Witam,
xaver23 napisał: no to teeraz jak ja to rozumuję :
istnieją 2 częstotliwości graniczne dla których wykres przyjmuje określone wartości .
w kolejności rosnącej pulsacji
ω, to charakterystyka częstotliwościowa ma biegun dla
ωr, kiedy mianownik jest równy zero, czyli dla:
1 - 2•ωr²•L•C = 0 ==>
ωr = 1/√(2•L•C), oraz zero dla pulsacji
ωs, kiedy licznik jest równy zero, czyli dla:
1 - ωs²•L•C = 0 ==>
ωs = 1/√(L•C).
xaver23 napisał: Dla f=0 cewka to zwarcie kondensator rozwarcie a więc mamy dla f=0 K(ω)=[0•L2]/[0•(L1+L2)] czyli startujemy od takiej wartości :d
No nie zupełnie tak, ponieważ czwórnik nie jest obciążony, wobec tego napięcia z wejścia przenosi się na wyjście (kondensator dla prądu stałego w stanie ustalonym stanowi przerwę, a cewka zwarcie).
xaver23 napisał: Dwa charakterytyczne punkty to ωL1=1/(√L2C) co też zgadza się na wykresie.... Ale jak dalej... Kiedy co jest co...
Teoretycznie to mając dane 3 wykresy żaden z nich nie startuje od 1
Ale jest jeszcze podpowiedź;
D. Inna...
xaver23 napisał: Quarz jak wytłumaczyć że wykres ten ma dwa takie charakterytyczne punkty??? Nie chodzi mi tutaj o wyprowadzenia tylko to musi się wziąśc z tego że dla określonej częstotliwości coś jest zwarciem coś rozwarciem....
Dla kondensatora w miarę wzrostu ω spada jego Z , w cewce na odwrót...
Analiza obwodu (czwórnika, czy filtru) za pomocą zapisu operatorowego i przejście do charakterystyk amplitudowych i fazowych dla układów fizycznie realizowalnych prowadzi do analizy ułamka wymiernego złożonego z wielomianów, a dla takiego ułamka:
L(ω)/M(ω) pierwiastki wielomianu jego licznika, czyli
L(ω) = 0 dają zera (
ωs_l) w charakterystyce przenoszenia,
natomiast pierwiastki wielomianu mianownika:
M(ω) = 0 dają bieguny (
ωr_m).
Dopisałem do do oznaczenia znaczniki
s i
r ponieważ kojarzy się to z rezonansamil szeregowym i równoległym.
Natomiast
l i
m, to liczby owych pierwiastków odpowiednio licznika i mianownika.
xaver23 napisał: Co do linii długiej
Śmiem przypuszczać że dla napięcia dla fali obojętniej jakiej jest to
dla zwarcia sin
dla rozwarcia cos
Jeszcze tylko dziś do snu posiedzę nad wyprowadzeniem tego bo na szybko to mam problemy :d
Zauważ, iż w podanych przeze mnie równaniach są tam sinusy i cosinusy hiperboliczne...
Dla argumentu urojonego fukcji hiperbolicznych da się je przedstawić jako liczby rzeczywiste, lub urojone sinusa, lub kosinusa trygonometrycznego.
Tu kłaniają się
uogólnione wzory Eulera:
exp[j•Z] = cosZ + j•sinZ ,
exp[-j•Z] = cosZ - j•sinZ , gdzie;
Z - dowolna liczbna zespolona;
Z = a + j•b.
xaver23 napisał: Dodano po 32 [minuty]:
jeszcze jedno małe pytanie mam przy wyznaczaniu elementów trójnika czwórnika ( takiego np jak wcześniej) czy może się zdażyć że np parametr R12= - coś tam?? Czy może zaistnieć taka sytuacja?? Bo jak długo żyję nie widziałem jeszcze rezystancji na minusie......... może się mylę...
W zapisie parametrów czwórnikowych (czy w ogólności n-wrotnikowych) tak, jak nabardziej jest to możliwe.
Prosty przykład z prądu stałego; jeśli zastrzałkujesz rezystor o rezystacji
R źródłowo, czyli strzałki prądu
I i napięcia
U będą w tym samym kierunku, to by być w zgodzie z Prawem Ohma i drugim Prawem Kirchhoffa (dla obwodu formalmego) należy zapisać:
I = -U/R, lub
U = -I•R, a wtedy;
R = -(U/I), oczywistym jest, iż jeden z owych kierunków w rzeczywistośći musi być przeciwnym z kierunkim przyjętym za dodatni.
Pozdrawiam