Witam. Mam zamiar zrobic regulatory do trzech wiatrakow. Jeden sterowany potencjometrem i dwa temperatura. Jestem poczatkujacym elektronikiem i nie wiem jek sie do tego zabrac. Slyszalem ze nie moze byc sam potencjometr(termistor). Czy to prawda???? Najlepiej by bylo gdyby ktos dal schemat.
Za odpowiedz z gory dziekuje.
Witam .
Troszkę Ci podpowiem .
W pierwszym przypadku potrzebujesz układ LM555 tranzystor MOSFET , potencjometr i kilka drobnych elementów . LM555 pracował będzie jako generator PWM a szerokość impulsów zależna będzie od ustawienia potencjometru .
W drugim przypadku potrzebne będzie dokładnie to samo co w pierwszym tylko że potencjometr regulacyjny zastąpić trzeba termistorem .
To tak w skrócie .
Mam w zasadzie podobny problem/zadanie.......regulator obrotów wentylatora w zależności od temperatury.
Poczytałem już wszystko do czego udało mi się dotrzeć na forum na ten temat. Jedni proponują sterowanie poziomem napięcia.....inni zachwalają PWM (nie pomyliłem pojęć ?? .
Ponieważ jestem w sumie słabo zaawansowany w elektronice....poproszę was o pomoc.
Pomijając fakt, że prosił bym o dobranie elementów (symbol diody....i układu wykonawczego - tranzystora).....to by układ był sterowany temperaturą zamiast potencjometru 1000k trzeba by wstawić termistor (i to raczej małych rozmiarów ze względu na fakt, że ma się zmieścić między radiator a procek lub po prostu między żeberka radiatora).
Zapewne w szereg z termistorem jakiś potencjometr........
Nie wiem tylko czy termistory maja taka rezystancje (1000k) ....nie wiem również czy nie ma błędu w tym schemacie i czy tam ma być 1000k ?
Jeżeli jednak ma być ....to zapewne trzeba jakoś to sprytnie zrobić by jednak termistor (o rezystancji stosunkowo niewielkiej) miał wpływ na cały układ - czyli, by rzeczywiście regulował.
Proszę o pomoc - przemyślenia, może jakieś modyfikacje schemaciku z linku ??