Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5412 i napiecie stałe na opornikach emiterowych.NAPRA

05 Lut 2007 10:59 5712 33
  • Poziom 15  
    Witam , posiadam radmorka jak w opisie , napiecie zasilania na 3i 4 kołku niemal ksiazkowe 18,1v i 42,1v.
    Radmor miał spalone koncowki mocy , jednak o dziwo udało mi sie kupić takie same jak oryginalne tj . bd 649 i bd 650!!
    Kolektory koncowek mam podpiete przez rezystory 68ohm 5w.
    Gdy załanczam radmorka bez pionowych płytek B6 to zabezpiecienie swieci i prawy wskaznik wysterowania tez swieci (prawie na max) , po około 3 sekundach przekaznik załancza dioda zabezpieczenia gaznie i wskaznik wysterowania tez gaśnie.
    W tym momencie na rezystorach emiterowych tych ceramicznych mam 0V czyli tak jak powinno być!!
    Zupełnie inaczej dzieje sie gdy mam włożoną którąś płytke B6 , wtedy to przekaznik nie chce sie wogule przełączyć , a na rezystorach ceramicznych mam na jednej płytce 36v a na drugiej 26v.
    Na poczatku ba ubydwu płytkach było 36v lecz gdy diode D601 zastąpilem dwiema 1N4148 połączonymi szeregowo , po zmianie na ubydwu płytkach napiecie wynosiło 26v.
    JEdnak przyjednej jeszcze kombinowałem , zamieniałem tranzystory i tym podobne , no i teraz na niej jest 36v.
    Wszystkie rezystory sa ok , zaden z nich nie odbiega wiecej niz 7% od schematu.Dodam ze mam płytki B6 z dwoma bd140 i r604 r605 ma po 1,2kohma.
    Wszytskie półprzewodniki sprawne na płytkach , diody zmienione na 1N4148 , a tranzystorki wszytkie wylutowywane i sprawdzane na mierniku , dodatkowo nawet zmieniałem je na inne tego samego typu - bez rezultatu.
    Siedze juz nadnim 3 dni i nie umiem nic wykombinować , to poprostu wydaje mi się niemozliwe zeby byłow syztko dobrze a mimo to nic nie działa.
    Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc.
    P.S.
    JEsli ktos chce napisac ze podobne tematy już były to nie musi bo przeglądam je juz 3 dni , cały czas kombinuje i nic!!!
    Prosze o pomoc, jakąś sugestie obojetnie byle to ustrojstwo wreszcie odpali.
  • Poziom 31  
    a czy na 100% tranzystory koncowki mocy sa sprawne?? a jesli tak to musisz szukac w tej piponowej płytce powymieniac obowiaskowo elektrolity oraz posprawdzac czy opory nie sa rozwarciem lub zwarciem..ooraz wszystkie połprzewodniki musisz miec pewnosc ze wsztko gra
  • Spec od sprzętu Unitra
    Po pierwsze to o jakich rezystorach piszesz wpietych w kolektory koncowek 68Ω????????Po drugie to wylutuj tranzystory mocy i wtedy sprawdz czy niema stalego na wyjsciu.
  • Poziom 15  
    Pisze ze koncowki mocy darlingtony sa nowe , sa w 100% sprawne i zabezpieczone przez rezystor 68ohm wpiety miedzy zasilanie z płyty a kolektor układu darlingtona.
    Mowie o napieciu stałym na rezystorach ceramicznych emiterowych tych co maja 0,68ohma.
    Gdy mam wyciagniete płytki mam na tych razystorach ceramicznych (dokłądniej to sa r504 r505) 0v gdy włoze płytki B6 pojawia sie na tych rezystorach 35v- na drugim kanale mam tak samo.
    Wczesniej nazywałem je rezystorami emiterowymi bo sa podpiete bezposrednio pod emitery koncówek mocy.
    Dodam ze na płytkach b6 wszystkie rezystory i półprzewodniki sprawdzałem kilka krotnie i wszytskie sa ok , jak zresztą juz o tym wczesniej pisałem.
    Panowie, prosze przeczytajcie dokłądnie co pisze , bo odpowiedzi na wasze pytania sa zawarte w moim poprzednim poscie.
    Pozdrawiam i liczę na jaką kolwiek pomoc.
    P.S.
    Dziekuje za zainteresowanie tematem!!
    Elektrolity na płytkach B6 takze podmieniałem , wyjasni mi ktoś czemu świeci mi sie linikja ledow z prawego kanału ? Tak jak opisane jest to w poprzednim poscie ?
  • Spec od sprzętu Unitra
    To pisz dokladnie bo nie napisales ze rezystory sluza jako zabezpieczenie!A co do rezystorow 0.68Ω to nie sa one wpiete w emitery tylko jeden jest w emiterze a drugi w kolektorze tranzystorow mocy.Powtarzam wymontuj tranzystory mocy wloz plytki B6 i sprawdz czy masz napiecie stale na wyjsciu.
  • Poziom 15  
    Witam ponownie ,
    Posłuchałem i odlutowałem koncowki bez płytek na opornikach 0,68 ogm mam 0V.
    Po włozeniu jednej z płytek mam -0,3V na tych opornikach , po włozeniu drugiej z płytek mam -12.2V - ta płytka ma wiekszość nowych elementow.
    Skad te napiecie ujemne ?
    Pozdrawiam
    P.S.
    Nie wiem jaki masz schemat ale u mnie na schemacie oporniki 0,68ohm obywda sa podpiete jednym koncem do emiterów koncowek mocy a drugim są połaczone miedzy sobą.
  • Spec od sprzętu Unitra
    Sluchaj schemacik mam dobry,jak widzisz sam po wylutowaniu konca mocy masz napiecie na wyjsciu wiec jest to niedobrze!Sprawdz tranzystory stwerujace! P.S Wiesz gdzie jest emiter w tranzystorze?Tam gdzie strzalka!Wiec spojrz jeszcze raz na schemat!
  • Poziom 15  
    Powiem ci ze obaj mieliśmy racje, w jednym kanale rezystory sa do emiterów a w drugim jeden idzie do emitera bd649 a drugi do kolektora bd650!!!
    Bynajmiej u mnie na schemacie tak jest , O ile sie nie myle to w ukłądzie darlingtona jest tranzystor sterujący i tranzystor mocy razem , wiec chyba nie mam jak tego sprawdzic chyba ze sie myle ?
    Koncowki mocyto ukłądy darlingtona bd650 i bd649.
    Pozdrawiam
  • Spec od sprzętu Unitra
    Ale w dwoch kanalach musi byc i jest jednakowo!!!!!!!!!
  • Poziom 15  
    to ja mam jakis felerny schemat chyba.....
    Aby nie być gołosłownym ponizej zamieszczam fragment z mojego schematu gdzie rezystory sa połączone jak pisałem wcześniej na jednym kanale do emiterów na drugim do emitera i colektora.
    Schemat pobrany z elektrody.
    Pozdrawiam.
    Co powinienem sprawdzić jeszcze w moim radmorku , czy problem tkwi na płytkach B6 czy moze gdzieś indziej ? Czy dla BAP811 dobrym zamiennikiem sa dwie sztuki 1N4148 połączone szeregowo ?
    Pozdrawiam
  • Spec od sprzętu Unitra
    W tych schematach jest cos namieszane ja na swoim tez tak mam.Nie moze byc w jednym kanale tak a w drugim inaczej!Prawidlowo ma byc ze rezystory te sa w emiterach.Wylutuj koncowki i zmierz co idzie na ich bazy ma byc napiecie na bazie T505 ma byc +1,15V a na bazie T506 -1,15V jesli jest inaczej to nawet nie lutuj koncowych tranzystorow!

