Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ricoh 4015 - pół czarnej kartki

remik80 05 Lut 2007 18:06 903 5
  • #1 05 Lut 2007 18:06
    remik80
    Poziom 14  

    witam. problem polega na tym że na górze kopii obraz jest OK natomiast im bardziej w dół tym ciemniej aż do całkowitego zaciemnienia kartki. czyli wychodzi pół czarnej kartki. ułożenie papieru A4, sprawdziłem (podmieniłem od innego modelu) modół bębna, elektrody, wszystkie płyty (zasilacza, główną i wysokiego napięcia) co moge jeszcze zrobić?? proszę o pomoc - pozdrawiam

  • #2 05 Lut 2007 18:17
    clip7
    Poziom 23  

    Sprawdź optykę, czy lustro nie wypadło gdzieś z prowadnicy, czy optyka jest czysta, lampa, spróbuj regulacji odbłyśnikami lampy, odwróć lampę, wywal filtr i wyczyść wentylator.
    Sprawdź jeszcze czy na lustrach nie zaczyna osadzać się para wodna. Ma to miejsce w chłodnych pomieszczeniach. Ale wtedy czarny obszar nie jest stały. Zaczyna się powiększać stopniowo.
    pozdrawiam

  • #3 05 Lut 2007 20:01
    Calculus
    Poziom 25  

    Sprawdź, czy się nie wygiął skaner i czy dobrze jest zamocowana lampa i odbłyśniki, ta maszyna ma dosyć delikatne ramię skanera.

  • #4 05 Lut 2007 20:38
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki

    remik80 napisał:
    witam. problem polega na tym że na górze kopii obraz jest OK natomiast im bardziej w dół tym ciemniej aż do całkowitego zaciemnienia kartki. czyli wychodzi pół czarnej kartki. ułożenie papieru A4, sprawdziłem (podmieniłem od innego modelu) modół bębna, elektrody, wszystkie płyty (zasilacza, główną i wysokiego napięcia) co moge jeszcze zrobić?? proszę o pomoc - pozdrawiam


    A jak sie zachowuje lampa? Czy swieci swiatlem ciaglym? Jak wychodzi obraz przy otwartej klapie, a jaki kopiujac czysta kartke? Jak wyglada kopia A4R? Przebieg maszyny...

  • #5 06 Lut 2007 09:45
    remik80
    Poziom 14  

    juz wszytko jasne - lustro pod czarną pokrywą (te z możliwością regulacji ) - nie wiem jak to sie stało ale na regulacji opadło całkiem na dół - weregulowałem a gwint śrubki zalałem jakimś klejem i jest wszycho ok - dzieki za podpowiedzi - temat zamykam - pozdrawiam

  • Pomocny post
    #6 06 Lut 2007 22:39
    clip7
    Poziom 23  

    Przepraszam, że się wtrącam ale jedna z moich podpowiedzi była chyba bliska rozwiazania problemu - popraw mnie jeśli się mylę. Miło by było i uczciwie gdybyśmy częściej klikali "pomógł" za podpowiedzi pomagające rozwiazać problem.
    Tylko tyle.
    pozdrawiam

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME