Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Belstar 2896 TSN - przebicie trafopowielacza.

makaroff 03 Feb 2007 17:05 3522 7
    makaroff
    Level 13  
    Witam!
    Telewizor jak w temacie przestał działać. Po włączeniu na ekranie widnieje coś jakby kolorowa plama, coś głośno "bzyczy" i śmierdzi spalenizną.
    Po zdjęciu obudowy nie stwierdzono żadnych wizualnych oznak aby coś tam w środku się spaliło. Zrobiłem fotografię , na której widać przebicie.

TV Belstar 2896 TSN - przebicie trafopowielacza.
    kliknij żeby powiększyć

Mam pytanie czy sobie moge sam z tym poradzić nie znając się na naprawianiu telewizorów?
    Co to za element i czy jego wymiana pomoże?
    ewentualnie jakiś dobry serwis RTV w Krakowie?
  • Helpful post
    stanislaw piechucki
    Level 36  
    To trafopowielacz,wymiana uzdrowi TV,trzeba zalozyc wyregulowac i jesli nic innego nie padlo to bedzie dobrze,ale musisz miec jakies pojecie.Sam zdecydujesz.Tymczasem.
  • Helpful post
    napora5
    Level 16  
    do wymiany trafopowielacz nie włączaj niebezpieczeństwo dalszych uszkodzeń w tym procesora
    makaroff
    Level 13  
    Na tym elemencie jest ciąg cyfer:
    1352 5025
    4257 65
    5
    4799
    4936

Które oznaczenia są w nim najważniejsze tak żeby sprzedawca wiedział o jaki chodzi? I najważniejsze:) - czy w ogóle jest możliwość dokupienia tej części i jaki jest orientacyjny koszt?
  • Helpful post
    Mirek Z.
    Moderator
    Trafopowielacz 1352.5025 firmy ELDOR, orientacyjna cena 70,-zł. Nowe wykonania mają grubszy "komin", z którego wychodzi kabel WN. Dobry zamiennik firmy DIEMEN - HR7924. Są też tańsze zamienniki (innych producentów), ale ich zakup to pewne ryzyko (jakość wykonania).
    makaroff
    Level 13  
    Byłem dziś na giełdzie i nigdzie nie mogłem znaleźć Eldora, za to nabyłem HG 3345 Switzerland. Sprzedawca sprawdzał w katalogu więc mam nadzieje, ze to dobry zamiennik. Dziwi tylko cena 40zł, o 5zł różnicy od "chińczyka".
    Spróbuje to wymienić może się uda:-)
  • Helpful post
    Mirek Z.
    Moderator
    Typ właściwy, powinien działać. Różnica cen, o której piszesz, w sklepie w którym najczęściej kupuję, jest większa - HG 29,- a chińczyk 14,-. Przed wymianą ustaw wstępnie pokrętła na trafo - FOCUS na ok.1/2 zakresu (mniej ważne), SCREEN na ok. 1/3 zakresu (w każdym razie podobnie jak w wymontowanym). Ustawienie SCREEN po załączeniu - podkręć powoli w prawo do wystąpienia tzw. linii powrotów, cofnij do ich zaników i jeszcze troszkę (najlepiej na ciemnym tle). FOCUS - ostrość, to chyba wiadomo, że na najlepszą (np. na telegazecie). Sprawdź na płycie (przed montażem), czy na pewno nie widać na odejściach z trafo spalonych rezystorów. Powodzenia.
    makaroff
    Level 13  
    ok wymieniłem trafopowielacz tylko jest problem a mianowicie nic nie widać na ekranie. Troszkę słychac jakby delikatne stukanie spod tej "słuchawki" na kineskopie. Nie wiem czy ją dobrze założyłem, czy powinna być pod określonym kątem, czy tam sa jakieś styki? Wetknąłem to na chybił trafił bo nie zauważyłem tam nic takiego.
    Czy może przed regulacją FOCUS i SCREEN to normalne?
    Podczas regulacji SCREEN można było zauważyc na ekranie paski lub ciemne tło bez pasków. Przy wyłączaniu widać na środku rosbłysk a podczas włączania widac przez moment paski a potem ciemny ekran. Co z tym można począć?
    Chyba, że te paski to linie powrotu? Czyli mam ustawić ciemne tło "przed" liniami a nastepnie manipulować FOCUSem?
    P.S. Rezystory wyglądaja ok

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie oraz pomoc!

Pozdrawiam! makaroff