    Dodano po 12 [minuty]:

    Obawiam sie ze diody BAP811 nie mozna zastapic dwiema sztukami 1N4148 dlatego ze diody te pelnia inne funkcje.Ta pierwsza to dioda stabilizacyjna a druga to impulsowa,lepiej kup taka jak ma byc lub podobna np.BAP812 bo z powodu niej mozesz miec te problemy!
  • Poziom 15  
    W tym problem z etych diod BAP811 i 812 juz dawno nie prosukują ;/
    Ma alelktrodzie znalazłem ze niby mozna je zastapic taki dwiema , wiec tak zrobiłem.
    Znalezłem to w opisie przeróbki zamieszczonego przez pana Peterman.
    Też własnie miałem wątpliwości co do takięj zamiany.
    a czy dioda BAP95 to tez dioda impulsowa ? I czy taka BAP 95 moge zastąpić 1N4148?
    Ide pomierzyć napięcia i zaraz dopieszę co i jak.
    Pozdrawiam
    P.S.
    Na wyciegnietych płytkach na bazach tranzystorów nie ma napięcia!!
    Po włozeniu płytki i sprawdzeniu wyprowadzenia z płyty na baze tranzystora (przy wylutowanym tranzystorze) napięcie na nim wynosi na t503(bd650)33V
    Na t502(bd649)35V !!
    Przy wlutowanych tranzystorach i wpietych płytkach B6 napięcie wynosi dla t503 25v dla t502 27v !!
    Wiec troszke zawyzone :P
  • Spec od sprzętu Unitra
    Te drugie diody mozesz zastapic ale po co jesli sa dobre to je zostaw tak samo ta BAP811
  • Poziom 15  
    Właśnie nie wiem czy BAP811 jest dobra bo nie mozna jej przemierzyć ;/
    W poprzednim poscie sa podane napięcia na bazach.
  • Spec od sprzętu Unitra
    A kto kazal Ci wlutowywac koncowe tranzystory?Chyba ze chcesz je z dymem puscic?!Jakie masz napiecie na emiterach tranzystorow w parze roznicowej?Jesli masz ta stara diode BAP811 to ja wlutuj i sprawdz jeszcze raz napiecia BEZ tranzystorow mocy!!!!!!!Pod warunkiem ze sterujace masz na pewno dobre!!!!!
  • Poziom 15  
    Sprawdzałem napiecia z tranzystorami mocy i bez tranzystorówmocy. Tranzystorom mocy nic sie nie stało bo były zabezpieczone przez kolektor rezystorem 68ohm 5W.
    Powiedz mi ktore to są tranzystory sterujące ?
    Bo mi sie wyda ze są one w układzie darlingtona razem z tranzystorami mocy?
    Wszytskie tranzystory na płytkach b6 sa sprzawne , rezystory tak samo.
    Kazdy był wylutowany i sprawdzany omomierzem.
    Zaraz wylutuje diode bap811 i sprawdze napiecia na bazach.
    Na emiterach jakie są napięcia pisałem w pierwszym poście.
    Pozdrawiam
    P.S.
    Posłuchałem cie i wylutowałem diodke bap 811 i jak włączyłem zaczełos ie dymić z płytki B6!!! Dosyć mocno z kilku elemntow naraz-tak ze nie jestem nawet w stanie okreslic z jakiego ;/
  • Spec od sprzętu Unitra
    Widze ze sie nie rozumiemy.Sprawdzales napiecia na bazach tranzystorow koncowych a teraz masz sprawdzic na emiterach tranzystorow pary roznicowej czyli T601,T602 2×BC237.Tranzystory sterujace to T604 T606.Jaka diode masz wlutowana BAP811 czy dwa razy 1N4148??

    Dodano po 2 [minuty]:

    Sluchaj ja nie kazalem Ci jej wylutowywac tylko pisales wczesniej ze masz 2×1N4148 wlutowane wiec napisalem zebys ja wymienil na stara diode ta co tam byla w orginale czyli BAP811.Czytaj uwaznie co pisze!!!
  • Poziom 15  
    Nie mam na płytce tranzystora t604 , ale mam t605 i t606 obydwa to sa bd 140 , sa one sprawne jak i reszta tranzystorów.
    Zaraz sprawdze napiecia na emiterach tranzystorów 601 602 i napisze.
    W syniku wylutowania diodki poleciał na szczescnie tylko rezystor r611.
    Nic innego nie uległo uszkodzeniu , przysmarzyły sie tylko lekko inne rezystory ale nie zmieniły rezystacji.
    Zaraz odpisze jakie jest to napiecie.
    Ne jednej płytce mam wlutowana bap811 a na drugien 2 diody w szerek 1n4148.
    Pozdrawiam
    P.S.
    T601i t602 mają na emiterach napięcie -12,7V !! poprawka napięcie -24,6V
  • Spec od sprzętu Unitra
    Na obu plytkach masz na emiterach takie napiecie??Tam ma byc -0,6V sprawdz tranzystor T603 no i podejrzenie pada wlasnie na te diody!Musisz tam miec tranzystor T604 BF457 na srodku plytki on sie miesci.
  • Poziom 15  
    Na omomierzu wkazuje ze sa sprawne.
    Racja jest bf , ale takze sprawny.
    Wszystkie półprzewodniki wyglądaja na sprawne mierząc na omomierzu.
    pozdrawiam
    P.S.
    Te piersze napiecie to z tej płytki ktora ma wszystkie elementy oryginalne , jednak na niej poleciał rezystor r611.
    Te napiecie poprawione na czerwono to te z drugiej płytki , ona jest cała sprawna tylko diody ma wszytskie nowe , dwa tranzystory bd140 taz ma nowe i t603 jest nowy.
  • Spec od sprzętu Unitra
    Znow nie czytasz uwaznie!Nie pytam czy na obu emiterach bo i tak one sa polaczone tylko pytam czy na obu plytkach? Czyli lewego i prawego kanalu!!!!Chodzi o plytki B6!!!Masz uszkodzony tranzystor T603 lub diode D601 innej mozliwosci niema albo gdzies cos zwarles przypadkiem.
  • Poziom 15  
    Wiem ze zle przeczytałem ale juz jest poprawione.
    Zwarcia nie ma nigdzie t603 jest nowy... wyglądało by ze dioda , tylko bap811 nie idzie przemierzyć , mozna tylko stwietdzic ze nie ma zwarcia !!
    A te dwie diodki połaczone w szerek nie dają mi 100% pewnosci ze są dobrym zamiennikiem.
    Do pewnosci podmieniłem jeszcze raz , 601 - wstawiłem oryginał bap811 , i t603 tez zmieniłem.
    Jednak bez zmian na emiterach t601i t602 napiecia dalej takie same -23,5V.
  • Spec od sprzętu Unitra
    Wiec wlasnie masz problem,wydaje mi sie ze mozna ja zmierzyc ale pewnosci niemam.Pamietaj w tym miejscu (emitery T601,T602) nie moze byc tak duzego napiecia zreszta masz schemat tam jest wszystko napisane.
  • Poziom 15  
    Dwóch diodek 1n4148 połączonych w szereg tez nie mozna zmierzyć omomierzem a podobno z tego co piszą na elektrodzie bap811 to dwie diody w wspólnej obudowie.
  • Poziom 16  
    co do schematów - troszke logiki, mam taki błędny schemat co wy, w drugiej końcówce, co jest rezystor w kolektorze, jest błędny symbol tranzystora, powinien być PNP a jest NPN

    teraz meritum sprawy: sprawdź napięcie nakolektorach T601 i T602 (płyta B6) powinno być +34,4 jeśli jest inne (zaniżone) sprawdź kontakty połączenia płyty głównej z płytką B6 (lóbią drażnić serwisantów)
  • Spec od sprzętu Unitra
    AuKElMe napisał:
    błędny symbol tranzystora, powinien być PNP a jest NPN
    Zauwazylem ale juz mniejsza o to bo nie w tym problem.
  • Poziom 16  
    co do schematów - troszke logiki, mam taki błędny schemat co wy, w drugiej końcówce, co jest rezystor w kolektorze, jest błędny symbol tranzystora, powinien być PNP a jest NPN

    teraz meritum sprawy: sprawdź napięcie nakolektorach T601 i T602 (płyta B6) powinno być +34,4 jeśli jest inne (zaniżone) sprawdź kontakty połączenia płyty głównej z płytką B6 (lóbią drażnić serwisantów)
  • Poziom 15  
    Witam, na poaczatku mam 35V i pomału spada i zatrzymuje sie na 33V.
    Kupiłem dzis nowe BF... i udało mi sie kupic diodki BAP812 to chyabto samo co 811.
    Wstawie i sprawdze rezultaty o ktorych zaraz napisze.
    Pozdrawiam


    WITAM PONOWNIE,
    Wymieniłem na płytce B6 wszytskie kondensatory orar trnzystor BF.... .
    Lecz bez skutku!!!
    JEdnak po wymienieniu diody BAP811 na BAP812 (innej nie mieli)
    na emitera t601 602 mam -2V !!!!!! Ogromna poprawa!!
    Jednak nie jest to jeszcze -0,6V , na co jeszcze mam zwrucic uwage co, jeszcze nalezałoby poprawić ?

    NO i napiecie na emiterach trnzystorkow t601 602 mam w garcicach -0,6 : -0,8V .
    Wiec chyba dobrze , na wyprowadzeniach do emiterów tranzystorów mocy mam 0,02V czyli tez dobzr , natomiast na bazie jest 35V ;/ .
    Colektor ma prawidłowe zasilanie 36v.
  • Poziom 16  
    alien139 napisał:
    ... i udało mi sie kupic diodki BAP812 to chyabto samo co 811.
    .


    wedłóg katalogu diód:
    BAP811 - dioda krzemowa stabilizacyjna ,napięcie stabilizacji 1,45-1,65V odpowiednik ZTE 1.5
    BAP812 -dioda krzemowa stabilizacyjna, nap. stab. 2,0-2,3V , odpowiednik ZTE 2
  • Poziom 15  
    Juz jest dobrze , nepiecie na emiterach t601 i 602 jest w granicy -0,8 do -0,6 v.
    NA wyprowadzenia z płyty głównej do emiterów koncówek mocy jets -0.02v czyli idealnie, tylko na bazach koncówek mocy napiecie jest za wysokie i wynosi 35v .
    W czym problem?
    Moze zmieni sie to po wlutowaniu koncówek mocy ?
    Prosze o pomoc.
    Pozdrawiam

    P.S.
    Powie mi ktos moze czemu diody wysterowania prawego kanału swiecą jak choinka w czasie gdy jest właczone zabezpieczenie ? Gdy przekażnik przełaczy sie juz w normlany tryb pracy gasną.
    Diody wysterowania lewego kanału zachowują sie normalnie.