Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Duzy Pobor Pradu Na Postoju - 0,3A

sliver1 06 Feb 2007 17:06 6393 13
e-mierniki
  • #1
    sliver1
    Level 22  
    sprawdzilem wczoraj jaki jest pobor pradu na postoju gdy wszystko jest wylaczone i wyjety kluczuk, centralny nie aktywny. okazalo sie, ze jest az 280mA!! po zamknieciu auta z pilota spada do 150mA(wyglada na to, ze wtedy jest cos odlaczane). szukac usterki czy to normalne, ze na postoju jest 0,3A a po zamknieciu centralnekgo - 0,15A??
    samochod to vectra b po liftingu 1.6, centralny zamek fabryczny, alarmu nie mam, z dodatkowych rzeczy jest tylko radio pioneer i centralka lpg al-700.
  • e-mierniki
  • #2
    AnndY
    Level 11  
    obstawaim radio jak jest wpiete w baterię.
    panasonic robił mi taki psikus.
    cntralka al'a ma własne poddtrzymanie pamieci i nie powinna ciagnąć.
  • #3
    cardiag
    Level 30  
    za duzy pobór. Sprawdz czy nie swieci gdzies jakas lampka, odłącz radio, sprawdź ile bedzie wtedy. Przyzwoity wynik to 20-50mA jesli to nie pomoże musisz odłączać po kolei wszytsko i sprawdzać
  • e-mierniki
  • #4
    procekkk
    Level 24  
    odlaczaj po koleji bezpieczniki na zamknietym aucie i sprawdzaj przy ktorym spadnie pobierany prad, a zacznij od radia,
  • #5
    Jozef199
    Level 20  
    Taki prad pobiera syrena alarmu z wlasnym podtrzymaniem Czesto wylewa sie elektrolit akumulatorkow robi zwarcie i ladowarka caly czas je laduje
  • #6
    sliver1
    Level 22  
    odlaczylem radio, centralke lpg i diode pseudoalarmu z przkaznikiem podlaczonom pod wiazke radia i.... jest 50mA, z LPG - 100mA, z LPG i dioda - 110mA wiec chyba ostatecznie tak moglo by byc.
    okazalo sie problemem jest radio - pioneer 7700. jak sadzicie - jest uszkodzone czy tak te radia maja??
  • #7
    stas_m
    Level 12  
    to jest normalne prawie kazde radio po wyłaczeniu do stanu czuwania pobiera jakis prąd. Moje pobiera okolo 100mA.
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    sliver1
    Level 22  
    stas_m wrote:
    to jest normalne prawie kazde radio po wyłaczeniu do stanu czuwania pobiera jakis prąd. Moje pobiera okolo 100mA.


    skoro to jest normalne to dlaczego pisza na forach, ze cala elektronika w aucie nie powinna brac wiecej jak 50mA?? jak bedzie brac wiecej to po tygodniu nie odpalisz silnika przeciez... pozatym moje radio bierze ok. 170mA.
  • #10
    procekkk
    Level 24  
    ponad 100mA to jest juz sporo, wiec zasilanie radia zaleca sie podlaczac pod "15"-ke czyli po zaplonie.
    150mA to juz moim zdaniem max jaki jest dpouszczalny, chociaz nie wiem jakie sa ogolne normy, trudno powiedziec, to zalezy czy jest centralny, alarm, itp
  • #12
    sliver1
    Level 22  
    sigi wrote:
    Dopuszczalny pobór prądu z akumulatora wg. mnie to 0,04 A.

    Pozdrawiam.

    to co tu teraz zrobic jak oryginalna instlacja auta bierze u mnie 0.05A, centralka LPG drugie tyle (Autronic AL-700) + radio 0.17A...??
  • #13
    AnndY
    Level 11  
    zakupić dwa przekazinki i wpiać je, jeden w zasilenie al'a a drugi radia a sterowane od kluczyka. za bezpiecznikami powinno być dość miejsca na nie.
    pobor 50mA uważam za bardzo przyzwoity. to tylko 240 omow toż to prawie sam opor wewnętrzny akumulatora.
    100 omow R wew. to mają baterie w komorkach!
  • #14
    sliver1
    Level 22  
    zmierzylem dokladnie i samo radio bierze na czuwaniu 50mA gdy jest zasilane na sztywno(czerwony z zoltym zmostkowane) i 3mA gdy po stacyjce ale wtedy nie moge sluchac radia bez kluczyka. 0.3A wykazal mi miernik bo okazalo sie, ze jak mierzylem pobor na klemach to odrazu po podaniu pradu wlaczal sie tryb demo w radiu i wtedy samo radio bralo 170mA.
    czy 50mA przy radiu podlaczonym na sztywno to normalka czy szukac usterki w radiu??