Witam !
Jestem w trakcie projektowania urządzenia do sterowania oświetleniem na Ledach dużej mocy.
Zastosowanie domowe - oświetlanie pomieszczeń użytkowych.
Chciałbym, aby te urządzenie dostarczało oświetlenie w razie awarii zasilania 230V.
Kwestia ta jest tematem tego postu.
W czasie normalnej pracy, jest zasilane z zasilacza impulsowego, lub prosto z transformatora toroidalnego (złącze CON7).
Napięcie zasilania, to 10-40Vdc, w zależności od mocy zastosowanych diod.
W przypadku zaniku zasilania zewnętrznego, przekaźnik automatycznie jest zwalniany i źródłem energii dla Power Ledów jest akumulator o odpowiednim napięciu
Na stałe do urządzenia ma być podłączony akumulator.
Na razie nie przewidziałem układu ładowania akumulatora.
Pytanie dotyczy przekaźnika, sterującego wyborem źródła zasilania.
Nie jestem pewien, czy jest to optymalne rozwiązanie.
Zależy mi na żywotności baterii w trakcie spoczynku.
Wyjaśnienia:
PVCC i PGND zasilają obciążenie, czyli ledy mocy.
Układ BSP450, to tzw. ProFet, czyli mosfet z zabezpieczeniami przeciwzwarciowymi, przeciw wyładowaniom ESD, no i może być sterowany poziomami logicznymi prosto z mikrokontrolera. Na wejściu Vbb, jest dren, oraz podaje się tu zasilanie profeta. Na "Out" jest źródło.
Gałąź VDD to +5V.
Podwójna dioda D4 - BAR43C jest potrzebna, aby spadki napięcia na lini zasilania (podczas zbyt dużego obciążenia), nie wysysały prądu z kondensatora C15.
Dzielnik napięcia na akumulatorze, służy do monitorowania stanu naładowania akumulatora.
Byłbym bardzo wdzięczny za opinie, a w szczególności te negatywne.
Pozdrawiam.
Michał Kaczmarczyk
Jestem w trakcie projektowania urządzenia do sterowania oświetleniem na Ledach dużej mocy.
Zastosowanie domowe - oświetlanie pomieszczeń użytkowych.
Chciałbym, aby te urządzenie dostarczało oświetlenie w razie awarii zasilania 230V.
Kwestia ta jest tematem tego postu.
W czasie normalnej pracy, jest zasilane z zasilacza impulsowego, lub prosto z transformatora toroidalnego (złącze CON7).
Napięcie zasilania, to 10-40Vdc, w zależności od mocy zastosowanych diod.
W przypadku zaniku zasilania zewnętrznego, przekaźnik automatycznie jest zwalniany i źródłem energii dla Power Ledów jest akumulator o odpowiednim napięciu
Na stałe do urządzenia ma być podłączony akumulator.
Na razie nie przewidziałem układu ładowania akumulatora.
Pytanie dotyczy przekaźnika, sterującego wyborem źródła zasilania.
Nie jestem pewien, czy jest to optymalne rozwiązanie.
Zależy mi na żywotności baterii w trakcie spoczynku.

Wyjaśnienia:
PVCC i PGND zasilają obciążenie, czyli ledy mocy.
Układ BSP450, to tzw. ProFet, czyli mosfet z zabezpieczeniami przeciwzwarciowymi, przeciw wyładowaniom ESD, no i może być sterowany poziomami logicznymi prosto z mikrokontrolera. Na wejściu Vbb, jest dren, oraz podaje się tu zasilanie profeta. Na "Out" jest źródło.
Gałąź VDD to +5V.
Podwójna dioda D4 - BAR43C jest potrzebna, aby spadki napięcia na lini zasilania (podczas zbyt dużego obciążenia), nie wysysały prądu z kondensatora C15.
Dzielnik napięcia na akumulatorze, służy do monitorowania stanu naładowania akumulatora.
Byłbym bardzo wdzięczny za opinie, a w szczególności te negatywne.
Pozdrawiam.
Michał Kaczmarczyk