
    Passat GT
    Level 17  
    Witam, mam okazję kupić Koncerta z małą wadą, dokładniej mówiąc, lewy napinacz wygląda jakby się zatarł, jest stale zablokowany w górnym położeniu i nie idzie go przesunąć w dół, powoduje to za szybkie rozwijanie się taśmy z lewej szpuli i brak prawidłowego naciągu, co skutkuje wkręcaniem taśmy między gumowe koło dociskowe a oś koła zamachowego. Wie ktoś, co może być powodem takiego zachowania i czy da się to naprawić samodzielnie ?