Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Golf II - Pobiera prąd z akumulatora 60mA na postoju ???

07 Lut 2007 20:00 3519 9
  • Poziom 10  
    Witam,

    posiadam Golfa II silnik 1.3 benzyna i z ciekawości zmierzyłem czy coś nie pobiera prądu z akumulatora, okazało się że na postoju pobiera prąd 60mA. Samochodzik nie ma żadnej większej alektroniki tzn alarmu, centralnego zamka czy elektrycznych szyb.

    Mierzyłem zwykłym multimetrem na zakresie 10A i wskazania są takie:
    - 0,06A pobiera przy podpiętym radioodtwarzaczu z MP3, myślę że pamięć pobiera 0,03A bo po odpięciu radyjka spada do 0,03A - czy nie jest to dużo 30mA na samą pamieć ??
    Po odłączeniu radyjka dalej zostaje 0,03A i doszedłem do tego iż gdy przełącznik który znajduje sie przy lampce na suficie jeśli jest ustawiony w pozycji 1 to wtedy pobiera te 0,03A choć żadna żarówka i nic się nie świeci ( dopiero przy otworzonych drzwiach zaczyna świecić żarówka ) a gdy jest ustawiony w pozycji 0 wtedy jest na mierniku 0,00A :)

    Pytanie co pobiera te 0,03A skoro nic się nie świeci ?? kable przetarte gdzies delikatnie czy co ?? czy to normalne ?
    I drugie pytanie czy radyjko moze pobierać 0,03A ?? chodzi o pamieć gdy radyjko jest wyłączone ??
    Czy nie jest to za duże obciażenie na akumulator 0,06A i czy przez to nie bedzie mi rozładowywało akumulatora ??

    Czekam na odpowiedzi i z góry za wszystkie dziekuję.
    Pozdrawiam
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    radio może tyle pobierać
    a co do poboru bez radia to posprawdzaj wyłączniki przy drzwiach może wilgoci trochę jest
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 15  
    Pobór 60mA jest poborem dopuszczalnym i nic wielkiego z akumulatorem nie powinno się dziać pod warunkiem że jest on sprawny. Natomiast to 30mA pobiera najprawdopodobniej układ który z opóźnieniem wyłącza oświetlenie wnętrza.
  • Poziom 11  
    te 30mA to moze zegarek na desce
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 26  
    Ten wyłącznik co piszesz jak jest w pozycji "0" to wtedy nie pobiera tego lewego prądu.
    Nie daje mi to spokoju, bo może jest tak ze wdedy gdu zamkniesz drzwi, podtrzymywane jest automatycznie swiatełko oświetlenmia wnętrza, a może wtym położeniu żarówka lub sam przełącznik nie bardzo łączy, ale z zamkniętych drzwi sterowanie poszło i jakiś czas to podtrzymanie napięcia w lampie jest, elektonika zadziała i tutaj moze masz te brakujące miliampery.

    Sprawdz to eksperymentalnie, po zamknięciu wrzystkich drzwi, ale otwartej masce i np, po 5 min, ale tak sprytnie zrzuć klemę, abyś miał już gotowy wcześniej tak podpięty amperomierz, aby dokonać odczytu nie rozłączając obwodu, bo jeśli rozłączysz klemę i wepniesz przy
    rząd, to wtedy znowy zacznie się odlicznie czasu na zgaszenie światełka wew. i pobieranie tego prądu, ale tylko przez jakiś krótki czas.

    Nie wiem czy łapiesz o co chodzi.........

    Pozdr.
  • Poziom 14  
    To jest prąd pobierany przez centralkę sterującą w stanie spoczynku .Wersje gaźnikowe też takową posiadały.Napięcie jest doprowadzone nawet przy wyłączonej stacyjce.Tą wartością się nie przejmuj. U kolegi jak się popsuła to pobierała prawie 1,5 A.A to już problem.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 16  
    Wychodzi że sygnalizator włączonych świateł ?