Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z wieżą Philips! :(

08 Lut 2007 19:03 2556 13
  • Poziom 10  
    Witam.
    Mam wieże Philips C385 w której siadły końcówki mocy.Zakupiłem nowe, ale okazało się że one w ogóle nie działają.Sprawdzałem napięcie na tych końcówkach i na tranzystorach, przypadkowo zrobiłem zwarcie na jednym z tranzystorów i teraz wieża nie chce się nawet włączyć.Próbowałem zamienić go na inny ale też się nie włączała, a w necie nie mogę znaleźć tranzystora o tym samym symbolu. Co mam robić??Czy to na pewno wina jest tego tranzystora?? Proszę o pomoc! Pozdrawiam
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Witam.
    Porosze o symbol tego tranzystora... może cos dobierzemy. Ale usterka moze tkwić także i w zasilaczu tej wieży - sprawdzić czy są tam rezystory bezpiecznikowe lub innego typu zabezpieczenia.
    Pozdrawiam.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 22  
    Tak w ogóle to masz jakieś napięcia w zasilaniu.
    Sprawdź stan bezpiecznika, mostka prostowniczego. Ten tranzystor co wymieniłeś był uszkodzony, czy podmieniłeś z zasady po zwarciu.
  • Poziom 10  
    Sprawdzałem zasilanie i jest wszystko w porządku.Ta wieża ma funkcje "Eco Power" i cały czas się świeci dioda od tej funkcji, znaczy nie świeci ciągłym światłem tylko czasami lekko przygasa.Po naciśnięciu tego przycisku wieża powinna przejść do trybu "Standby-on" (np. wyświetlać godzinę) a ona nie reaguje na przycisk,nie wiem co mam dalej sprawdzać. Załączam zdjęcia wieży może coś pomogą... a i jeszcze nazwa tranzystora, wszystko co jest napisane na nim:
    W76223
    china
    L780SCP

    pozdrawiam
    Załączniki:
  • Poziom 18  
    Witam.
    L780SCP - może to jest monolityczny stabilizator napięcia? Prosze napisać czy ten "tranzystor" stoi w zasilaczu czy gdzieś w końcówce mocy?
    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Witam


    Ten tranzystor stoi już we wzmacniaczu, zasilacz ma oddzielną płytkę. Sorki za tak późną odpowiedz ale nie miałem dostępu o neta. A mogło być tak że jak zrobiłem zwarcie to jakiś inny element się spalił?
  • Poziom 10  
    Znalazłem podobny tranzystor do tego niby spalonego i jednak nie jest przyczyną nie włączania się wieży,ja myślę że to może być wina układu sterowania przekaźnikiem,ale jak sprawdzałem elementy elek.to były w porządku, niektóre nie są mi znane i nie wiem jak sprawdzić. Proszę o jakąkolwiek pomoc w naprawie,wiem że najłatwiej jest kupić nowy sprzęt...ale to się mija z celem..

