Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Man brak świateł

mariusz augustyniak 31 Sty 2007 23:12 7912 12
  • #1 31 Sty 2007 23:12
    mariusz augustyniak
    Poziom 9  

    mam problem z światłami długimi w manie m 2000 mijania są w porządku po przełączeniu przełącznikiem nie świecą swiatła ani lampka kontrolna czy bezpieczniki od tych świateł są po stronie pasażera bo na światłach mijania wyciągałem wszystkie i świeciły czy to jest wina przekażnika czy przełącznika
    pomóżcie.....

    0 12
  • #2 31 Sty 2007 23:50
    manio
    Poziom 2  

    Jest to przełącznik świateł ale nie ten przy kierownicy tylko ten włącznik świateł rozbierz go bo to on napewno

    1
  • #3 01 Lut 2007 10:38
    mariusz augustyniak
    Poziom 9  

    ten którym włącza się światła pozycyjne i mijania mam schemat ale nie wiem jak go tu umieścić

    0
  • #4 01 Lut 2007 10:48
    viper555
    spec od auto-elektro

    A czy sygnał świetlny jest:?:

    0
  • #5 01 Lut 2007 10:53
    mariusz augustyniak
    Poziom 9  

    skąd ten sygnał ma wychodzić sprawdzałem z przełacznika świateł przy zmianie na długie nie ma prądu na żadnym kabelku

    0
  • #6 01 Lut 2007 10:57
    viper555
    spec od auto-elektro

    Sygnał świetlny czyli blinda wychodzi z przełącznika zmiany świateł pociągasz wajchę do góry.P

    0
  • #7 01 Lut 2007 11:07
    mariusz augustyniak
    Poziom 9  

    jeżeli z przełacznika ma wychodzić prąd to ani przy przełaczaniu ani pociąganiu do góry go nie ma nie świeci się też lampka kontrolna można by podać prąd bezpośrednio ale nie wiem pod który przewód iżeby coś nie zkopcić

    0
  • #8 01 Lut 2007 11:14
    viper555
    spec od auto-elektro

    Jeżeli z przełącznika nie wychodzi żaden prąd to ewidentnie uszkodzony przełącznik ponieważ zasilanie z klawisza jest bo świecą krótkie. Podłączając na krótko nie powinieneś nic spalić byle nie dotknąć styku masowego,i oczywiście po przełączeniu w pozycję długich na przełączniku jest zasilanie z klawisza.P

    0
  • #9 01 Lut 2007 11:48
    mariusz augustyniak
    Poziom 9  

    próbowałem przez żarówkę ale nic się nie działo powinna zadziałać cewka przekaźnika na schemacie przekażnik jest wspólny dla jednych i drugich świateł
    Man brak świateł

    0
  • #10 01 Lut 2007 12:19
    viper555
    spec od auto-elektro

    Wg schematu wszystko pasuje ponieważ S111 to klawisz podający zasilanie na przekaźnik K119 ,który podaje zasilanie na przełącznik zespolony S 108 i z przełącznika przez bezpieczniki do żarówek. P

    0
  • #11 01 Lut 2007 12:43
    mariusz augustyniak
    Poziom 9  

    widocznie miał założone halogeny i się wypalił się styk ale gdzie są bezpieczniki od świateł bo wyciągałem wszystkie po kolei z skrzynki a mijania się świecą
    Man brak świateł

    2
  • Pomocny post
    #12 01 Lut 2007 13:01
    viper555
    spec od auto-elektro

    A pdłączałeś na krótko bo skoro z przełącznika nie wychodzi prąd to tam szukaj. Wyjścia to masz 56b i 56c zobacz na przełączniku oznaczenia i do nich podłącz prąd jeden to krótkie drugi to długie.P

    1
  • #13 01 Lut 2007 13:35
    mariusz augustyniak
    Poziom 9  

    auto przyjedzie w sobotę to pokombinuje na razie dzięki pozdrawiam

    0