    pozdrawiam
  • Poziom 22  
    Bez schematu nie ma możliwości Ci pomóc. Przyczyną nie włączania się wieży jest zwarcie, które po twoich eksperymentach (podmiana tranzystora na inny nie będący odpowiednikiem, przypadkowe zwarcia), może być wszędzie. Nawet w nowej końcówce mocy. Co do samego tranzystora, to tak naprawdę nie wiadomo co to jest. Jak z kolei nie wiadomo co to jest, to jak sprawdziłeś, czy jest niesprawny?
    "Znalazłem podobny tranzystor". Podobny pod względem parametrów, czy pod względem wyglądu. Nie odpowiedziałeś na pytanie, czy zasilacz podaje jakieś napięcia? Czy po wymianie końcówki wieża wystartowała choć na chwilę. Czy przed wymianą końcówki sprawdziłeś kolumny, kondensatory, a po wymianie, czy nie narobiłeś zwarć między wyprowadzeniami?
  • Poziom 17  
    sprawdz na plytce zasilacza tranzystory bc337/40 a co braku dzwieku philips czasami stosuje wlaczanie zasilania koncowki mocy poprzez tranzystor polowy .Po jego przebiciu na km stoi okolo 30 v i uklad z seri An... po prostu wchodzi w tryb ciszy
    pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Napisze jeszcze raz jak to było: po zakupie końcówek zabrałem się za ich montaż, wylutowałem stare a następnie wlutowałem nowe, po sprawdzeniu lutów uruchomiłem wieżę wszystko pięknie się świeciło aby nie było dźwięku.głośniki napewno dobre,więc wina końcówek.Na starych końcówkach na jednym kanale był "lekki" dźwięk a na tych nowych nic.Wymieniałem też w innej wieży nadpaloną końcówkę na nową zakupioną w tym samym sklepie co była mowa poprzednio i też nic, nawet nie jęknęła i wlutowałem spowrotem starą i jakoś jeszcze gra, więc wykluczamy, że końcówki były dobre i że philips stosuje to wyciszanie , "tryb ciszy", ale wróćmy do tematu- sprawdzałem napięcia na końcówkach i tranzystorach o czym pisałem wcześniej, i zrobiłem zwarcie na tranzystorze L7805CP umieszczonym przy radiatorze tak jak te końcówki i inne tranzystory.po tym zwarciu wieża się wyłączyła i przeszła do trybu "Eco Power",sprawdzałem napięcie z zasilacza podawane do płyt i jest to napięcie np. 45V,30V 32V.zauważyłem że elementy wzmacniacza trochę się grzały tj. rezystory i diody.A co do tego Tranzystora L7805CP zamieniłem go na L7812CP a sprawdzałem go w ten sposób: mierzyłem rezystancję pomiędzy jego nóżkami i oba miały opór między tymi samymi wyprowadzeniami tylko rezystancja się nie zgadzała chyba pomiędzy kolektorem a emiterem a w innych przypadkach opór był taki sam.
    Zauważyłem też bezpieczniki z serii IEC(okrągłe z dwoma wyprowadzeniami i napisami np.F200mA/250V)sprawdzałem ich i na jednym bezpieczniku jest "przejście" w obie strony, na drugim tylko w jedną,a na innym wogóle nie ma przejścia.Te bezp. mają takie właściwości
    czy sa poprostu spalone albo nadpalone??

    Dodano po 5 [minuty]:

    a i jeszcze co do tego schematu to by się przydał jak najbardziej, ale szukałem już trochę na necie ale chyba szkoda zachodu bo go raczej nie znajdę...

    pozdro

    Dodano po 1 [minuty]:

    i pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    noto udupiles wieże ! podmieniając stabilizator 5V(L7805CP) na 12V(L7812CP) i pewnie coś dodatkowo jeszcze padło. Propos bezpieczników to powinny mieć przejście w obie strony. Załączam ci karte katalogowa tego "tranzystora"
    Załączniki:
  • Poziom 26  
    Niestety ale nie wróżę tej wieży szybkiego powrotu do zdrowia. Uważasz że można podstawiać dowolnie te "tranzystory"? LM7805 może przecież podawac 5V na procesor. Wkładając LM7812 podałeś tam 12V. Wnioski co mogło się stać wyciągnij sam.:|
  • Poziom 10  
    No to mnie pocieszyliście...Muszę ja zrobić bo inaczej będę 9 baniek w plecy... no cóż, człowiek uczy się na błędach... Ciekawe czy jakbym oddał wieże do serwisu Philipsa to by ja naprawili.. A z tym procesorem to dałoby się coś zrobić, jakas wymiana??
    :(
    pozdrawiam
  • Poziom 10  
    A jednak wieża już prawie zdrowa, aby jeszcze te końcówki mocy muszę wymienić.. Jak zwacie zrobiłem na tranzystorze to te bezpieczniki się spaliły i po wymianie wieża śmiga. Dzięki za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam :)